Tampas revansch – slår ut Columbus

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Tampa Bay Lightning har fått sin revansch.

De vann onsdagens femte duell mot Columbus – efter nytt övertidsmål av Brayden Point – och skickar därmed hem John Tortorella och hans lagmaskin till Ohio.

– Otroligt skönt. Jag är verkligen stolt över hur laget kommit samman, säger Victor Hedman till Sportbladet efter 5-4-segern.

Hämnden är ljuv. I över ett år har Tampa Bay Lightning väntat på att få ge igen för chocken i förra slutspelet – när de först slog poängrekord i grundserien och sedan blev svepta av gravt nederlagstippade Columbus direkt i första omgången.

Med onsdagens seger i Scotiabank Arena i Toronto har det bistra minnet slutligen raderats.

– Tja, revansch… jag vet vet inte. Det har gått över 420 dagar sedan dess och båda lagen har hunnit förändras rätt mycket, säger Victor Hedman när vi talar med honom efteråt.

– Men visst, vi fick chansen att möta dem i första omgången igen och önskade förstås ett annat resultat än senast och det fick vi.

Det satt dock hårt åt i sista mötet.

Florida-laget började visserligen strålande och gick upp i 2–0-ledning inom loppet av sex och en halv minut och såg ut att ha avgjort slaget redan innan det började.

”Avgjorde alltihop”

Men likt New York Islanders ett halvt dygn tidigare tappade de sedan helt överraskande allt. De började dra på sig utvisningar som ett helt rövargäng, blev totalt utspelade i framför allt andra perioden – Blue Jackets vann skotten med 24–8 då – och låg under med 4–2 efter halva slutakten, sedan både Kevin Stenlund och Alex Wennberg nätat för Columbus.

– När vi åkte på en utvisning efter att ha begärt granskning av deras fjärde mål och dödade den utvisningen vände det, fortsätter ”Vigge”.

– Vi tog över och lyckades till sist kriga oss till en kvittering. Jag är verkligen stolt över hur laget kom samman och lyckades göra det fast vi inte hade spelat vår bästa hockey dessförinnan.

Tampa Bay har jagat bort sina demoner – och slagit ut Columbus ur NHL-slutspelet.
Foto: Cole Burston / TT NYHETSBYRÅN
Tampa Bay har jagat bort sina demoner – och slagit ut Columbus ur NHL-slutspelet.

De närmast föregående säsongerna  hade Tampa knappast rest sig i en sådan situationen. De hade helt enkelt inte den mentala styrka den typen av comeback kräver. Men nu började de verkligen kriga, lyckades reducera i tolfte minuten – och när lite drygt en och en halv minut återstod lyckades Anthony Cirelli också kvittera.

”Väldigt skönt”

Den förlängning som sedan följde blev skonsamt nog betydligt kortvarigare än i första mötet, när Bolts och Jackets slog modernt rekord med fem övertidsperioder. Redan efter fem minuter fick Brayden Point – mannen som avgjorde även då – pucken fri framför Joonas Korpisalo och kunde fullborda revanschen.

– Det är ingen tillfällighet, han är ju verkligen en matchvinnare. Men jag måste framhålla Nikita Kutjerov också. Han var fantastiskt bra under den där vändningen och i förlängningen. De två är våra superstjärnor och de vann matchen åt oss, konstaterar Victor.

Som nu får vila ett par dagar – och sedan gå upp mot nästa tuffa motståndare, vilken det nu blir.

– Det ska bli skönt med lite återhämtning, det har varit mycket hockey på slutet, mer än man är van vid i augusti, milt uttryckt.

– Men det känns väldigt inspirerande att få fortsätta spela, oavsett vem vi möter.

LÄS OCKSÅ

NHL-bloggen - med Per Bjurman

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!