Hittade 109 kilo kantareller: ”Ett eldorado”

Olle, 37: Aldrig sett något liknande

Av: 

Fredrik Rundkvist

Matnytt

Svampturen i Borgafjäll blev en världsnyhet.

Tro fan det.

– Totalt hittade vi 109 kilo kantareller på tre dagar – 218 liter. Helt galet, säger Olle Jonsson, 37. 

Familjen har känt till kantarellstället i närheten av fritidshuset i de lappländska fjällen i generationer. Men aldrig tidigare har de hittat lika mycket svamp som den gångna helgen.

– Det var ett eldorado. Vi plockade så mycket vi kunde få med oss men det fanns lika mycket kvar. Jag har aldrig sett något liknande, säger Olle Jonsson.

Hela familjen var med och alla bar så mycket de orkade. Men det var först när de samlade ihop skörden i en hög hemma på gården som de till fullo insåg vilka enorma mängder de hade fått med sig hem.

– Vi skulle lägga upp det på bordet ute men brorsan hämtade en stor presenning och så hällde vi ut all svamp där. Det blev totalt 75 kilo.

Om man räknar med det som Olles bror plockade dagen före och dagen efter så blev det totalt 109 kilo, 218 liter.

Svampglada vänner. På bild: Sofi Karlsson, Per  Henriksson, Erik Karlsson. Nere till vänster: Hugo, Maja Henriksson, Sara Henriksson, Elis Karlsson, Leah Henriksson, Svea Karlsson.

”Responsen har varit enorm”

Men det är bara början på historien. För filmsnutten där Olle bokstavligt talat skyfflar kantareller fick snabbt stor spridning på Facebook. Och snart började telefonen ringa. Hittills har 15 svenska redaktioner uppmärksammat familjens kantarellberg.

– Responsen har varit enorm. Jag hade aldrig trott att det skulle få sån spridning som det har fått bara på grund av ett videoklipp. Men det ser onekligen rätt brutalt ut när man fyller en Ikeakasse med fem skopor, inte minst när det bara är en bråkdel av all svamp vi plockat. 

Svampguiden

Tukan förlag

Svampguiden

99,00 kr

Läs mer

Till shoppen
109 kilo kantareller, 218 liter, lyckades vännerna plocka ihop i det de kallar ”ett eldorado”.

Och det är inte bara i Sverige som kantarellskörden väckt uppmärksamhet.

– Även arabiska, engelska och ryska tidningar har hört av sig. Så jag börjar inse att folk är ordentligt intresserade av kantareller, även utomlands.

Men trots all uppmärksamhet är Olle Jonsson inte särskilt orolig att andra plockare ska hitta hans svampställe.

Känt till gömman i 50 år

– Nej, nej. Vi har känt till det här stället i 50 år. Men det är så himla stora ytor det handlar om här i fjällen så man måste veta exakt var det är för att hitta dit. Det finns sjukt mycket svamp i fjällen just nu. Jag skulle nästan vilja säga att det är synd att man inte tar vara på det som finns.

Per Henriksson och Hugo Jonsson med delar av skörden.

Olles bästa kantarellrecept

”Jag säger som min mor: Gör det inte svårare än vad det är:

  • Stek kantarellerna i rikligt med smör.
  • Salta och peppra.
  • Häll på lite grädde och rör om det hela till en härlig stuvning.
  • Bred på stuvningen på en rostad macka.
  • Ät och njut.”
     

ANNONS

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera - ett praktiskt redskap även när du bakar bröd!

Extern länk från Cervera

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt om svamp med Elle Nikishkova

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Borgafjäll

Svampar

Svamprecept

Lappland

Dorotea

MER OM GODARE

Petri, 42, hittade jättekantarell: ”Måste vara rekord”

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Vad vill du tugga på 2022?

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Så många korv i bröd äter svensken per år

Papa rellena – svampfyllda potatisbollar

1 h 15 min

Värmande karpatisk svampsoppa

30 min

Drömjobbet är ledigt: Snacksjätten söker professionell chipsätare

Visa upp dina svampfynd – chatta med oss

Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar

Kaffekoppen kan krympa knoppen

Krogarna skålar – nu börjar jakten på personal

Det här är svenskarnas favoritkebab

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet

Priset avskräcker från ekologisk mat

Tävla i att skapa landskapspizzor

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Därför är kebabpizzan svenskarnas favorit

Första löningshelgen – och tillbaka på krogen