Turisterna gillar Stockholm – men inte stockholmare

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-02

Stockholm är ett populärt resmål bland svenska turister.

Sveriges huvudstad är populär bland turister, mest på grund av stadens stora utbud av restauranger och butiker. Besökarna tycker däremot inte lika mycket om Stockholms invånare.

– Stockholmarna uppfattas som lite annorlunda och svåra att få kontakt med, säger Peter Henricson, vd på Strömma.

När turistföretaget Strömma skulle undersöka svenska turisters syn på Stockholm blev bilden positiv – många tycker om att besöka huvudstaden. Turister som har besökt Stockholm tycker framför allt att det är butikerna och de många restaurangerna som lockar, och 67 procent uppger att de helst äter på restaurang under ett besök, enligt undersökningen. Men huvudstadens invånare får inte lika högt betyg.

– I jämförelse med olika turistattraktioner får invånarna ett lite lägre betyg av resenärerna, säger Peter Henricson, vd på Strömma, i ett pressmeddelande.

Annorlunda och svåra att få kontakt med

På frågan om stockholmare är enkla att få kontakt med svarade 65 procent nej, och 40 procent känner ett avstånd till stockholmare på grund av att de är annorlunda. 50 procent känner även stress i staden då det är rörigt och för mycket människor.

– En slutsats är att turisterna gillar vad Stockholm har att erbjuda. Men stockholmarna uppfattas som lite annorlunda och svåra att få kontakt med. Ett visst mått av fördomar kan naturligtvis också spela in i detta, menar Peter Henricson.

50 procent upplever Stockholm som stressigt enligt undersökningen.

Gillar Gamla Stan och Vasamuseet

Förutom shopping och restaurangbesök gillar turisterna även att besöka sevärdheter i Stockholm. 51 procent tycker att Gamla Stan är mycket sevärt, och 42 procent tycker detsamma om Vasamuseet. Mest positiva känslor väcks dock av en båttur i skärgården, följt av en stadsvandring.

LÄS VIDARE