Gott med glutenfritt i påsk

Av: 

Aftonbladet

Fira påsk - tips för påskhelgen

Glutenfritt behöver inte alls vara torrt, svårt och trist! Smilla Luuk, proffset bakom Youtubekanalen Glutenfritt liv, delar här med sig av sina påskfavoriter.

Vad äter du helst i påsk?

– Åh jag gillar det traditionella påskbordet, men extra sugen är jag på deviled eggs med räkor, dill och mycket citron. Och så älskar jag budapeststubbe till efterrätt!

Är det svårare att baka glutenfritt?

– Om man har ett dåligt recept – ja. Om man har ett bra recept – inte alls! Det gäller bara att tänka lite annorlunda, och vänja sig vid att degen känns på ett annat sätt och att man måste införskaffa lite nya ingredienser, som fiberhusk och naturligt glutenfria mjölsorter.

Förlåt en fördom men nu kommer den: Blir inte glutenfritt torrt och trist?

– NEJ! Eller, det är klart att det finns mycket glutenfritt som är torrt och trist. Det är väl därifrån fördomen kommer. Men det behöver verkligen inte vara så! Det handlar bara om hur man bakar och vad man använder för ingredienssammansättning. Jag vill verkligen ändra på uppfattningen att glutenfritt är torrt och trist genom att skapa recept som ger saftiga, smakrika, goda, fluffiga godsaker. Din kokbok är inriktad på högtider.

Vilken är din favorit?

– Jag gillar att fira saker generellt! Kan tycka att det är superhärligt att baka en tårta för att fira att det är torsdag och att mer än halva veckan har passerat. Men om man ska hålla sig till klassiska högtider så gillar jag nog julen mest. Jag tycker om den långa uppladdningen med pyssel och bakning.

Vad önskar du dig i påskägget?

– Svenskt lösgodis! Jag bor för tillfället i USA och pluggar, så jag saknar verkligen vissa svenska smaker. Typ lakrits och segt, surt smågodis. Mmm!

Smilla Luuk

Ålder: 20 år.

Bor: För tillfället i USA men oftast i Stockholm.

Gör: Är kokboksförfattare och frilansar som receptkreatör med inriktning glutenfritt. Vloggar på Youtube-kanalen Glutenfritt liv.

Aktuell: Med kokboken Smilla firar glutenfritt

Smillas recept

  • Glutenfri smörgåstårta de luxe – för dig som vill tillaga en riktigt smarrig smörgåstårta i påsk
  • Cake pops - recept på glutenfria cake pops
  • Glutenfri cheesecake - extra god cheesecake med hallonswirl
Publisert:

LÄS VIDARE

Påskmat - Enkla recept på lyxig påskmiddag

ÄMNEN I ARTIKELN

Fira påsk - tips för påskhelgen

Recept

Påskmat

Påsken

MER OM GODARE

Enkla och goda påskmaten

Sött och festligt - cake pops i påsk

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Då är sista datumet att beställa påskmaten online