Meny med smak av Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-07

Tre rätter till en festlig middag

Nu bjuder vi på fest! Smakerna är svenska: dill, räkor, pepparrot, renskav och jordgubbar.

Ta en hel trerätters meny, eller nöj dig med en av godsakerna.

Recept: Jon Hansson

Foto: Stefan Mattsson

Purjolöksbon med räkor

4 portioner

Tid: 30 min

1 ägg

8 små purjolökar eller 4 medelstora

250 g skalade räkor (600 g oskalade)

Såsen:

1 schalottenlök

1 msk söt senap

2 msk vinäger

2 msk hackad dill

2 msk riven pepparrot

3 msk rapsolja

Salt och peppar

Gör så här:

1. Hårdkoka ägget. Det tar 8 minuter om du lägger i det när vattnet kokat upp.

2. Skala räkorna.

3. Ansa purjon och spola bort lera och sand. Skär bort det grönaste om det är hårt.

4. Skär purjolökarna i långa breda strimlor.

5. Koka strimlorna 5–6 minuter i saltat vatten. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

6. Skala och hacka schalottenlöken. Hacka dillen och riv pepparroten.

7. Blanda hacket med vinägern, senapen, dillen och pepparroten. Salta och peppra. Rör om, smaka och bättra på syran eller sältan om det behövs. Rör ner oljan.

8. Skala och hacka ägget fint.

9. Bygg fågelbon på tallrikarna och lägg räkorna i mitten. Strö över ägg och droppa på såsen.

Gott att dricka till:

Ägg och vin kan vara knepigt men räkorna och vinaigretten tar ner det äggiga. Ett vitt:

Santa Carolina chardonnay (6692) Chile, 60 kronor

Tips: Snabbtina frysta räkor genom att först spola dem med hett kranvatten och sedan spola med iskallt vatten. Räkorna mjuknar på några sekunder och går sedan att skala.

Tina några nävar räkor åt gången, annars funkar det inte. Och ät genast eller spara i kylen.

Vego-varianten:

Ersätt räkorna (och ägget) med röda bönor och tärnad fetaost och/eller oliver. Det blir inte särskilt likt, men är gott ändå.

Skav med kantareller

4 portioner

0,5–1 l kantareller, trattkantareller eller champinjoner (beroende på pris i affären eller framgång i skogen)

800 g potatis

1 lök

2 paket renskav/viltskav à 240 g

2 + 2 msk smör

1 dl matlagningsgrädde

100 g färskost med vitlök och örter eller pepparrot, typ Boursin eller Cantadou

Salt och peppar

Gör så här:

1. Rensa svampen. Dela stora ­exemplar i halvor eller kvartar.

2. Sätt igång potatiskoket.

3. Skala och hacka löken grovt.

4. Stek skavet i 2 msk av smöret på ganska hög värme.

5. Stek kantarellerna i resten av smöret i en annan stekpanna eller stekgryta. Svampen brukar vätska sig. Låt blötan koka bort och lägg sedan i löken.

6. Fortsätt fräsa tills både löken och svampen fått lite färg.

7. När skavet börjar bli lite brynt häller du i matlagningsgrädden, rör om och vänder sedan ner ­osten. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.

8. Toppa skavet med de stekta kantarellerna och servera med potatisen och något vitaminrikt att tugga på.

Gott att dricka till:

Ett smakrikt öl: Nils Oscar Kalasöl (1310) Sverige, 17,90 (33 cl).

Chokladdkaka

6 portioner

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1–2 apelsiner

50 g mandlar

2 msk ströbröd

Florsocker att sikta över

Jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och chokladen på svag värme i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.

3. Vispa ihop äggen och sockret ett par minuter.

4. Blanda mjölet och bakpulvret i en stor skål.

5. Rör ner chokladen/smöret i äggen/sockret och rör sedan ner mjölet/bakpulvret så att det blir en slät smet.

6. Tvätta ena apelsinen och riv skalet på fina sidan av rivjärnet. Rör ner rivet och saften från båda apelsinerna i smeten.

7. Skålla mandlarna någon minut i kokande vatten. Kyl och skala dem sedan.

8. Smörj en kakform med löstagbar botten (24 cm i diameter) med lite smör och bröa den med ströbröd.

9. Häll i smeten och dekorera med mandlarna.

10. Grädda kakan i 25–30 minuter. Som namnet antyder ska den vara lite kladdig. Sikta över lite florsocker och servera med jordgubbarna.

Gott att dricka till:

Choklad är lite knepigt. Få saker smakar så intensivt men ett av Systemets mest prisvärda viner klarar skivan: Commandaria S:t John (2040) Cypern, 114 kronor.