Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land

Nygamla resmålet Gambia lockar turister

Stränder och flodliv väntar i Gambia.
Stränder och flodliv väntar i Gambia.

Långa stränder, behaglig värme och möjligheter till många utflykter har lockat svenska turister till Gambia sedan 60-talet. Nu har landet återigen fått ett uppsving. Här är allt du behöver veta inför resan till det minsta landet på Afrikas fastland.

Längs med den slingrande Gambiafloden sträcker sig det lilla landet Gambia, helt omringat av Senegal med undantag för kusten mot Atlanten. Landet som bjuder på låga priser, sol och värme lockar under Sveriges kallare månader, och inför vinterns resor hade bokningarna till landet ökat med 56 procent, enligt statistik från Resia.

Den som bara vill slappna av på stranden kan med fördel göra det i Gambia, kanske med en färskpressad juice i handen eller en tallrik med frukt. Men Gambia har också mycket mer att erbjuda, allt från spännande djurupplevelser till livliga marknader.

Stränderna

De flesta som besöker Gambia bor söder om huvudstaden Banjul. Där finns områden som Kololi, Kotu och Senegambia som alla ligger vid långa sandstränder. Stränderna erbjuder möjligheter till avkoppling, kanske under en palm eller på en solstol som oftast är gratis så länge du beställer någonting att äta eller dricka. Blir du lätt uttråkad kan du promenera och titta på livet som pågår på stranden, ägna dig åt vattenaktiviteter eller spela fotboll. Det finns även hästar på stranden som turisterna kan rida på, men det kan vara bra att fundera lite över hur bra djurhållningen är innan du bokar en ridtur.

Vid solnedgången är stranden platsen att vara på. Då samlas turister liksom lokalbefolkningen för att spela fotboll, ta en drink eller bara sitta och titta på solen som sjunker ner under horisonten. Speciellt på lediga dagar så är stranden full av människor under eftermiddagen, och många ur lokalbefolkningen tar med picknick och samlas för att ha en trevlig stund tillsammans.

Stränderna i Gambia kan vara både livliga och nästan tomma.
Stränderna i Gambia kan vara både livliga och nästan tomma.

Fathala naturreservat

I grannlandet Senegal finns möjlighet att se många vilda djur, som giraffer, zebror, antiloper, apor och en noshörning. Det brukade finnas två noshörningar, en hona och en hane, men hanen är ensam sedan han tappade humöret och dödade honan.

För att ta sig till Fathala från de större turistorterna krävs först en tur med färjan över Gambiafloden. Det finns två färjor, en snabb och en långsam, och vilken du får beror helt på turen. Väl över på andra sidan väntar en gränskorsning och sedan en biltur till naturreservatet där djuren lever skyddade från jakt och tjuvskytte. Meningen är att djuren ska klara sig själva, men ibland under riktigt torra perioder lägger man ut mat så att djuren ska överleva. I parken färdas besökarna i jeepar på skumpiga stigar, och man får inte lämna bilen. Guider hjälper besökarna att hitta de olika djuren och berättar sedan lite om dem innan det är dags för att borsta av dammet och bege sig tillbaka. Om du inte väljer att spendera natten i naturreservatets små tältstugor det vill säga.

I Fathala finns endast en noshörning – och han heter Kevin.
I Fathala finns endast en noshörning – och han heter Kevin.

Gambiafloden

Gambia ringlar sig runt Gambiafloden som fortsätter hela vägen till Guinea. Turister som vill lämna strandorterna för att se en annan del av landet kan boka in sig på en tur på floden. Det finns allt från fisketurer till lugna dagar på en långsam båt som glider mellan mangroveträsken nära flodens utlopp. Vill du uppleva lite mer finns det längre turer in i landet. Vid utmynningen i havet är vattnet bräckt, men längre in där det är sött finns både flodhästar och krokodiler i vattnet. Om du orkar ta en tur som innebär övernattning så kan du åka till Georgetown på ön Janjanbureh i floden.

Gambiafloden går genom hela landet.
Gambiafloden går genom hela landet.

Människorna

En stor del av att uppleva Gambia är att träffa människorna i landet. Och det är inte svårt – snarare tvärtom. Orden ”Nice to be nice” yttras ofta på stranden och som turist kommer du att få många frågor om var du är från, vilket hotell du bor på och vad du heter. Vissa vill bara vara vänliga och småprata lite, andra vill sälja turer eller juicer. Det kan dock vara bra att boka dina turer med officiella guider som har tillstånd och utbildning.

Vissa kan tycka att det är lite jobbigt att behöva småprata under varje strandpromenad, men så länge du är trevlig är det inget problem att säga tack men nej tack, oftast respekteras det.

Gambianerna hänger mycket på stranden för att spela fotboll eller prata med turister.
Gambianerna hänger mycket på stranden för att spela fotboll eller prata med turister.

Marknaderna

Det finns flera marknader i Gambia. Landets största är Albert Market i huvudstaden Banjul, och där säljs allt från mat till hantverk i en livlig röra. Banjul är inte landets största stad, men är ändå värt ett besök. Där ligger dessutom landets högsta byggnad på hela 35 meter, Arch 22. Om du ska shoppa finns det färgglada kläder, smycken och träskulpturer, men det kan vara bra att undvika saker i krokodilskinn eller andra animaliska produkter.

Det finns även mindre marknader i Serrekunda, vissa som kan nås direkt från stranden.

Mat & dryck

Maten i Gambia består ofta av olika grytor som går att få med grönsaker eller olika sorters kött. Bland annat finns rätten domoda vars bas är en jordnötssås. Den som inte vågar prova sig på den lokala maten hittar även ofta alternativ som pizza eller mackor, i alla fall i de mer turistiga områdena, men den västerländska maten är inte alltid den bästa.

Det finns flera restauranger på stränderna i Gambia, och en hel del restauranger runt hotellen. Vill du ha lite större utbud finns Senegambia, ett större område med många olika restauranger och barer. Där finns det även möjligheter att lyssna på livemusik eller dansa natten lång för den som vill.

Bra att veta

  • Valuta: Dalasi. 100 dalasi är cirka 20 kronor.
  • Vattnet: Bör inte drickas ur kranen.
  • Språket: Engelska är det officiella språket. Fler har dock engelskan som andraspråk och pratar istället mer mandinka, fula och wolof, men det går bra att göra sig förstådd på engelska.
  • Taxi: Det finns gula och gröna taxibilar. Båda kan användas av turister men de gröna är mer tilltänkta turister medan de gula är delade taxis, men de är också billigare.
  • Apparken: Många åker till parken Bijilo för att se många sorters apor – men det finns kritik mot att mata djuren, så det kan vara bra att tänka på.
  • Homosexualitet: Sedan 2014 kan så kallad ”grov homosexualitet” ge livstids fängelse i Gambia, och att uppföra sig ”osedligt” kan leda till ingripanden.
Vid Senegambia ligger en park full av apor.
Vid Senegambia ligger en park full av apor.
Publisert:

LÄS VIDARE