Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Reseexperten Lottie Knutson om trenderna i resebranschen

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-01

Att vara nära naturen är en av trenderna 2020.

Ett nytt år, ett nytt decennium – och nya resetrender. Under 2020 kommer naturnära och billiga resor stå i fokus medan flygskam kommer i skymundan, tror reseexperten Lottie Knutson.

– Jag tror att det kommer att bli stora förändringar, säger hon.

Svenskarnas resemönster kommer att förändras 2020, tror reseexperten Lottie Knutson. När samhället förändras så gäller det för resemönstren att följa med, inte minst när det kommer till ekonomin.

– Det finns tecken på att vi går mot sämre tider, säger reseexperten Lottie Knutson.

Sämre ekonomi kommer att påverka vilka platser som svenskarna söker sig till.

– Det har blivit dyrt i länder som USA och Thailand där prisbilden är en helt annan än förr. Jag tror att många kommer att resa till länder som har lägre kostnadsnivåer, som Estland, Lettland, Litauen, Turkiet, Egypten och Sydafrika.

Den sämre ekonomin kan även leda till att fler väljer att stanna hemma i Sverige under semestern. Lottie tror att det kommer att bli mer populärt att vandra, cykla och besöka världsarv i Sverige, samt att testa på bostadsbyten inom landet.

Lottie Knutson förutspår sju viktiga trender 2020.

Årets trender: veganresor och nörderier i fokus

Det är inte bara ekonomin som påverkar svenskarnas resande, utan Lottie Knutson ser även vissa mer specifika trender. Bland annat är en trend att omfamna den växande veganismen i världen och erbjuda hotellvistelser anpassade till veganer – med allt från vegansk mat till djurfria möbler. Lottie tror också att debatten om flygskam kommer att avta.

– Det är symbolpolitik, det finns fler faktorer som påverkar miljön än flyg, säger hon.

Totalt ser Lottie sju dominerande resetrender under det kommande året: här är trenderna inom resande 2020.

1. Samhörighetsresor

Många känner sig ensamma i Sverige, både pensionärer och unga. I allt mer isolerade liv söker många en semester fylld av samhörighet, vilket går att hitta med så kallade communityresor.

– Det finns en sådan längtan efter samhörighet, och den hittar man ofta på retreats utan wifi med specifika teman. Det kan vara att yoga i Andalusien och så äter man och bor tillsammans, säger Lottie Knutson.

Samhörighetsresor innebär ofta gemensamma middagar.

2. Veganresor

I takt med att allt fler på jorden väljer att bli veganer, och avstå från animaliska produkter, så skapas fler möjligheter för veganer.

– Veganer har tidigare varit hänvisade till några salladsblad, men nu växer det fram ställen som är helt veganbaserade, säger Lottie Knutson.

Det finns flera hotell runt jorden där allt från maten till inredningen är vegansk, så att besökarna slipper både duntäcken och läderfåtöljer. Bland annat finns Hilton London Bankside som har en vegansk svit.

3. Nördigast vinner

En annan trend 2020 tror Lottie Knutson kommer att vara riktigt smala resor med tydligt fokus. Det är resor där intresse står i fokus i stället för geografi, och ju nördigare desto bättre.

– Jag har precis kommit tillbaka från en tryffel- och vinvandring i Provence. Där kunde jag packa ihop tre stora intressen, berättar Lottie.

Andra nördresor kan vara att äta frukost med kolibris i Equadors regnskog, eller spana efter norrsken i Abisko.

Lottie Knutson var själv på en nördresa nyligen.

4. Gröna vågen 2.0

Intresset för att spendera semestern i naturen ökar, och Lottie tror att trenden kommer att bli ännu större under det kommande året.

– Det finns en extrem längtan till det naturliga. Kanske är vi rädda att det är på väg att rinna ur fingrarna på oss.

Lottie ser att framför allt unga dras till naturen. De köper vandrarkängor, hugger ved, täljer smörknivar och promenerar i skogen. Trenden med att värna om naturen syns även på mer avlägsna resmål, som Cooköarna där man har valt att skydda hela riket genom att göra det till en marin nationalpark.

På Cooköarna är naturen skyddad.

5. Budgetsemester

När den svenska kronan är svag växer trenden med budgetsemester. Resenärer stannar hemma för att upptäcka nya vandringsleder eller besöka något av landets alla världsarv, eller reser utomlands till billigare länder och väljer mer ekonomiska boendeformer framför lyxiga hotell.

– Det känns otidsenligt med vräk och lyx.

6. Semester med elbilen

Bilsemestern byts ut när elbilar och hybrider trendar. Men att resa med en elbil innebär också vissa begränsningar, till laddstationer.

– Vi kommer att göra mer resor med elbilar och då får räckvidden och laddstationerna styra var vi hamnar, vilket kan vara nog så spännande.

Lottie ser främst att elbilsresorna kommer att bli stora i Sverige, Norge och Tyskland.

Att semestra med elbilen kommer att bli mer populärt, tror Lottie Knutson.

7. Bild av Sverige hotar turismen

Enligt Lottie Knutson kommer den främsta debatten i Sverige bytas ut, från flygskam till våld och brott. Detta kan hota utvecklingen av turismen i Sverige.

– Svensk turism går en blomstrande framtid till mötes när kronan är svag, men turister skyr oroligheter och brottslighet. Om det inte blir rätsida på den upplevda brottsspiralen så tror jag att det är ett hot mot svensk turism.

LÄS VIDARE