
Natur & Kultur
Ägg
279,00 kr
Läs mer
Jo. Man kan ha lite räkor, lax och lamm på påskbordet – och ändå kalla det klimatsmart.
Det säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.
– Lamm har flera miljöfördelar som många kanske inte tänker på, säger hon.
Bröd, vackra sallader, coleslaw, ett riktigt bra sillbord, Janssons frestelse. Och självklart ägg.
Så kan grunden för ett klimatsmart påskbord se ut, enligt hållbarhetsexperten Louise Ungerth. Hon är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm.
– Äggen är jätteviktiga på påsken! De är klimatsmarta av flera anledningar. Framförallt är hönor effektiva på att omvandla foder till ägg, säger hon.
Svenska ägg får grönt ljus i WWF:s köttguide vad gäller klimatpåverkan, biologisk mångfald och antibiotikaanvändning. Sverige är dessutom nästan självförsörjande på ägg – 98 procent av alla ägg vi äter produceras i landet.
Louise Ungerth vill även slå ett slag för påskens Janssons frestelse som görs på svensk potatis och lök. Och som kan innehålla havregrädde istället för vanlig för att göra den ännu klimatsmartare.
– Ansjovis är väldigt smart ur hållbarhetssynpunkt. Sillen är också toppen så jag rekommenderar ett stort sillbord till påsk.
Vad gäller lax och räkor så är de i sig inte särskilt klimatsmarta. Vill äta man lax, försök hitta miljömärkt sådan.
– Och om man bara tar en liten bit lax per ägghalva så är det inte hela världen. Allt handlar om hur mycket man äter, säger Louise.
Natur & Kultur
Ägg
279,00 kr
Läs mer
Här är några fler märkningar som kan vara bra att kika efter när du handlar påskmaten:
De påskrätter som har allra störst inverkan på klimatet är nötkött och lamm, enligt RISE klimatdatabas som visar klimatavtryck för livsmedel på den svenska marknaden. Både vårkyckling eller helgskinka har lägre klimatavtryck än påskalammet.
– Men jag skulle ändå vilja slå ett slag för lammet. Det har flera miljöfördelar som många kanske inte tänker på, säger Louise.
Lammet bidrar till biologisk mångfald, kolinlagring och god mullhalt genom gräset som lammen äter – vilket också är jätteviktigt ur klimatsynpunkt, tillägger Louise. Men välj inte färskt lamm för då föds de på vintern och har inte möjlighet att gå ut innan slakt.
– Satsa på svenskt fryst lamm som fötts på våren och betat hela sommaren, och därmed bidragit till den biologiska mångfalden.
Även mängden mat påverkar hur klimatsmart du kan kalla ditt påskbord. – Det är egentligen det allra viktigaste, att laga lagom med mat och att ha en plan för eventuella rester, säger Louise Ungerth.
Kocken Mattias Larsson instämmer. Svinnet är en av de största miljöbovarna.
– Ofta slängs så fruktansvärt mycket mat efter högtiderna eftersom alla gör för mycket, säger han.
Mattias Larssons tips för att minska på svinnet är att räkna på vikten hur mycket mat som faktiskt behövs.
– Räkna att varje person tar 100 gram av varje rätt och anpassa sedan efter vad som är rimligt. Det blir både billigare, mindre jobb och mindre svinn.
Vill du ha hjälp med att räkna ut rätt mängd mat? Spana in Konsumentföreningens portionsguide till påskbordet!
Ett sista tips är att laga mer gröna rätter till påskbuffén. Här ger Mattias Larsson sina bästa förslag på vad du kan laga istället för lamm, lax och köttbullar. Lika gott – men snällare mot klimatet.
– Det handlar bara om att krydda rätt, säger han.
Larsson, Mattias
Fredagskockens helgmenyer - trerättersmiddagar med vintips
219,00 kr
Läs mer
Källa: RISE klimatdatabas för livsmedel
Livsmedel | Ursprung | Klimatavtryck, kg CO2e/kg |
Nötkött | Sverige | 28 |
Lammkött | Sverige | 21 |
Köttfärs 50% nöt, 50 % gris | Sverige | 16 |
Lax | Norge | 6,1 |
Griskött | Sverige | 4,1 |
Sill | Norge | 0,8 |
Mjukt bröd, vete | Sverige | 0,5 |
Potatis | Sverige | 0,1 |
Vill du ha ännu fler tips? Här kommer Världsnaturfondens rekommendationer.
45 min
1 h 20 min
40 min
30 min
45 min
20 min
30 min
30 min
25 min
1 h 15 min
30 min
1 h 15 min