”Ursäkta, var är skinkan?”

Uppdaterad 2018-11-28 | Publicerad 2008-12-05

Det alternativa julbordet – vår nya tradition

NU. Nytänkande och estetiskt.

Skaldjursbuffé, vikingafest och ryskt julbord. Det alternativa julbordet börjar bli så vanligt att det inte längre är alternativt.

– Pendeln kommer att slå tillbaka. Nästa jul vill vi ha klassisk julmat igen, säger trendanalytikern Ingela Stenson.

DÅ. Traditionellt och mysigt.

En stor del av det svenska folket har tröttnat på den traditionella julmaten. I alla fall om man tittar på restaurangutbudet av julbord. På några få år har vi gått från i stort sett enbart traditionell julmat á la julskinka och Janssons till asiatisk festbuffé och julinspirerade medelhavsmenyer.

Vill vara annorlunda

– Det började med skaldjurbufféer och har snabbt utvecklats till en stor industri vid sidan av de klassiska julborden, säger Ingela Stenson, rådgivare i mat- och livsstilsfrågor på United Minds. Man kan säga att alternativa julbord inte längre är alternativa.

Hon menar att den nya generationens julbord är ett uttryck för den ökade individualiseringen i samhället. Man vill göra något unikt och positionera sig själv som annorlunda. Då smäller ett franskt julbord högre än köttbullar och prinskorv.

– Sen kan det naturligtvis väga in att folk har tröttat lite på de tunga och överdådiga julborden som man exempelvis ser på Finlandsfärjor. Man vill ha lättare mat.

Traditionellt nästa år

Ingela Stenson tror dock att vi ser kulmen på de alternativa julborden i år – nästa år vänder det tillbaka.

– I kristider strävar vi efter trygghet och vill gärna gå tillbaka till gamla traditioner. Det hetaste framöver kommer att vara äkta julbord med autentiska recept på mormors sylta. Berättelserna kring maten blir viktigare.

Hon menar att den kommande julbordstrenden också kommer att gå mot det utvalda, ekologiska och sparsmakade. Mindre serveringsportioner, lite lättare mat, ibland med egna tolkningar av den svenska festmaten. Lite som en kompromiss mellan det alternativa julbordet och det traditionella svenska.

– Vi kommer nog att se en del resten av den alternativa julbordstrenden, men mer i hemmen i form av exempelvis szechuansill, espressosenap och wasabiköttbullar.

Vilken julrätt kommer alltid att finnas kvar, hur mycket man än tänker nytt?

– Julskinkan. Den går inte att förhandla bort utan är den absoluta julmaten.

Läs mer om adventfester och julstök här:

5 julbordstyper – vem är du?

1. Traditionalisten

DÅ. Traditionellt och mysigt.

Inga alternativa julbord här inte. Du vill ha din sill, julskinka och Janssons och tycker att allt det andra är hopplösa nymodigheter och trams.

På ditt julbord:

Senapssill

Gräslök, rödlök och gräddfil

Köttbullar

Julskinka

Janssons frestelse

Prinskorv

2. Havsentusiasten

Du ogillar det svenska julbordets stabbighet och har fallit pladask för de mer exklusiva skaldjursbufféerna.

Du fnyser åt dem som tycker att skaldjur passar mer till nyår. Ostron och champagne kan inmundigas i stort sett året runt, menar du.

På ditt julbord:

Färskrökt lax med pepparrotsvisp

Romtoppade ägghalvor

Oston

Musslor

Krabba

Hummer

3. Übertraditionalisten

Många tror att julmat som sylta, blodkorv och dopp i grytan är på väg att dö ut. Inte i din värld. Du är särskilt svag för julmatens hardcoreinslag och kan inte tänka dig en julfest utan dopp i grytan.

På ditt julbord:

Dopp i grytan

Lantpaté

Spickeskinka

Blodkorv

Sylta

Brun- och rödkål

4. Medelhavsturisten

Du gillar att vara individualistisk och med kontinentala vanor. Därför firar du helst jul med delikatesser från Medelhavet. Lite annorlunda, men ändå populärt hos de flesta.

På ditt julbord:

Lufttorkad skinka

Salami

Fikon

Manchego-ost

Lantbröd med flingsalt och olivolja

Dadlar

5. Anarkisten

Du avskyr traditionell svensk julmat och undvika den helst. Däremot är du svag för mat från andra länder och blandar gärna friskt. Helst av allt vill du ha ett knytkalas där alla gäster tar med sig rätter från hela världens hörn.

På ditt julbord:

Hoummos

Vinbladsrullar

Dumplings

Kalkon

Fondue

Kycklingspett i kokosmjölk

Bilder: LARS HEDELIN, MIKAEL GUSTAVSEN, SARA RINGSTRÖM, MIA CARLSSON, BÖRJE THURESSON.

Terri Herrera Eriksson

Följ ämnen i artikeln