Fixa påskbuffé för under 400 kronor

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2009-04-09

En läcker påskbuffé i dessa kristider?

Jajamensan!

Du fixar toppkockarnas meny till sex personer – för under 400 kronor.

Här brukar det inte förekomma några recept men ett undantag kan man väl göra på skärtorsdag med en stundande påskafton och mager plånbok.

Jag är ingen receptmänniska, verkligen inte!

Men jag vet vilka som är mästare på mat.

Lux-kockarna Peter Johansson och Henrik Norström.

Därför bad jag Henrik Norström och Peter Johansson på enstjärniga restaurangen Lux Stockholm att sätta ihop en påskbuffé.

Läcker med inte dyr.

Ingenting saknas på deras påskbord. Här finns sill, strömming, lax, lamm, ägg, soppa och efterrätt.

Påskmaten är ju egentligen inte så dyr, säger Henrik Norström.

– Vi har sparat in på den där sista lyxiga detaljen, det hade kunnat vara schyst med löjrom eller laxrom men då drar priset i väg.

Nu blev det en maffig buffé med åtta rätter och en slutnota på 384 kronor för alla gäster.

Kostnaden har jag beräknat efter vad varorna kostar i en medeldyr affär, så här:

För varor som har begränsad hållbarhet och kanske inte används dagligdags i köket har jag tagit upp hela summan, exempelvis hela krukan med färsk koriander och en hel burk kapris trots att receptet bara kräver en mindre del.

Mat som enkelt kan sparas, som frysta räkor, har beräknats efter det som faktiskt går åt till receptet.

Jag har inte räknat in sånt som socker, salt, ättika eller smör som normalt finns hemma. Däremot grädde, olja och grovkornig senap.

Nässlorna får man plocka själv.

Följ ämnen i artikeln