Klassisk Jansson

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2002-12-17

Janssons frestelse kan du med fördel förbereda fram till och med steg 6. Sedan är det bara att fortsätta med steg 7 när natthungern sätter in.

Ingredienser

1 kg potatis

2 stora lökar

2 burkar ansjovisfiléer á 100 g, samt spadet

4 dl grädde

ströbröd

smör

peppar

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala potatisen och skiva den till tunna stavar. Lägg potatisen allt eftersom den blir klar i en bunke med kallt vatten så att den inte missfärgas.

3. Hacka löken grovt.

4. Smöra en lagom stor ugnssäker form, häll av vattnet från potatisen och varva potatis, lök och ansjovis. Avsluta med potatis.

5. Häll på ansjovisspadet och 3 dl av grädden.

6. Strö över ströbröd och klicka över smör.

7. Grädda i ugnen i 30 minuter.

8. Häll på resten av grädden och kör i ugnen i ytterligar 15 minuter tills potatisen är mjuk.

9. Lägg på en bit folie om ytan verkar brännas.

Recept

Följ ämnen i artikeln