Frida Winters – Sveriges bästa kvinnliga sommelier

”Hårt slit och arbete lönar sig”

Av: 

Lisa Nilsson

Frida Winters är ”Årets Lily Bollinger”, Sveriges bästa kvinnliga sommelier.
Frida Winters är ”Årets Lily Bollinger”, Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Matnytt

Efter svettiga moment på scen stod det klart att Frida Winters knep första platsen i finalen av “Årets Lily Bollinger”.

– Det känns otroligt och fantastiskt roligt, lite som en lättnad, säger hon.

På scenen är det full koncentration och publiken håller andan när de sista finalmomenten avgörs i tävlingen om vem som kommer att bli Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

I finalen var det tre kvinnor som gjorde upp om utmärkelsen, Anette Andersson från Umeå, Cathrine Almqvist från Stockholm och Frida Winters från Uppsala.

Tävlingsmoment i Lily Bollinger Award

De tävlande utsätts för praktiska moment som sätter deras kunskapsnivå på sin spets och som de vanligtvis inte utsätts för. Framför publik.

Första momentet var att sommelieren skulle servera sex personer två flaskor – en champagne och ett vitt vin. De fick endast gå en runda runt bordet och servera per flaska, flaskorna skulle tömmas och fördelas jämnt i varje glas. Samtidigt som de skulle agera som om de vore på restaurang.

Allt detta på elva minuter.

Därefter skedde ytterligare ett serveringsmoment på tid och till sist, blindprovning av öler och bildquiz på vinregioner och land, samt tydning av vinlogotyper. På tid.

”Det känns otroligt och fantastiskt roligt”, säger Frida Winters.

Frida Winters är ”Årets Lily Bollinger” 2021

Efter juryöverläggande stod det klart – Frida Winters, 29, som i dag är sommelier på trestjärniga Frantzén, tog hem finalen.

  • Grattis! Hur känns det att ha vunnit ”Årets Lily Bollinger”?

– Det känns otroligt och fantastiskt roligt. Lite som en lättnad över att jag tagit mig igenom detta efter att ha pushat mig så hårt.

  • Hur länge har du tränat inför finalen?

– Alla vi som tävlar jobbar heltid på jobb som kräver mycket av oss. Men jag har tagit varje chans att läsa på menyer och passat på att ta alla dekanteringar på jobbet.

  • Vad betyder det att vinna en sådan här typ av tävling?

– Det betyder jättemycket, att hårt slit och arbete lönar sig. Alla de som var med och tävlade var så duktiga och jag har haft stor respekt för dem genom hela tävlingen.

Winters, 29, vann tävlingen på måndagen.
  • Vilket moment kände du dig mest säker i?

– Blindprovning känner jag mig hemma i och förstår. Servicemomentet var kul, det krävdes lite tanke över hur jag skulle lösa situationen, det är så roligt att möta gäster. Då blir jag väldigt glad och taggad.

  • Vilken egenskap är viktigast hos en sommelier för att man ska bli så bra som du?

– Att man tycker att det är roligt och kanske gör det till en livsstil. Du måste också tycka om möten med gäster och att lära dig nya saker, det kommer skina igenom om du inte. tycker att det är kul. Och ha vinnarskalle.

  • Hur ska du fira vinsten?

– Jag kommer dricka champagne med vänner och familj!

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Frida Winters

  • Ålder: 29 år
  • Jobbar: Sommelier på Frantzén
  • Bor: I Uppsala
  • Kommer dricka i höst: Mer champagne, det funkar bra till mat och har mycket olika nyanser.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Vin

Champagne

MER OM GODARE

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Luqaz Ottosson - tredje gången i Årets kock-final

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Sebastian Gibrand laddar för guld i Kock-VM

William Brittsjö – kocken som finner inspiration i det kulturella

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Revanschsugne Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021

Här är vinnaren

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Tävla i att skapa landskapspizzor

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Priset avskräcker från ekologisk mat

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet

Här är årets glöggsmaker

Det här är svenskarnas favoritkebab

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Krogarna skålar – nu börjar jakten på personal