Julbord à la Plura

Av: 

Clara Öhrn

Recept

Plura Jonsson är en riktig julälskare och dukar upp ett stort julbord varje år.
Nu delar han med sig av recepten på sina bästa julrätter.
– Jag har morsans recept på inlagd sill, det är ett måste på julbordet, säger han.

Plura växte upp med tindrande barndomsjular hemma i Norrköping. Hans mamma Magda älskade att laga mat och bullade upp med ett stort julbord varje år. En tradition som Plura tagit med sig till sin familj. Han älskar att bjuda hem till stora middagar och varje år bjuder han hem till julbord för både familj och vänner.

– Jag säger ju varje år att det inte ska bli så mycket julmat, sen står man där och lagar jättemycket i alla fall, berättar Plura.

Inlagd sill - ett måste

I år har Plura lagat upp sina signaturrätter till julbordet på restaurang Ebenist i Gamla Stan i Stockholm. Bland rätterna finns bland annat grisfötter, Janssons frestelse och inlagd sill, men även några andra av Pluras julfavoriter.

– Jag har morsans recept på inlagd sill, det är ett måste på julbordet, tycker Plura.

Gör som Tore Wretman

Janssons frestelse är en självklarhet på julbordet. Enligt Plura själv lagar han världens godaste Janssons frestelse. Det är inga hemligheter i Pluras recept men mycket smör och grädde är det som gör den riktigt krämig.

– Det är en vederstyggelse med Jansson där potatisen simmar omkring i nåt sorts ansjovisvatten, tycker Plura.

Ansjovis och ansjovisspad är viktigt för att få fram rätt smak på frestelsen. Plura använder alltid hela ansjovisar som han rensar själv.

– Tore Wretman skrev i en av sin kokböcker att man absolut måste använda hela ansjovisar, det blir mer ansjovissmak då, så därför gör jag alltid det, säger han.

Laxcarpaccio

På Pluras Julbord finns även några andra fiskrätter som inte är lika klassiska, men som passar utmärkt. Det är trevligt med några rätter som är lite fräschare än många av de traditionella julrätterna.

Ett exempel är laxcarpaccio, som han hittade på när han behövde skära ner lite på sockret. En kompis till Plura skulle komma hem till honom och fira jul men bara dagar innan hade han fått reda på att han fått diabetes. Därför ville han ställa in julfirandet.

– Jag kommer inte, det är bara massa socker i julmat, sa han. Men då lovade jag att hitta på några rätter utan socker, berättar Plura.

Nu har laxcarpaccion blivit ett stående inslag på Pluras julbord.

Han tipsar att rätten fungerar utmärkt året om, och att man kan variera kryddningen lite hur man vill - till exempel göra en thailändsk variant med chili, lime och koriander, istället.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jul 2018: Julfirande genom tiderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Julmat

Plura Jonsson

Jul

MER OM GODARE

Inlagd sill på Pluras vis

15 min

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Pluras laxcarpaccio

Gör det vegetariska julbordet godare

Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna

Så hittar du en klimatsmart julskinka

Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet

Laga helgrön helgmat i år

Kan man dricka vin till sill?

Årets kock bjuder på en hel julmeny – på EN tallrik

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Goda sommarmaten

Tinas bästa påskbuffé

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Svensk jul – med smak från när och fjärran

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Så väljer du rätt ost till julbordet

Matlåda – goda rätter och smarta tips

Här är Markiz härliga matresa

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”