Årets kock bjuder på julmeny – på EN tallrik

Ludwig Tjörnemo: I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet

Av: 

Jon Hansson

Julen 2020

Vår mest traditionella högtid kommer att firas annorlunda i många familjer i år. Färre runt bordet och med lite coronavstånd mellan kuverten.

Årets kock Ludwig Tjörnemo tänker på både gastronomi och pandemi och bjuder på en sjusärdeles jultallrik.

– Jag tycker ju att julen är vår bästa högtid men i år får vi nog fira lite annorlunda. Min grundtanke när jag skapade de här julrätterna var att många inte kommer att samlas hela tjocka släkten utan att det bara blir fyra, fem, sex personer som firar tillsammans. Det gör det onödigt att duka fram ett helt stort julbord och dessutom är det inte någon bra idé att trängas runt en buffé nu när vi ska hålla lite distans, säger han.

  • I år kanske det är läge att skala ner lite och skippa de där måsterätterna som inte alla gillar?

– Ja, den där rödkålen… Och varför köttbullar? Det äter vi ju var och varannan vecka resten av året. För det finns ju en hållbarhetsaspekt också. Vi köper nog ofta mer än vad vi göra av med till storhelgerna. Man blir trött på den där skinkan efter ett tag, rätter blir ofräscha när de stått framme. Det kastas otroliga mängder. I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet.

  • Även om formatet blir mindre har Ludwig Tjörnemos variant alla förutsättningar att bli riktigt härlig julmiddag.

– Det blir de klassiska sju julbordsvarven med sill, lax, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och choklad men serverade på tallrik vid matbordet. Och eftersom många av oss är mer hemma nu än under en vanlig höst och vinter så kanske det också finns tid att lägga lite mer krut på julmaten och mer arbetade rätter.

I år var det Ludwig Tjörnemo som tog hem Årets kock-titlen. Juryn belönade hans två olika rätter med kanin och en rätt med blåmusslor och kronärtskocka med högst poäng

Ludwig Tjörnemo

  • Ålder: 28.
  • Yrke: Kock på restaurang Étoile i Stockholm. 
  • Bor: Stockholm. 
  • Aktuell: Vann Årets kock i september. 
Publisert:

LÄS VIDARE

Potatiskanapéer med sill, gräddfil – toppad med löjrom

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Jul

Recept

Årets kock

MER OM GODARE

Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön

30 min

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Vem blir Årets kock?

Årets julskinka kan bli rekorddyr

Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Lanseringen av Blossas glögg skjuts upp

William Brittsjö – kocken som finner inspiration i det kulturella

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Revanschsugne Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Myllymäki fick pris för Årets krog

Tävlingskocken Henrics enkla snacks

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Kockens bästa recept med hjortron