Rostbiff på rådjursstek med god rotsaksgratäng och rosmarinskysås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-04-21

För 6-8 personer

Du behöver:

ROSTBIFF PÅ VILT:

1–1,5 kg rådjurs- eller hjortstek

1–2 msk viltkrydda

2 tsk farinsocker

Salt

Peppar

1–2 msk smör

Timjankvistar

ROSMARINSKY:

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 tsk torkad rosmarin

5 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

1 dl viltfond på flaska

1 dl portvin

2 msk honung

Skal av 1/2 apelsin

50 g smör

ROTSAKSKAKA:

10 stora potatisar

2 palsternackor

2 morötter

300 g riven ost (cheddar eller västerbotten)

5 dl grädde

1 dl mjölk

3 msk dijonsenap

1/2 dl färsk dragon

1 ägg

1 gul lök

2 msk smör

Gör så här:

ROSTBIFF PÅ VILT:

1. Putsa köttet och gnid in det i viltkrydda, farinsocker, salt och peppar.

2. Bryn köttet runt om i smör.

3. Lägg några kvistar timjan på ett ugnssäkert fat och lägg steken ovanpå.

4. Värm ugnen till 150 grader och sätt in köttet. Stick ner en termometer i den tjockaste delen och stek vidare tills köttet nått cirka 62 grader.

5. Ta ut steken och låt den vila under folie i cirka 8–10 minuter. Kan serveras varm, ljummen eller kall.

ROSMARINSKY:

1. Finhacka löken och bryn den i 25 gram smör tillsammans med vitlök och rosmarin.

2. Gör en fond av vatten, buljong­tärning och koncentrerad fond på flaska. Slå på fond, portvin och honung och skrapa ner apelsinskalet.

3. Låt koka in utan lock.

4. Värm upp skyn och rör försiktigt ner 25 gram smör. Smaka av med salt och peppar.

ROTSAKSKAKA:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala rotfrukterna och skiva dem riktigt tunt. Riv osten på grova sidan av rivjärnet.

3. Blanda grädde, mjölk, senap, dragon och ägg. Salta och peppra.

4. Skala och hacka löken fint och blanda med rotsakerna.

5. Smöra en form och varva rotsaker och ost. Häll över gräddblandningen och grädda 1–1 1/2 timme.

Körschema:

Vintipset

Alla recept:

Huvudrätt 1