Robin, 41, skippade köttet och äter bara grönt: ”Mår mycket bättre”

I dag lanserar Aftonbladet Matsmarta onsdag

avJill Eriksson

Att bli lite matsmartare är bland det enklaste vi alla kan göra för miljön – så i dag lanserar Aftonbladet Matsmarta onsdag.

Med smaskiga recept, kockar med koll på läget och härliga tips vill vi inspirera hela svenska folket att äta lite klimatsmartare.

Robin, 41, bestämde sig efter ett köttrikt liv, med animaliskt protein sex dagar i veckan, för att helt sluta äta kött – för sin hälsa och för klimatet.

– Det känns väldigt bra, säger han.

För snart tre månader sedan såg Robin Johansson och hans sambo Yvonne Erlandsson från Åmotfors i Värmland, en dokumentär på tv om en man som blev vegan och därefter kunde sluta med astmamedicinen på två veckor.

– Jag tänkte att jag också skulle kunna klara det.

Så både Robin Johansson och sambon Yvonne (som varit vegetarian i många år) bestämde sig för att bli veganer – något som de inte ångrar.

– Jag mår mycket bättre, säger Robin.

Men han har tyvärr inte kunnat sluta med astmamedicineringen som han är beroende av.

– Däremot har jag märkt förbättringar på andra håll. Magen är mycket mer stabil och orken är bättre.

Foto: PRIVAT
Robin Johansson, 41, har bara märkt av positiva effekter av att äta vegansk kost.

Har minskat i vikt

Dessutom har Robin som en bonus gått ner minst åtta kilo under perioden.

– Allt har blivit lite lättare. Alltså, nu är ju inte jag någon som är ute och springer i skogen och tränar. Den träning jag får, får jag på jobbet.

Robin jobbar på lagret i en matvarubutik.

– Jag tar emot köttransporter och sorterar ut det i kyllagret.

Men det var många som tvivlade när Robin berättade att han tänkte bli vegan.

– Haha, jag har ju varit en stor köttätare i hela mitt liv. Det var mycket gliringar och så i början, men nu har det lugnat ner sig.

Nu blir det mest bönor för Robin.

– Jag äter det mesta. Det blir ju mycket bönor och sådana saker och det är framför allt min flickvän som lagar den maten.

Saknar mjölkchokladen

Bonusbarnen är hyfsat nöjda med beslutet.

– Killen äter det mesta, han har mer lätt för det. Flickan är lite mer svår, men det här är inget som är påtvingat dem. Ibland blir det två middagar. Gör vi köttfärssås så gör vi en vegansk och en vanlig, säger Robin Johansson.

En av få saker han saknar är mjölkchoklad.

– Jag saknar inte kött i allmänhet, men ibland är grejen att du måste läsa alla innehållsförteckningar lite jobbig.

Och även om han ärligt erkänner att anledningen till att han blev vegan från början framför allt handlade om hur han mådde själv, så handlar det mer om klimat och djurhållning i dag.

– Min flickvän är väldigt medveten och man blir ju så klart påverkad av det.

Så här är det - Köttkonsumtion 02:37
ARTIKELN HANDLAR OM