Dröm dig bort till en grekisk taverna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

Ät som i Grekland – hemma

Sugen på Greklandssemester?

Man tager:

1. En ljummen och stjärnklar kväll.

2. Hamnpromenaden i en liten fiskeby.

3. En taverna med några rangliga bord och ett litet kök där man får gå in och peka.

4. Doften av nygrillat och vilda örter.

5. Ett glas kall retsina.

6. En tallrik souvlaki med tzatziki.

Punkt 1–5 får du ordna själv. Sexan bjuder vi på.

Recept: Inger Svanborg

Foto: Pepe Nilsson

Recept och bilder ur boken ”Afrodites skafferi” av Inger Svanborg (Prisma).

Souvlaki med pitabröd och tzatziki

En souvlaki är en liten souvla och alla Greklandsresenärer känner till detta grillspett som har blivit grekens snabbmat, jämförbar med varmkorv för oss nordbor. Med tillbehör som pitabröd, tomat, lök och tzatziki blir det en delikat måltid.

4–6 personer

Tid: 45 minuter

500–600 g fläskkött (eller lammkött av bog)

3 pitabröd

2 rödlökar, skivade

3 tomater, skivade

Oregano

Salt

Svartpeppar

0,5 dl olivolja

TZATZIKI:

1 slanggurka

2 tsk salt

2 dl grekisk yoghurt

4–5 vitlöksklyftor, krossade

Gör så här:

1. Börja med tzatzikin: Skala gurkan och riv den grovt. Strö över saltet och låt stå i cirka en halvtimme. Pressa ut saften genom en silduk.

2. Blanda yoghurt och vitlök och tillsätt gurkan. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.

3. Grillspetten: Skär köttet i små tärningar, något större än en sockerbit. Trä upp dem på grillspett, salta och peppra. Strö över oregano.

4. Grilla spetten cirka 5 minuter och vänd dem så att de grillas runt om. Pensla på lite olivolja.

5. Värm pitabröden på grillen och pensla dem med olivolja. Skär dem i trekanter och fördela på tallriken.

6. Lägg även upp lök- och tomatskivor på tallrikarna. Klicka på lite tzatziki. Garnera med citronklyftor och bladpersilja.

7. Servera spetten riktigt varma.

Friterad bläckfisk

En klassiker som serveras på varje grekisk taverna med självaktning. Det går utmärkt att använda fryst bläckfisk som man hittar i de svenska frysdiskarna. Men det måste vara den lilla tioarmade bläckfisken, så kallad kalamari.

4–6 personer

Tid: 20 min + ev. tining

500 g fryst kalamari

2 dl vetemjöl

Salt

Peppar

Olja till fritering

Gör så här:

1. Tina kalamarin. Skölj och torka den på hushållspapper. Är den stor, skär i den mindre bitar så det bildas ringar.

2. Blanda vetemjöl med salt och peppar i en platspåse. Lägg i kalamaribitarna och skaka så att mjölet fastnar på fiskbitarna.

3. Fritera bitarna i het olja tills de fått en spröd gyllenbrun yta.

4. Servera genast med citronklyftor och ett gott bröd.

Oliver med örtkryddor

10–12 personer

300 g svarta kalamataoliver

1–2 klyftor vitlök, hela, skalade

1 röd chilipeppar i bitar

1 msk färsk, grovhackad örtkrydda, till exempel rosmarin, timjan, oregano eller basilika

2 msk vinäger

1,5 dl olivolja

Citron

Gör så här:

1. Blanda oliver, vitlök, chili, citron och örtkryddor. Lägg över i en glasburk.

2. Vispa samman vinäger och olivolja och slå över oliverna.

Se till att de blir väl täckta.

3. Förvara svalt. Efter 2–3 dagar är de färdiga för avsmakning.

Grillspett med svärdfisk

En av våra favoriter. Kan du inte få tag i svärdfisk där du bor går det bra att byta ut den mot kotlettfisk eller lax.

4–6 personer

Tid: 35 min

500 g svärdfisk, kotlettfisk eller lax i skivor, utan skinn

2 stora tomater

2 gröna paprikor

2 lökar

Salt

Peppar

Oregano

1 citron, saften

1 dl olivolja

Gör så här:

1. Skär fisken i cirka 2 cm stora kuber. Dela tomater, paprika och lök i samma storlek.

2. Blanda olja, citronsaft och kryddor i en skål.

3. Trä upp fiskbitarna och grönsakerna på små grillspett och pensla på olje-kryddblandningen.

4. Grilla spetten några minuter på varje sida. Servera genast!

Ugnsstekta äpplen med mandel-kanel-honung

Denna ganska typiskt svenska efterrätt förekommer även i Grekland med mycket godis i fyllningen. Servera iskall yoghurt smaksatt med lite vaniljsocker.

4–6 personer

Tid: 15 min + 30 min i ugnen

8 små till medelstora äpplen med skal

Fyllning:

2 dl sötmandel med skal, finhackad

3 msk flytande honung

1 tsk kanel

2 msk olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda noga alla ingredienser till fyllningen i en beredningsskål.

3. Ta ut kärnhusen ur äpplena med en äppelurkärnare.

4. Placera äpplena i en ugnssäker form och fördela fyllningen i hålen.

5. Stek äpplena i ugnen cirka 30 minuter eller tills de känns mjuka utan att falla sönder.