Så blir färskpotatis ännu godare
Färskpotatis, dill och en rejäl klick smör. Det är klassisk sommarmat.
I programserien ”Det nynordiska köket” visar kocken Frida Nilsson hur hon tar färskpotatisen till nästa nivå med både eldat smör och viltplockade örter – och samtidigt tipsar hon:
– Använd mycket salt till färskpotatis, många gör missen att de inte har tillräckligt mycket salt.
Färskpotatis med eldat smör
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kokt färskpotatis
- 300 g färskpotatis
- salt
Eldat smör
- 100 g smör
- flingsalt
- 1 krm sherryvinäger (eller annan vinäger du gillar ex äpplecidervinäger)
- 1 st vedträ
Garnityr
50 g viltplockat (löktrav, tusenskönor, våtarv, kirskål mm)
Gör så här:
Eldat smör:
- Lägg ett vedträ på grillen, tänd på och låt det bli glödande. Lägg smöret i en stor kastrull ca 2 liters, knäck av en bit av det glödande vedträet - lägg i smöret. Låt smöret smälta och ta smak av kolsmaken som vedträet ger.
- Sila av smöret, lägg i en bunke och vispa över is med en ballongvisp, smaka upp med salt och sherryvinäger.
Kokt färskpotatis:
- Tvätta potatisen och lägg den i en kastrull, salta ordentligt. Koka tills den är precis klar, slå av vattnet och ånga av.
- Servera den nykokta potatisen med en rejäl klick smör som smälter över potatisen och garnera med rikligt med viltplockade örter. Servera antingen som den är eller som tillbehör till en grillad fisk.
Tartar med färskpotatis, dillmajonnäs, syrad lök och stenbitsrom.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Tartar
- 400 g färskpotatis, kokt och kall (överbliven från gårdagens middag?)
- 2 kvistar dill
- 2 msk olivolja
- 2 tsk sherryvinäger
- salt
- svartpeppar från kvarn
Dillmajonnäs
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl matolja
- 50 g spenat
- 100 g dill
- salt
- svartpeppar från kvarn
Syrad lök
- 1 st silverlök
- 0,5 d ättika
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
Garnityr
100 g stenbitsrom, lätt saltad
1 kvist dill
Gör så här:
Syrad lök:
- Koka upp lagen till den syrade löken, låt svalna.
- Skala silverlöken, skär i tunna ringar, förslagsvis på en mandolin.
- Lägg den skivade löken i ättikslagen och låt dra i minst 30 minuter, men går att förbereda dagen innan och ställas in i en glasburk i kylen.
Dillmajonnäs:
- Lägg dill och spenat i en mixerkanna tillsammans med matoljan, mixa ordentligt till all klorofyll släppts - ca 4 minuter.
- Sila genom en finmaskig sil.
- Lägg äggulorna i en bunke tillsammans med senap, vinäger, salt och peppar - vispa fluffigt.
- Droppa försiktigt i den gröna oljan under konstant vispning.
- Smaka upp med salt och peppar samt eventuellt lite mer vinäger.
Tartar:
- Dela den kalla potatisen i grova tärningar 1*1 cm, lägg i en bunke.
- Finskär dillen, lägg i bunken och smaka upp med olivolja, vinäger, salt och peppar.
Servering:
- Placera ut potatistartaren i botten på tallriken, sprid ut den syrade löken, rippla över dillmajonnäsen och fördela stenbitsromen jämt över tartaren. Tanken är att man ska få alla smakerna och texturerna samtidigt i varje tugga, avlsluta genom att garnera med dill.
-
Se hela programserien ”Det nynordiska köket” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.