Spagetti med köttfärssås – utan kött

avAftonbladet

Foto: Simon Bajada
Spagetti med köttfärssås – utan kött.

År 2018, efter många år som svenskarnas favoriträtt fick köttfärssåsen, eller pasta bolognese som den ju faktiskt heter, ge plats åt den betydligt mycket oklarare rätten ”kyckling med tillbehör” enligt en stor återkommande undersökning om svenskarnas matvanor. Men i mitt hjärta har köttfärssåsen alltid varit bäst, och 2019 gjorde den tack och lov åter comeback på förstaplatsen, berättar Gustav Johansson.

– Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Så här gör jag min, eller i alla fall ungefär så här. Den blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma.

Receptet är från Gustav Johanssons nya kokbok ”Vegansk husmanskost, Vardagsrätter – Klassiker – Högtidsmat” (Bonnier fakta).

Spagetti med köttfärssås – utan kött

Antal: 4–6 portioner

Ingredienser:

  • 300 g valfri vegofärs

  • 1 stor gul lök

  • 1 stor morot

  • 2 stjälkar bladselleri

  • 3 vitlöksklyftor

  • 6 soltorkade tomater i olja + 1–2 msk olja från burken

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk torkad timjan

  • 1 msk torkad oregano

  • 4 lagerblad

  • 1,5 dl gott rött vin

  • 1 burk hela tomater à 400 g

  • 1 msk ljus japansk sojasås

  • 1,5 msk grönsaksfond, gärna lökfond

  • 1–2 msk ketchup eller socker efter smak

  • 2–3 dl vatten

  • ev 1 tsk vitvinsvinäger

  • salt och rikligt med nymald svartpeppar efter smak

  • 1/2 kruka färsk basilika

  • olivolja till stekning och avsmakning

Till servering:

  • 500 g spagetti

  • 1 dl cashewnötsparmesan (se separat recept, nedan)

  • 1/2 kruka färsk basilika

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill spara tid kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istället. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.

  2. Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, oregano och lagerblad och fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1–2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.

  3. Slå i vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, fond, sojasås, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med sleven.

  4. Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite vitvinsvinäger och mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.

  5. Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen. 

  6. Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.

  7. Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.

Cashewnötsparmesan

Mängd: 3 dl

Ingredienser:

  • 200 g naturella cashewnötter

  • 1 dl näringsjäst

  • 1 tsk salt

Gör så här:

  • Mixa alla ingredienserna till ett fint mjöl.

Foto: Simon Bajada
Kyckling, ris och curry – utan kyckling
  • Kyckling, ris och curryutan kyckling. Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling.

Foto: Simon Bajada
Raggmunkar med fejkon.
ARTIKELN HANDLAR OM