Recept för att göra en perfekt julskinka till jul, servera med senap
Recept för att göra en perfekt julskinka till jul, servera med senap

Ugnsbakad, griljerad och kokt julskinka

4 (7 röster)

Julen 2020

Vilken julskinka är din favorit? Ugnsbakad, griljerad eller kokad? Här är tre fina recept.
Ett smart tips är att använda en termometer. Det är bara proffs som utan hjälp kan avgöra när en så stor köttbit bakat/kokat klart.

En portion motsvarar en julskinka.

Kocken Mattias Larssons bästa tips för griljerad julskinka

Ugnsbakad, griljerad eller kokt julskinka

  • Ingredienser

  • 1 rimmad benfri skinka, har du rimmat skinkan själv kan den behö­va vattnas ur några timmar
  • Om du kokar skinkan

  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 timjankvist
  • 3 m aluminiumfolie
  • Griljering

  • 1 ägg
  • 3 msk senap, svensk, fransk, skånsk – du väljer
  • 1 dl ströbröd

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

LÄS VIDARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Julmat

Recept

Svenska recept

Husmanskost

MER OM GODARE

Senapsgriljerad rotselleri

2 h 20 min

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Griljerad rotselleri

2 h 20 min

Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple

40 min

Festa på rester – skinka, lax och kavring

Så griljerar du skinkan – kockens enkla tips

20 min

Årets julskinka kan bli rekorddyr

Julköttbullar på två vis

45 min

Inlagd sill på Pluras vis

15 min

Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt

Laga helgrön helgmat i år

Godaste julköttbullarna – så gör du

25 min

Saffransrulltårta med lemon curd

30 min

Mandelmusslor – nötigt goda

1 h

Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta

10 min

Dags för pepparkaksbak!

10 min

Saftigt och gott recept på mjuk pepparkaka

1 h 15 min

Brända mandlar – snabbt och enkelt

30 min

Knäckbräck – knaprigt julgodis

1 h

Ostkaka – en småländsk klassiker

1 h

Godaste saffranspannkakan

45 min

”Världens bästa Janssons frestelse”

1 h 15 min

Ris à la malta

1 h

Senap och maltsill

15 min