Så gör du Tinas majonnäs
Hemgjord majonnäs är godast till äggen. Men vad gör man om den spricker? Lugn, kocken Tina Nordström vet hur man räddar en sprucken majonnäs.
Hjälp! Majonnäsen sprack!
När majonnäsen skär sig beror det oftast på två saker:
Äggen är för kalla och därför binder lecitinet sämre.
Du häller ner oljan för snabbt i början och inte droppe för droppe. Om emulsionen får en dålig start är det tyvärr kört, och då måste du börja om.
Räddningen!
Om olyckan är framme kan du rädda majonnäsen så här: Vispa ihop 1 äggula, 1⁄2 msk vatten och en skvätt vitvinsvinäger i en ren skål. Droppa ner den spruckna majonnäsen medan du fortsätter att vispa kraftigt. Om majonnäsen blir för tjock, droppa ner lite vatten eller pressad citron – obs! vi snackar droppar – och vispa försiktigt.
Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.
Klassisk majonnäs
Ingredienser
- 2 äggulor
- 1 msk senap
- 0.5 citron
- 3 dl neutral olja, raps- eller solrosolja
- 0.3 tsk vitpeppar, ur kvarn
Gör så här
Av: Aftonbladet
MER OM MAT & DRYCK
Socca med bönsallad och pecorino
Tinas bästa påskbuffé
Magisk ostbricka: brie chaud
45 min
Läckra sötpotatispuffar - vegansk streetfood
45 min
Tinas vita omelett - vispa rätt och den blir perfekt
15 min
Smördegsflarn med räkor och avokado
1 h
Så gör du snabb och enkel pizzasallad
10 min
Blomkålspopcorn
40 min
Sötpotatishummus – krämig och god
25 min
Krutonger – enkelt och gott att göra själv
15 min
Parmesanchips – gott till soppan
15 min
Gurksandwich – engelsk klassiker
15 min
Popcorn i kastrull – knepen som gör dem extra goda
10 min
Corn dogs – amerikanska godbitar
30 min
Baba ganoush – så gör du den goda dippen av aubergine
1 h 10 min
Laxsnittar – smakrikt med sting
15 min
Majsdipp med ost
20 min
Auberginedipp och kaviardipp från Kreta
Ajvar – så gör du den goda paprikaröran
1 h 40 min
Linstapenade med krämig och fyllig smak
5 min
Laxtartar till förrätt – recept med friterat rispapper
30 min
Så gör du torkade äppelskivor
15 min
Kantarellmacka – äkta vardagslyx
20 min
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Socca med bönsallad och pecorino
Tinas bästa påskbuffé
Magisk ostbricka: brie chaud
45 min
Läckra sötpotatispuffar - vegansk streetfood
45 min
Tinas vita omelett - vispa rätt och den blir perfekt
15 min
Smördegsflarn med räkor och avokado
1 h
Så gör du snabb och enkel pizzasallad
10 min
Blomkålspopcorn
40 min
Sötpotatishummus – krämig och god
25 min
Krutonger – enkelt och gott att göra själv
15 min
Parmesanchips – gott till soppan
15 min
Gurksandwich – engelsk klassiker
15 min
Popcorn i kastrull – knepen som gör dem extra goda
10 min
Corn dogs – amerikanska godbitar
30 min
Baba ganoush – så gör du den goda dippen av aubergine
1 h 10 min
Laxsnittar – smakrikt med sting
15 min
Majsdipp med ost
20 min
Auberginedipp och kaviardipp från Kreta
Ajvar – så gör du den goda paprikaröran
1 h 40 min
Linstapenade med krämig och fyllig smak
5 min
Laxtartar till förrätt – recept med friterat rispapper
30 min
Så gör du torkade äppelskivor
15 min
Kantarellmacka – äkta vardagslyx
20 min