Bildextra från finaldramat: Årets kock 2020
Av: Jon Hansson, Björn Lindahl
Publicerad:
Uppdaterad:
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
De joggade igång med ett smak och doft-test kvällen före. Sedan var det full ös i köken för de åtta Årets kock-finalisterna under en hel lång dag där de skulle laga fyra rätter var.
Först på kvällen kunde Ludwig Tjörnemo från Stockholm koras till Årets kock 2020.
Aftonbladets fotograf Björn Lindahl följde kockarna från start till mål.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Luqaz Ottosson brinner för hållbar matlagning. I alla fall vann han delmomentet där det gällde att göra en rätt av bröd som passerat bäst före-datum. Sammanlagt blev det en fjärdeplats.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Evige tvåan Ola Wallin (tog silver även 2019) gjorde gnocchi i deltävlingen ”Återvunnet bröd”.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vit mössa, tatueringar, stor vass kniv. Jesper Jakobsson uppfyller grundkriterierna för hur en kock ska se ut. Skära rotsaker precist kan han också.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Låt tallrikarna blomma! Årets trend på finalen var ätbara blomster och blad. Prunkade på var och varannan tallrik.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Det får inte vara något dräll. Jesper Jakobsson och de andra kockarna putsar tallrikarna noga, noga innan det är dags att plinga på klockan för servering till juryn.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vad i… Prins Carl Philip på plats i juryn när rätten på blåmusslor och kronärtskocka ska bedömas. Både han och kollegan Adam Dahlberg från restaurang Adam & Albin verkar ha vissa funderingar inför smakprovet. Juryordföranden Tommy Myllymäki har däremot tänkt färdigt och noterar i protokollet.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Kål och krasse var ett vinnande koncept. Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo lägger sin varma kaninrätt.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Gammalt bröd med pocherat ägg kan bli som ett litet konstverk. Och så trendiga ätbara blommor på toppen.s
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vem leder nu då? Programledarna Tareq Taylor och Tea Malmegård konstaterar att det är snorjämnt mellan vinnaren Ludwig Tjörnemo och tvåan Ola Wallin som ledde fram till att poängen för sista momentet delades ut.
Foto: BJÖRN LINDAHL
En bra dag på jobbet. Ludwig Tjörnemo är Årets kock 2020. Han får guldmedalj om halsen, 250 000 på kontot och ett år med många spännande uppdrag.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Grattis, gubben! Tävlingsledaren Tom Sjöstedt är snabbt framme för en selfie med Årets kock-vinnaren Ludwig Tjörnemo. Råvaruansvarige Stefan Eriksson meddelar sig med omvärlden.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Prinsen och kingen. Carl Philip är Årets kock-tävlingens beskyddare och satt med i juryn.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Tvåan Ola Wallin har sjudit sina kronärtskockor, en nuförtiden ganska ovanlig råvara på krogen.– Vi valde skockor för att de är i säsong nu och passar så bra till den andra huvudråvaran i korgen, blåmusslor. Båda går bra ihop med vin, örter och lök. Men det är också en tekniskt trixig råvara, du ska ju få ut det delikata köttet inne i skockan. Så vi hoppas att den ska ge utslag i tävlingen, säger råvaruansvarige Stefan Eriksson, Året kock 2005.
Foto: BJÖRN LINDAHL
En enda kanin ska räcka till sex portioner av en kall rätt och sex portioner av en varm. Marcus Bremdal plockar kött från ett bakben.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Var är publiken? På grund av Coronapandemin fick Årets kock-finalisterna tävla i ett ödsligt Globen Annex.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Lyxchips! Luqaz Ottosson friterar pommes soufflé till sina varma kaninrätt.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Såg ni? Victor Westerlind pratar ihop sig med kollegorna i metodjuryn, Peter Jelksäter och Malin Söderström. Här kan det vara poängavdrag på gång för slarv eller oordning.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Årets kock har en tydlig hållbarhetsprofil. Här ska utgånget bröd återvinnas till något läckrare än biogas.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vinnaren Ludwig Tjörnemo grundlade segern med sina båda rätter på kanin där han fick högsta poäng.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Terrin på kanin. Om en enda ska räcka till sex kalla och sex varma portioner måste köttet drygas ut, bland annat med godsaker som pistagenötter.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vad blir det till mat? Daniel Berlin, Sayan Isaksson och de andra i juryn väntar nyfiket.
Foto: BJÖRN LINDAHL
”När det är svart är det klart!” skaldar metoddomare Peter Jelksäter när Jessie Sommarström grillar rullar med bland annat persilja och libbsticka. Hon var tyvärr senare tvungen att bryta tävlingen.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jesper Jakobsson garnerar sina bottnar på kanin och anklever med björnbär, katareller och shiitakesvamp.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Tajt om tid är det också. Christian Siberg försöker snabbt få ett blad att ligga där han vill ha det.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Såsen är ju ändå det godaste. Årets vinnare Ludwig Tjörnemo fick till den i alla sina fyra rätter.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Snart vankas en rätt på återvunnet bröd. Juryn med prins Carl Philip i spetsen ställer upp för en lagbild.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Slöseri med bubbel och synd på Tea Malmegårds frisyr men Ludwig Tjörnemo blir så attans glad när han tar hem Årets kock-titeln.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Skockabottnarna är frilagda och glaserade. Tävlingens tvåa Ola Wallin spatlar på kaviar och snart ska bottnarna få sällskap av grillade och rökta blåmusslor.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Hur går det här då? Tv-konfrencieren och kocken Tareq Taylor kollar läget hos Henric Herbertsson när tävlingen precis rullat igång.
Publicerad:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Hemliga råvaror sätter press på kockarna
Tuffa kampen för att skapa den perfekta rätten
Årets kock bjuder på en hel julmeny – på EN tallrik
Så har du aldrig använt potatisskalaren förut
Vad krävs för att vinna Årets kock?
Mattrenden alla pratar om: Rester!
”Jag fick rivstarta med att laga mat åt kungen”
Enkla tipset: Så smaksätter du oljan
Gör en örtpensel – ger extra krydda till maten
Kockens tips: Så tar du kryddorna till nästa nivå
Inlagd ramslökskapris: ”Svingott till grillat”
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter
1 h
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Myllymäki fick pris för Årets krog
Här är Sveriges bästa kock
Hemliga råvaror sätter press på kockarna
Tuffa kampen för att skapa den perfekta rätten
Årets kock bjuder på en hel julmeny – på EN tallrik
Så har du aldrig använt potatisskalaren förut
Vad krävs för att vinna Årets kock?
Mattrenden alla pratar om: Rester!
”Jag fick rivstarta med att laga mat åt kungen”
Enkla tipset: Så smaksätter du oljan
Gör en örtpensel – ger extra krydda till maten
Kockens tips: Så tar du kryddorna till nästa nivå
Inlagd ramslökskapris: ”Svingott till grillat”
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter
1 h