Årets kock

presenteras av

”Jag fick rivstarta med att laga mat åt kungen”

Publicerad:
Uppdaterad:

MAT & DRYCK

I kväll ska Martin Moses lämna över Årets kock-titeln till en av årets åtta finalister.

Ifjol tog han hem segern mycket tack var sin jämnhet.

– Ge inte upp om du inte vinner ett moment. Det är helheten som räknas till slut, peppar han.

En Årets kock får vara med om mycket.

– Jag fiskade tonfisk i går. Väldigt speciellt. Denna månad pågår ett märkningsprojekt i svenska och danska vatten. Vi fick fyra blåfenade i Golfströmmen utanför Skagen där de följer makrillstimmen. Den minsta var två och en halv meter lång! Tyvärr inget napp för mig. Det hade varit häftigt att få känna hugget av en fisk på över 200 kilo. Efter fångsten märker en expert fiskarna och så släpper man dem igen. 

  • Har det hänt något mer spännande under ditt Årets kock-år?

– Jag fick rivstarta med att laga middag åt kung Carl Gustaf och Gastronomiska akademien. Sedan har jag också gjort roliga gästspel på restauranger, Tegelbacken i Stockholm och på andra håll i landet. Att få möta gästerna är det häftigaste. Flera av dem har faktiskt kommit tillbaka till restaurangen här i Göteborg (SK Mat och Människor) ett halvår senare. Superhärligt, då har du satt ett avtryck.

Pandemin har förstås gjort sig påmind.

– Jag fick ta fram Årets rätt, torskbiffar med skummig dillsås, men covid bröt ut precis när vi skulle lansera den i mitten av mars. Viruset har förstås gjort att det blivit färre event än planerat men det är ju bara att gilla läget.

  • Något tips till årets finalister?

– Det är lätt att bli trött på tävlingsrätten, för min del korv och för årets gäng kanin. Men då får man ta en paus och slipa på annat i stället. När det väl gäller måste du tycka det är roligt att laga dina rätter. Ett annat tips är att att inte ge upp om du inte vinner ett moment, om det inte går som du tänkt. Det är helheten som räknas till slut.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE