”Jag brukar griljera med senap - och potatismjöl"

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2005-12-20

Konsumentreportern Karin Ahlborg chattade om julmat

micand säger: Grisfötter ...en favorit - eller?

   Karin Ahlborg säger: Verkligen inte.

nikko säger: Halloj Karin! Min kompis markus gillar inte julmat.. Har du något tips på annan mat som jag kan bjuda honom på?

   Karin Ahlborg säger: Det beror väl på vad han gillar. Bäst att fråga honom själv, kanske?

Strauss säger: Hej Karin! Jag tänkte köra en ganska basic fråga, vad skall man använda för "blandning" på skinkan när man griljerar? Har du något favorttips på senap te.x?

   Karin Ahlborg säger: Jag brukar griljera med Slotts senap. Ett bra tips är att röra ner lite - 1/2 msk, kanske- potatismjöl i geggan för att få griljeringen att sitta bättre.

Skinky säger: Hur mycket exotiskt kan man ha på julbordet utan att reta svärmor?

   Karin Ahlborg säger: Hur exotisk är svärmor själv? Jag tror väl inte att någon blir retad över exotiska saker bara man får det som "gör jul" för en själv.

nikko säger: Vilken julmat är den äckligaste i ditt tycke?

   Karin Ahlborg säger: Den har jag nog inte ätit. Jag kan faktiskt inte komma på något som är äckligt i den julmat jag äter.

Lova säger: Kan man äta julnötter utan att vara orolig? Finns det inte parasiter i vissa?

   Karin Ahlborg säger: Oooops - vilken jobbig fråga. Det är nog inte parasiter du tänker på utan aflotoxiner, ett mögelgift som varken syns eller smakar. Det är riktigt otäckt. Jag har börjat avstå från exempelvis paranötter och håller mig till mandlar, hasselnötter och valnötter, men det måste du själv bestämma vad du tycker är okey.

Cohe säger: Ska man ha skinka eller kalkon på julbordet? vad tycker du bäst om?

   Karin Ahlborg säger: Jag tänker definitivt ha skinka på julafton. Kalkon på annandagen, kanske, för det är en smaskens pippi.

Leffe säger: Hur länge håller sig julskinkan fräsch? Håller den sig till nyår om man bara tar en liten bit varje dag?

   Karin Ahlborg säger: Ja, en vecka håller den om du håller den i kylen och inte låter den stå framme varje dag. In med den i kylen efter julbordet och sedan tar du bara fram för att skära innan den åker in igen.

micand säger: Tycker du att snaps (sprit) hör hemma på ett julbord - med tanke på att julen ju i första hand är barnens högtid?

   Karin Ahlborg säger: Ja, jag tycker att snaps hör till. Man behöver inte ta mer än en liten rackare.

señor t säger: brukar du ha mandel i risgrynsgröten? hur många mandlar ska man ha?

   Karin Ahlborg säger: Om man ska hålla sig traditionen är det en och endast en mandel som gäller i gröten. Annars går det inflation i mandlar. Själv gör jag gröten i form av Ris a la Malta - utan mandel.

nikko säger: Varför äter vi svenskar samma mat vid jul, påsk och midsommar?

   Karin Ahlborg säger: Vi äter väl inte samma sak till jul som till påsk? Och inte till midsommar heller. Sill är det enda jag kommer på att helgerna har gemensamt och det har väl att göra med tillgång (från början) och tradition (så småningom).

Kapten Haddock säger: Hej Karin. Blir inte klok på alla skinktips. Verkar ju vara samma charkuterist i alla test. Om jag vill köpa en egen skinka, ugnsbaka den i vanlig el-ugn: Vilken sort ska jag köpa? med ben? ugnsvärme? Vill ha en skinka med mycket sälta och smak.

   Karin Ahlborg säger: Av de färska rimmade skinkorna vi testade fick Nybergs deli-skinka och Pärssons högst betyg. Skinka med ben tror jag nog att du måste beställa speciellt. Kör skinkan på 125 grader till en innertemperatur på 68-70 grader beroende på hur stor den är eftersom värmen fortsätter stiga sedan du tagit ut den.

Leif säger: Vilken snaps tycker du passar bra till ett julbord, kryddat eller icke kryddat?

   Karin Ahlborg säger: Personligen tycker jag att snaps ska vara kryddad, men jag är absolut ingen snapsexpert. Göran W som är det hos oss har chattat idag, så du kanske hittar lite bra tips där?

CC säger: Behöver tips på spännande och lite exotiska vagetariska julrätter

   Karin Ahlborg säger: Fel person att vända sig till. Jag har ingenting i den vägen.

david säger: till hur många personer räcker ungefär en vanlig stor skinka i affären, brukar alltid få problem på julbordet med för lite?

   Karin Ahlborg säger: Vi är 18 personer på julafton, 7 dagarna efter och jag köper en skinka på omkring 5 kilo. Det brukar alltid finnas kvar en skånk som får slängas. Men jag vet ju inte hur skinkglada dina julfirare är?

nikko säger: sill och snaps eller köttbullar och must?

   Karin Ahlborg säger: Sill och snaps först, sedan köttbullar och must.

Älskar julskinka med senap på knäcke säger: Tja! Är glutenallergisk, vad kan man giljera skinkan med istället för ströbröd?

   Karin Ahlborg säger: Om du letar på nätet brukar det finnas många olika griljeringar, med örter mm som du kanske tänder på.

felle säger: tycker du om julen??

   Karin Ahlborg säger: Yes, det gör jag.

icecold säger: julklapp för femtio kronor som passar kvinna eller man gammal som ung. något förslag

   Karin Ahlborg säger: En pocketbok?

Skinklisa säger: Hej, var hittar man ekologisk julskinka? Finns det några kvar i stockholmsområdet?

   Karin Ahlborg säger: Coop har sina Änglamarkskinkor och Scar har en ekologisk skinka, har jag för mig. Scan finns hos alla kedjor. Har ingen aning om det börjar ta slut på eko-skinkor.

nikko säger: Var ifrån kommer den svenska mat-traditionen under jul?

   Karin Ahlborg säger: Det mesta av det vi har på julbordet är tusen år gammalt, när man firade midvintern med massor av öl, brännvin, fläsk, rötter och bröd. Sedan har lutfisken och gröten tillkommit. Det nuvarande julsmörgåsbordet är utvecklat från de tidigare brännsvinsborden som stod dukade när gästerna kom och innehöll sill, ost, smör och kallskuret.

Mysan säger: Minns att vi hade skinkan i en hink i garaget när jag var liten - kan det stämma? Hur gör man egen "lag" åt skinkan? och är det försent att börja nu?

   Karin Ahlborg säger: Ja, förmodligen rimmade ni skinkan själv och vattnade ur den innan den kokades. Jag har inget recept i huvudet på rimningslag och hur länge man ska låta skinkan ligga i den, så jag vet inte om du hinner. Fast du ska ju få tag på en orimmad skinka, också, vilket förmodligen inte är så lätt.

Äckligt säger: Stämmer det att julskinkorna pumpas fulla med vatten? Gäller det alla sknkor?

   Karin Ahlborg säger: Jaa, du. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Dels rimmas (saltas) ju julskinkorna och det binder vatten. Sedan finns det ju metoder för att öka vattenhalten i skinkorna men det är oerhört svårt att avslöja eftersom skinkor innehåller olika mycket vatten naturligt. Jag är säker på att det förekommer men har inga bevis för det.

ballesteros säger: Vad är det absolut värsta i matväg du sett på ett julbord?

   Karin Ahlborg säger: Jag kan faktiskt inte komma på något hemskt jag har sett. Däremot har väl både du och jag sett gräsliga tallrikar där senapssillen samsas med ris a la maltan?

david säger: Om man har blivit lurad på julskinkan och märker att den är lite rutten på hörnet, finns det nått sätt att rädda skinkan?

   Karin Ahlborg säger: Rutten? Om skinkan verkligen är rutten så skulle jag gå tillbaks med den direkt!!

Följ ämnen i artikeln