Njut av Alexandras grekiska godsaker

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2005-09-21

Hon tar med sig kaviar och lingonsylt på utlandsresan. Men mammas moussaka i portionsformar väntar hemma i Stockholmsfrysen.

Alexandra Pascalidou har gaffeln stadigt instoppad i två matkulturer.

Alexandra Pascalidou.

Recept: Panagiotis Savvas, restaurang Kamarina

Den senaste tiden har hon åkt skytteltrafik mellan Sverige och Grekland.

– De känner igen mig i passkontrollen. ”Ska du åka hem nu?” säger de när jag lämnar Aten. Samma sak när jag ska åka från Arlanda. Men jag är nog mest svensk. Här har jag har mina släktingar och kompisar, säger Alexandra.

Hon är flitigt anlitad som programledare i grekisk tv, bland annat under Schlager-EM. I höst ska hon hålla i ett magasin om kultur och livsstil som ska sändas varje dag mellan tio och ett.

Skriker inte på Konsum

– Jag kan sakna allt ståhej från livet i Grekland, men det är ändå som att axlarna sjunker ner när planet landat i Sverige. Det är rätt skönt att folk inte skriker åt varandra inne på Konsum.

På samma sätt känner hon sig hemma i både den svenska och grekiska matkulturen. Det serverades mycket grekisk husmanskost i det pascalidouska hemmet. Bönor, linser, grönsaksgrytor, fyllda auberginer, paprikor och tomater. Nyttigt och billigt.

– Jag var inte jätteförtjust, men man var inte så kräsen. Det var ju ett vanligt arbetarhem. Du åt upp det som låg på tallriken. Det var inte läge att gå ner till centrum och ta en kebab. Fast nu lagar jag samma grytor hemma i mitt kök, säger Alexandra.

Det var nästan så att den svenska skolmaten lockade mer.

Avundsjuk på muslimer

– Jag åt allt – och tyckte det var gott. Men jag var avundsjuk på de muslimska barnen som fick potatisbullar i stället för blodpudding. Det fick aldrig vi andra, säger hon.

Fast egentligen är det inget som slår mammas mat.

– Hon lärde sig recept i de svenska veckotidningar som hon hittade på sina städjobb. Sedan lagade hon den maten hemma för att jag och mina systrar inte skulle bli avundsjuka på de andra barnen, säger Alexandra.

Pappa Pascalidou gjorde också ett försök att bli lite svenskare i matvanorna. En svampbok köptes in och Alexandra fick hänga med och plocka på Järvafältet.

– Vi var ganska rädda för att ta fel sorts svampar och bli förgiftade. I Grekland är det knappt någon som plockar, säger hon.

Vitlöksklyftor i fickorna

Då är han betydligt mer hemtam med vitlök och har alltid några klyftor i fickan.

– Farsan äter dem råa, tror att det är bra för hälsan, säger Alexandra. Man känner redan i hissen om han är hemma. Det är nog på grund av vitlöken som mamma och pappa är skilda. Ha ha!

Själv har hon inga problem med vitlök. Vi sitter på favoritgreken Kamarina i Stockholm

och delar på en tallrik tzatziki och ett par melitsanes papoutsakia (gratinerade auberginer). Det betyder ”små träskor” och med lite fantasi så??

Rundare Mat-Tinor

– Däremot borde jag inte äta grejor med yoghurt. Laktosintollerant, säger hon och tar en klick till på en bit bröd.

Snart bär det av ”hem” till Aten igen. Hon är aningens nervös inför den nya förmiddagsshowen i tv.

– Det är lite läskigt. Tänk, hur dåligt du än mår när du vaknar måste du vara glad och hålla igång i direktsändning. Men det ska förstås bli kul också. Just nu letar jag efter en kock till programmet.

Är mat lika hett där nere som här i Sverige?

– Oh, ja. De har också sina Mat-Tinor. Fast rundare.

Melitsanes Papoutsakia (Gratinerade auberginer)

För 6 personer

Taramosalata

För 4–5 personer

Pikilia (Grilltallrik)

För 4 personer

Auberginesallad

För 4–5 personer

Vinbladsdolmar

För 5 personer

Bläckfisk i vinäger

Som förrätt för 10 personer

Soutsoukakia (Grekiska järpar)

För 4–5 personer

Tzatziki

För 4–5 personer

Tirokafteri (Fetaoströra)

För 4–5 personer

”Svenskar använder kniv och greker äter med en brödbit”

Alexandra Pascalidou listar vad hon anser är typiskt svenskt och typiskt grekiskt.

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln