NHL-legenden Dale Hawerchuk död

Publicerad:
Uppdaterad:
Dale Hawerchuk.
Foto: Rick Scuteri / TT NYHETSBYRÅN
Dale Hawerchuk.

HOCKEY

Dale Hawerchuk har avlidit i cancer.

NHL-legenden blev 57 år gammal.

– Jag pratade med honom i söndags, säger tidigare lagkamraten Thomas Steen.

Dale Hawerchuk drabbades av magcancer i september i fjol, och har nu efter nästan ett års kamp gått bort. Det meddelar hans son Eric.

”Efter en otroligt modig och svår kamp mot cancern har vår pappa gått bort. Min familj är så stolt över honom och hur han kämpade”, skriver Eric Hawerchuk.

Hawerchuk var center i hockeyrinken, och i NHL-draften 1981 gick han som etta. För Winnipeg Jets – som valde honom – spelade han i nio säsonger, alla tillsammans med Thomas Steen.

– Han var en kanonkille och lagkamrat. Han gjorde allting bättre, och han var min rumskamrat i några år. Jag känner verkligen med hans familj, säger Thomas Steen till Sportbladet.

”Visste inte länge kvar”

60-årige svensken pratade med sin bortgångne vän i söndags.

– Jag textade med hans fru, och hon sade att det var bra att ringa den här helgen. Han visste att det inte var så länge kvar.

Thomas Steen och Dale Hawerchuk, båda legendarer i Winnipeg Jets.
Foto: Ray Giguere / TT NYHETSBYRÅN

Under sina sju resterande år som NHL-spelare representerade Hawerchuk Buffalo Sabres, St Louis Blues och Philadelphia Flyers. Totalt spelade han 1 285 matcher i NHL och gjorde 1 508 poäng.

Han avslutade karriären 1997, och fyra år senare blev han invald i Hockey Hall of Fame. Och efter spelarkarriären jobbade han främst som huvudtränare, i synnerhet i OHL-laget Barrie Colts där han var från 2010 till 2019 när han drabbades av magcancer.

Hawerchuk var tränare för Rasmus Andersson, back i Calgary, mellan 2014 och 2016.

”Ära att spela för dig”

”Vila i frid Dale, det var en ära att spela för dig”, skriver Rasmus Andersson.

”Så ledsen. Vilken otrolig människa. Jag är tacksam över att ”Ducky” var min vän och att jag fick möjligheten att prata med honom i går och säga farväl. Världen kommer inte vara densamma utan honom”, skriver finländska legendaren Teemu Selänne.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN