15 tips på platser för weekendresan

Europas bästa weekendresor – stor guide

Uppdaterad 2022-09-15 | Publicerad 2019-07-23

Det finns många platser perfekta för en weekend i Europa.

Sommar i Sverige i all ära, men ibland tar reselusten över och behovet av någonting nytt infinner sig. Om så är fallet kan du kanske vara intresserad av någon av dessa städer, som är perfekta för en weekendresa i Europa.

Europa är en världsdel full av mysiga städer. Romantiska Paris, festliga Berlin och mysiga Köpenhamn. Men har du redan shoppat på Oxfoord street i London, redan strosat längst med las Ramblas i Barcelona, och kanske till och med cyklat genom Amsterdam? Då kanske någon av dessa städer passar bättre! Här är 15 tips till städer värda att besöka för en weekend i Europa.

1. Krakow – Polen

Krakow var länge Polens huvudstad och kallas i dag för Polens kulturella huvudstad. 300 kilometer söder om huvudstaden Warsawa ligger Krakow som är Polens näst största stad sedd till befolkningsmängd. Gamla staden i Krakow är sedan 1978 ett världsarv och mycket av området klarade sig utan skador under andra världskriget.

I Krakow finns Europas största torg, Rynek Glówny, där både turister och Krakowbor samlas för att äta, dricka, promenera och umgås. I staden finns även många gamla kyrkor att besöka, bland annat Mariakyrkan byggd på 1200-talet som är en av stadens främsta landmärken tillsammans med slottet Wawel.

Det finns även mycket att se runt om Krakow, bland annat kan ett besök till förintelselägret Auschwitz Birkenau vara värt att överväga. Det går guidade turer dagligen från Krakow till förintelselägret, där du kan lära dig om den mörka historian bakom lägret där så många judar och andra förlorade sina liv. Ett annat spår av förintelsen är Oskar Schindlers fabrik, som även den går att besöka. Oskar Schindlers historia inspirerade filmen Schindlers list, och han räddade många judars liv genom att få dem att arbeta i hans fabrik. I dag är fabriken ett välbesökt museum. Det finns även ett judiskt distrikt i centrala Krakow, Kazimierz, som har restaurerats för att bevara den judiska kulturen. I området finns även många caféer, restauranger och barer.

Utanför Krakow ligger saltgruvan Wieliczka, världens äldsta saltgruva. Gruvan är ett världsarv och var i bruk sedan 1200-talet fram tills nyligen. Besökare kan gå runt i det 300 kilometer långa gruvsystemet och beundra omgivningarna.

Krakow är en stad som passar bra för strosande, och förutom alla sevärdheter finns mysiga och billiga restauranger och barer. Att ta sig till Krakow är också enkelt då det går direktflyg från bland annat Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Krakow kallas för Polens kulturella huvudstad.

2. San Sebastián– Spanien

San Sebasitán, eller Donostia på baskiska, är en stad i Baskien i norra Spanien. Kuststaden ligger endast 20 kilometer från Frankrikes gräns och har varit en viktig stad för först fiske och handel, och senare en garnisonsstad. Det finns mycket som lockar med San Sebastián. Vad sägs om två vackra stränder mitt i staden? Den ena, La Concha, räknas som en av världens finaste och den andra, Zurriola, är känd för sina stora vågor perfekta för surfing.

San Sebastián är även en stad för matälskaren. Pintxos, den baskiska motsvarigheten till tapas, finns i överflöd i de smala gränderna och i hamnen, och för finsmakaren finns det flera Michelinkrogar.

Förutom sol, bad och mat finns det även mycket att upptäcka i San Sebastián. På ena sidan om staden ligger Monte Igueldo, dit du kan ta dig med linbana för att njuta av en fantastisk utsikt över staden. På toppen finns ett gammalt tivoli från 1912 som fortfarande är i bruk. På andra sidan av staden ligger Monte Urgull, även den en kulle som erbjuder utsikt över staden. På denna topp finner du inget tivoli, men en 12 meter hög staty av Kristus samt borgen Castillo de La Mota.

För att ta sig till San Sebastian går det att flyga till Biarritz i Frankrike, eller till Bilbao. Det finns även en flygplats i San Sebastián med inrikesflyg till bland annat Madrid, och så går det att ta sig till staden med tåg från andra Spanska städer eller från Frankrike.

Stranden La Concha räknas som en av världens finaste.

3. Riga –Lettland

Den Lettiska huvudstaden Riga har en turbulent historia. Bland annat Ryssar, Svenskar och Tyskar har försökt ta över staden vid olika tillfällen, och både Sovjetunionen och Tyskland har ockuperat staden. Men i dag är Riga en mysig stad populär för weekends. Gamla stan i Riga är ett världsarv och staden är känd för sina spaanläggningar. Priserna för spabehandlingarna är dessutom lägre än i Skandinavien och om centrala Rigas span inte duger finns kurorten Jurmala 2 mil bort. Där kan besökarna förutom att få massage och njuta av behandlingar även bada i havet eller strosa på den vitra stranden.

Det finns även en del shopping i Riga, bland annat på shoppinggatorna Gatorna Tērbatas och K. Barona som ligger i centrala Riga. Staden är också känd för sin arkitektur, med en stadskärna fylld av gammal medeltidsarkitektur att strosa runt och kika på, bland annat finns Rigas katedral som byggdes 1211. Svarthuvudbrödernas hus är en byggnad i gotisk stil som först byggdes 1334, men skadades under andra världskriget och rekonstruerades under 1990-talet. Jugendkvarteren i Riga är också omfattande och värda ett besök. Jugendarkitekturen är en samling stiluttryck från 1890 till 1920, och i Rigas jugendkvarter samlas torn, målningar och utsmyckningar.

Det går att ta sig till Riga med flyg, eller med färja från Stockholm.

4. Aten – Grekland

Aten är en stad som många väljer att flyga till för att sedan resa vidare till de grekiska öarna. Inget emot öarna, men Aten har en hel del att erbjuda också. Från antika sevärdheter till mysiga restauranger och takbarer i mängder.

Aten är Greklands huvudstad och cirka 40 procent av landets befolkning bor i storstadsområdet. Aten är en minst sagt gammal stad, med arkeologiska fynd från yngre stenåldern. Men de tydligaste lämningarna kommer från antikens Grekland och finns bland annat på Akropolis, den befästa staden på klippan i stadsdelen Plaka. Akropolis är en mäktig syn som sträcker sig över staden och kan ses från överallt, det finns förbud mot att bygga byggnader som skymmer Akropolis. På klippan finns även templet Parthenon och flera andra lämningar från antikens grekland. Ta dig tid att vandra runt bland lämningarna från en svunnen tid.

Det går nog att ägna en weekend åt att se de antika lämningarna i staden, men för den som vill blanda upp sina historiska upptäcktsfärder med andra nöjen finns gott om saker att göra. Upptäck stadens gamla centrum Plaka, där restauranger och barer trängs i smala gränder, sätt dig på en av de många takterasserna runt Monastraki och titta ut på Akropolis som är upplyst under kvällstid. Har du fortfarande inte fått nog av vackra utsikter kan du ta bergbanan upp till stadens högsta berg, Lykabettos, som är beläget 263 meter över havet. Från berget syns Akropolis ovanifrån för omväxlings skull, och på andra sidan staden syns havet.

Under sommaren kan det bli väldigt varmt i Aten, men som tur är så är det inte speciellt långt till kusten. Sjön Vouliagmeni ligger drygt en halvtimme utanför staden och dess vatten är rikt på mineraler och varmt året runt.

Direktflyg till Aten går från Stockholm och Köpenhamn.

Vid torget Monastraki finns flera takterasser med utsikt över Akropolis.

5. Brighton – England

London by the sea, det kallas Brighton i södra England. Endast en timme från den brittiska huvudstaden finns denna pärla med stränder och nöjen i fokus. I staden bor cirka 155 000 personer, men då orten är populär bland turister finns där gott om barer, restauranger och nöjen.

En populär turistattraktion i Brighton är piren som sträcker sig ut från stranden, Brighton Pier. Den byggdes redan 1899 och ute på piren finns restauranger, pubar och ett nöjesfält. Den långa stranden är det som lockar många till Brighton, det finns till och med en del tillägnad nudister. Men om du vill ha en paus från sol, bad och häng vid kusten kan du ta dig till Royall Pavilion, ett palats uppfört i början av 1800-talet. Palatset är i indogotisk stil och har en orientalisk interiör. Det byggdes som ett semesterresident för kung Geor IV men fungerar i dag som museum. Är du mer sugen på en dagsutflykt kan det vara vört att besöka South Downs nationalpark, och kanske till de imponerande Seven Sisters-klipporna.

I Brighton finns även en känd gaykultur och staden har setts som Englands San Fransisco. Det finns flera klubbar och caféer för homosexuella i staden.

Att ta sig till Brighton görs enklast via London. Från London går det sedan att ta ett tåg till Brighton, som tar ungefär en timme.

Brighton är även känd som London by the sea.

6. Zagreb – Kroatien

Kroatiens huvudstad Zagreb har anor från upp till 80 000 år sedan, och i staden finns bland annat sydöstra Europas äldsta universitet, från 1669. Det finns gott om saker i staden att underhålla sig med, som 19 teatrar, 24 museer och 65 gallerier. Ta dig till gatan Tkalciéva för en kaffe, en matbit eller en drink på gatans uteserveringar. Ta linbanan upp till Zagrebs gamla stad, Upper town, och spana in Saint Marks kyrka eller Katedralen Marijina Uznesenja. En lite mer udda turistattraktion i Zagreb är kyrkogården Mirogoj, som med sin grönskande murgröna och sina ståtliga skulpturer är en populär plats att promenera på.

Zagreb ligger i nordvästra Kroatien och staden är omgiven av berget Medvednicas och floden Sava. Den som vill kombinera stadsäventyren med naturupplevelser kan med fördel ta sig till den kroatiska huvudstaden. Två timmar bort ligger de sagolika Plitvicesjöarna, en nationalpark fylld av sjöar och vattenfall. I närområdet finns även berget Medvednica där det bland annat går att vandra.

Det går att flyga direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Zagreb.

7. Dublin – Irland

Om du gillar livemusik, öl och whiskey är Dublin definitivt staden för dig. Och även om du inte gillar de sakerna kan du nog hitta någonting som passar dig i den Irländska huvustaden. Dublin ligger på Irlands östkust vid mynningen av floden Liffey, och har existerad sedan vikingatiden.

En mysig aktivitet i Dublin är att promenera runt i nöjesdistriktet Temple bar, ta en öl och lyssna på musik i någon av områdets pubar. Vill du upptäcka mer av staden kan ett besök till den stora St. Patricks-katedralen vara att rekomendera, eller kanske ett besök till Trinity Collage. Universitetet är en central byggnad mest känd för sitt bibliotek som dateras till 1700-talet. Bibliotekets äldsta byggnad har blivit en turistattraktion, och ett av bibliotekets salar anses vara inspirationen till Jediarkivet i Star Wars episod II. Dublin Caste är också värt ett besök, samt Guinnes bryggeri. Vill du ha lite mer avslappning erbjuder parken St. Stephen's Green vacker grönska och picknickvänliga gräsplättar.

Utanför Dublin ligger den mysiga kuststaden Howth, dit du kan ta dig med bil eller pendeltåg. Howth är mest känd för sina spektakulära vandringsleder längst med vattnet, och det finns både kortare och längre turer. Och har du tur kan du få se en lama på vägen!

Det går att flyga direkt till Dublin från Stockholm eller Köpenhamn.

Dublin har ett känt nöjeskvarter vid namn Temple bar.

8. Wien – Österrike

Wien är kulturälskarens drömstad. Känd för sin musikscen med stora kompositörer, konserter med klassisk musik och operor, för teatern på bland annat Burhtheater och Akademietheater och för dess museer med många berömda verk. Österrikes huvudstad rymmer 1,8 miljoner människor och ligger vid floden Donau. Dess läge vid floden gjorde platsen till en handelsplats med anor från 2 000 år före Kristus.

Många som hör Wien tänker just på kulturen. Men hur många tänker på vinet? Innanför Wiens stadsgränser produceras stora mängder vin, som Grüner Veltliner och Rheinriesling, och många tycker om att avnjuta de vita vinerna på restaurangerna och barerna i staden. I Wien finns en blandning av medeltida kvarter och moderna byggnader. Ringstrasse är en berömd cirkulär gata och är i sig en sevärdhet. Innanför denna gata finns området Innere Stadt, stadens gamla centrum där det fortfarande finns ett medeltida anor. De mer moderna stadsdelarna är också värda ett besök, bland annat det färgsprakande Hundertwasserhaus som byggdes på 1980-talet.

Sevärdheter i Wien finns det gott om. Vad sägs om en båttur på Donau, ett besök till domkyrkan Stefansdomen med sin spira på 137 meter, eller en tur till slottet Schönbrunn som byggdes på 1700-talet?

Det går att flyga direkt till Wien från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

I Wien finns det mer än bara finkultur.

9. Porto – Portugal

Var tror du att portvin kommer ifrån? Just det, från den portugisiska staden Porto. Staden är näst störst i Portugal och ligger vid floden Dourus, nära kusten. Porto är den enda platsen i världen som får tillverka portvin och där finns många portvinsprovningar, framför allt i stadsdelen Vila Nova de Gaia där många portvinshus ligger. Den som har tid kan även ta sig en tur ut till vingårdarna utanför staden. Men om du väljer att stanna i staden kan vägen till Vila Nova de Gaia vara minst lika spännande, i alla fall om du korsar bron Ponte Dom Luis I till fots. Bron som går över floden har ett bottenplan för bilar och bussar, och ett övre plan 60 meter ovanför floden där fotgängare kan ta sig över och samtidigt beundra utsikten.

Floden Douro är minst lika vacker att åka på som över. Kanske lockar en båttur från hamnen och upp genom staden? Eller så kan du se staden från linbanan Teleférico de Gaia, eller kanske någon av de gula spårvagnarna som går mellan de kända sevärdheterna? Om det blir riktigt varmt kan du ta spårvagnen ner till havet vid Foz do Douro eller strandpromenaden Avenida do Brasil för att njuta av saltig luft och hav.

Inne i staden kan ett besök till den gamla marknadshallen Mercado do Bolhao vara värt, eller ett besök till järnvägsstationen São Bento där tusentals blåa kakelplattor täcker väggarna.

För att ta dig till Porto får du antingen flyga till Lissabon och sedan åka tåg, eller flyga med byte från bland annat Stockholm eller Göteborg.

Porto är Portvinets hemstad.

10. Budapest – Ungern

Det som förr var tre städer: Óbuda, Buda och Pest, är i dag en enda stad: Ungerns huvudstad Budapest. De olika stadsdelarna Buda och Pest delas i dag upp av floden Donau. Buda har varit Ungerns huvudstad sedan 1361, men sedan dess har staden gått igenom mycket, som lämnat spår. Bland annat drabbades staden hårt av de båda världskrigen i Europa, och mycket av det som i dag syns i staden är återuppbyggt efter att det bombats.

Budapest två stadsdelar har olika karaktär och är båda värda ett besök. Pest är stadens kommersiella sida med allt från barer, restauranger och shoppinggator till opera, museum och teatrar. På Andrassyboulevarden ligger museet ”House of terror” som vittnar om Ungerns båda terrorregimer, först under Tysklands styre och sedan under Sovjetunionens. I Buda ligger stadens historiska sida och där finns bland annat slottshöjden där kungliga slottet och Mattiaskyrkan från 1200-talet ligger. Ett annat populärt besöksmål på Budasidan är Fiskarbastionen, byggd i slutet av 1800-talet, där man har en otrolig utsikt över staden.

Budapest är en stad känd för sina spabadhus med vatten från varma källor. Ett av de mest kända, och ett av de största i Europa, är Szechenyi termalbad i Budapest stadspark. Termalbadet erbjuder bad i flera bassänger, bastu, massage och andra behandlingar. Det finns pooler både inomhus och utomhus, och är öppet året runt.

Då Budapest är en stad uppdelad av floden Donau finns det flera broar som sammanlänkar staden. Den mest kända bron är Elisabethbron, som korsar den smalaste delen av floden Donau. Den som vill ha en paus från allt liv i staden kan även besöka Margarethaön, en ö mitt i floden där grönska och mysiga caféer byter av varandra. Vad sägs om en picknick?

Budapest är även kända för sin bra, och prisvärda, mat och dryck. Många konditorier i Budapest är gamla och fyllda med traditioner, och ett känd sådant är Café Gerbaud som funnits i staden sedan 1800-talet.

Att flyga till Budapest tar 1,5 till 2 timmar och direktflyg går från Stockholm. Det går även direktflyg från Köpenhamn.

Budapest är två städer som blivit till en.

11. Valencia – Spanien

Om du vill kombinera stad med strand, men inte vill åka till Barcelona, kan Valencia vara en destination att fundera på. Staden i östra Spanien är en härlig blandning av sol, bad, historia och mat. Redan 138 före Kristus fanns staden som i dag är känd för maträtten Paella, risrätten som återfinns i hela Spanien men som kommer ifrån Valencia. Om du vill uppleva en bit av riktiga Valencia kan du beställa in maträtten på någon av städernas restauranger, och kanske kombinera den med Agua de Valencia, en lokal dryck som innehåller bland annat cava, apelsinjuice och gin eller vodka.

I Valencias gamla stad ligger Valencias katedral med anor från 1300-talet. Där finns bland annat den heliga graal som Jesus sägs ha druckit ur under sin sista måltid. I katedralen finns även klocktornet El Miguelete med vacker utsikt över staden och havet. Men först gäller det att orka gå upp de 207 stegen i spiraltrappan till toppen. Nära katedralen ligger även Valencias äldsta kvarter, Barrio del Carmen. Där är de pittoreska små gränderna fulla av butiker och restauranger.

I kontrast till de historiska byggnaderna i centrala Valencia står Ciutat de les Arts i les ciencies, konst- och vetenskapsstaden, som ligger lite utanför centrum. Området är fullt av futuristiska byggnader där det ofta hålls konferenser, mässor och utställningar.

En sak som inte bör missas; att blanda storstadshänget med avkoppling på stranden. Det finns flera vackra stränder i området, men mest populär och känd är Malvarrosa. Stranden ligger centralt, är lång bred och kantad av restauranger och barer.

Det går inga direktflyg från Sverige till Valencia utan resenärer får antingen mellanlanda på vägen, eller flyga till Madrid och sedan ta tåget till Valencia, en resa som tar mindre än två timmar. Det går dock att flyga direkt till Valencia från Köpenhamn.

I Valencia finns både strand och stad.

12. Edinburgh – Skottland

I vackra Edinburgh går det nästan att känna på historian. Platsen har anor från 1100-talet och mycket av stadens historiska byggnader finns kvar. Att staden är belägen på flera slocknade vulkaner är inte så dumt det heller. Stadens centrum är uppdelad i två delar, old town och new town. Dock så är new town från 1700-talet, så speciellt nytt är det inte där heller. Sedan 1437 är Edinburgh Skottlands huvudstad, och sedan 1999 har Skottland ett eget Parlament, även om det fortfarande är en del av Storbritannien. I dag är staden Storbritanniens andra största turistdestination, efter London.

Den äldsta delen av Edinburgh är Edinburgh Castle, som ligger högt på en slocknad vulkan. I nästan tusen år har den stått på sin klippa, och utifrån slottet har resten av staden växt fram. Vid sidan av slottet ligger old town, den medeltida delen av Edinburgh med sina smala gränder och gotiska hus. New town byggdes under 1700-talet när befolkningsökningen var stor i staden, och det området präglas av breda och raka gator. Från Edinburgh Castle går den populära gatan The Royal Mile till Palace of Holyroodhouse, drottning Elizabeths skotska residenspalats. Längst med gatans ligger pubar, caféer, restauranger, butiker och sevärdheter. Bland annat ligger kyrkan St Giles Cathedral vid gatan.

Då Edinburgh är placerad på flera kullar finns det många bra utsiktsplatser i staden. Bland annat finns Calton Hill, en av kullarna mitt i staden. På kullen ligger National Monument, som även har kallats Edinburghs Parthenon, då den liknar byggnaden på Akropolis i Aten. National Monument är ett minnesmärke för döda soldater och sjömän. Från platsen går det bland annat att se ut över staden och slottet. Den högsta kullen i Edinburgh är dock Arthur’s seat, som av förklarliga skäl också har en spektakulär utsikt.

Det går att flyga direkt till Edinburgh från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Edinburgh kallas ibland för nordens Aten.

13. Antibes – Frankrike

På franska rivieran ligger den här mysiga staden med anor från 300-talet före Kristus. I dag är stadskärnan i Antibes en labyrint av gator och torg, och runt den mysiga gamla staden finns flera möjligheter till sol, bad, promenader och modernare nöje och shopping.

I Antibes gamla stad är det fullt liv på mornarna. I alla fall på marknaden Marché Provençal, där det säljs mat mellan 06 och 13 om dagarna. Den som är mer intresserad av blommor eller konst kan ta sig till markanden Cours Masséna, också den i centrala Antibes. Det finns även flera befästningar i staden, som Château Grimaldi i gamla stan. Befästningen har en gammal historia men togs under 1400-talet över av familjen Grimaldi, och har sedan dess modifierats. I dag finns Musée Picasso på platsen, då Picasso i många år verkade i Antibes. Borgens murverk finns kvar vid havet i staden, och vid muren går ett populärt promenadstråk. Det finns även befästningen Fort Carré norr om hamnen, som uppfördes 1550. Där kan du bland annat gå en guidad tur eller njuta av utsikten över Antibes.

Den som blir trött på historia kan välja att slappna av på någon av stränderna i Antibes. Salis, Garoupe och Gravette är alla allmänna stränder som inte ägs av hotell. Det finns även stränder i grannstaden Juan-Les-Pins, som ligger i samma kommun. Juan-Les-Pins är en mer modern stad mer känd för sin shopping, fina sandstränder och nattliv. Mellan Antibes och Juan-Les-Pins ligger den lyxiga halvön Cap d'Antibes, där exklusiva villor trängs. Men området kan vara värt ett besök även för den utan miljardvilla på platsen, då det finns flera vikar att bada i och utsiksplatser att promenera till i området.

För att ta dig till Antibes kan du flyga till Antibes eller Cannes, som båda ligger ungefär en halvtimme från Antibes.

Antibes är en charmig stad på franska rivieran.

14. Portofino – Italien

Portofino betyder fin hamn på Italienska, och det summerar denna mysiga stad i Ligurien. Den exklusiva staden är en populär turistdestination och anses vara en av de vackraste städerna i Italien. Längst ut på en halvö ligger Portofino, som utgår från en hamn och mellan bergen. I hamnen finns restauranger, caféer och barer. Besökare tar gärna en glass i handen för att sedan strosa runt och kika på de mysiga byggnaderna, eller så tar de en drink eller en kaffe och tittar på människorna och båtarna som kommer in i hamnen. I dag är det inte längre främst fiskebåtar som åker in i hamnen, utan lyxiga yachter.

Förutom att äta och dricka gott finns det en del att se i Portofino. Bland annat kyrkan San Giorgio från 1100-talet som ligger en kort vandring upp från hamnen. Går man lite längre kommer man till Castello Brown, ett slott från 1500-talet som i dag är ett museum med en mysig trädgård och fantastiskt utsikt. Och ännu längre ut på udden ligger Portofinos fyr, som bjuder på svindlande utsikt över det öppna havet. Ute vid fyren finns även en bar, och vägen ut till fyren är någonting att uppleva i sig med vackra vyer.

Att bo i Portofino är dock ingenting för den med en tunn plånbok, men vill man uppleva staden utan att behöva bli av med alla besparningar finns det billigare boenden i de närliggande städerna Rapallo och Santa Margherita Ligure. Från dessa platser går det en båt till Portofinu under högsäsongen.

Enklaste vägen att ta sig till Portofino från Sverige är att flyga till Genoa eller Pisa för att sedan ta sig vidare med tåg och båt. Det går även att flyga till Milano, och då åka tåg lite längre ner till kusten.

15. Prag – Tjeckien

Vid floden Moldau ligger den tjeckiska huvudstaden Prag, vars gamla centrum är ett världsarv. Staden är känd för sina vackra byggnader, sina många broar, och sitt goda och billiga öl.

Det som i dag är staden Prag var förr flera mindre samhällen som sakta men säkert växte samman. Prags gamla stadsdel är från 1200-talet, och den nya är från 1300-talet. Området Hradčany har dock bebotts sedan 800-talet. I dag är staden känd för sina vackra byggnader, och bland annat sägs det finnas över 500 spiror i Prag. Arkitekturen i staden är varierande och det finns allt från jugendstil till gotisk och modern arkitektur i staden.

En populär turistattraktion i Prag är Pragborgen som byggdes på 1100-talet. Borgen finns på klippan i området Hradčany, och innan borgen byggdes kyrkor på platsen som har anor från 800-talet. Slottet anses vara det största bevarade slottsområdet i världen och det är 570 meter långt. En annan populär turistattraktion är Karlsbron. Det finns flera broar över floden Moldau som förbinder Prags olika stadsdelar, men Karlsbron är den mest kända. Den gotiska bron är fylld med konstnärer och försäljare, så att promenera över bron är en hel upplevelse.

Många historiska byggnader i Prag är samlade på Gamla stadens torg. Där finns bland annat S:t Nikolauskyrkan, Gamla stadens rådhus och flera andra historiska byggnader. Allmänt så lämpar sig Prag för promenader, så att besökarna kan se alla byggnader, stanna vid ett café eller en bar, och kanske upptäcka någonting oplanerat.

Direktflyg till Prag går från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Prag är en stad fylld av broar och spiror.

LÄS VIDARE