Matsmarta onsdag

presenteras av

Laga helgrön helgmat i år

Publicerad:
Uppdaterad:
Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Jag är den ende veganen i familjen, men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.
Foto: SIMON BAJADA
Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Jag är den ende veganen i familjen, men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.

MAT & DRYCK

Bloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson har veganiserat ett antal julrätter i sin kokbok ”Vegansk husmanskost”.
– Jag vill ge folk alternativ till klassiska rätter och naturligtvis även under julen. Det är inget fel på traditionen med julbord – bara en del av råvarorna. Jag vill verkligen inte bråka med julbordet, bara med köttet.

Gustavs julbordsmåsten

”Det ska vara traditionellt. Jag vill ha köttbullar och de ska vara små, knaperstekta och fyllda med kryddpeppar. Rödbetssallad och någon griljerad grej ska också vara med.”

Gustavs smarta

”Den indiska maten med kryddor som ingefära, kanel och kardemumma ligger inte jättelångt från de klassiska julsmakerna. Jag gör en saffranscurry som blir väldigt god och passar fint med resten av maten på julbordet. Jag har i kokosmjölk och så tofu – men det kan man variera. Annorlunda men väldigt juligt.”

Gustavs udda

”Jag växte upp med en del sådant. Pappa ville ha dopp i grytan och sylta. Men nu har vi skalat bort det där som knappt någon äter och har zoomat in på de goda grejorna. Fast – i och för sig – den griljerade rotsellerin har jag nog med mest för syns skull. Den blir inte så värst lik julskinka i smaken.”

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE