Semester i Uppland

Semester i huvudstaden Stockholm.
Semester i huvudstaden Stockholm.

I Uppland hittar du parkernas stad Enköping, Uppsalas imponerande domkyrka, Gustav Vasas vackra slott från 1549, kristallklart vatten i Blåa lagunen – och givetvis allt Stockholm har att erbjuda.

Boende i Uppland

 • Hotell i Uppland
  Om du besöker Stockholm på semestern och vill lyxa till det är Grand Hotel något för dig. På detta femstjärniga hotell har du utsikt över vattnet framför Stockholm slott och det har varit ett hem för många kändisar och plats för evenemang. Här bor du centralt med bara några kilometer till Moderna Museet och Skansen. Om du vill gå i butiker finns shoppinggator som Drottninggatan på promenadavstånd.  
 • Spa i Uppland
  Yasuragi är ett spa som ligger i Saltsjö-boo.  Här bor du nära naturen i vackra Nacka. Du både boka spa med övernattningen eller om du endast vill spendera en dag eller kväll. Det finns flera olika behandlingar och olika bad som exempelvis det japanska badet. Här finns även en restaurang där du kan njuta av japanska smaker och närodlade ingredienser. 
 • Vandrarhem i Uppland
  I Norrtälje hittar du vandrarhemmet Hvilan som ligger i hjärtat av Roslagen. Här kan du upptäcka småstadsidyllen med småbutiker, cafeér och krogar. På vandrarhemmet finns även bastu och gemensamma sällskapsrum. 
Picknick i en av Stockholms parker.
Picknick i en av Stockholms parker.

Sevärdheter i Uppland

 • Enköping är parkernas stad och erbjuder många vackra parker, både i staden och tätorterna. Det finns olika teman och växtlighet i parkerna, det känns nästan som att gå in i olika rum. Det finns flera olika parkguidningar att boka. En av de mest kända parkerna är Drömparken som är skapad av holländaren Piet Oudolf. Denna innehåller hans drömplantor, därav namnet. Parken invigdes 1996.
 • Uppsala domkyrka är ett av Uppsalas landmärken. Domkyrkan är den största kyrkan i Norden och har Sveriges största kyrkklocka. Tornen är 118,7 meter höga, ett bra riktmärke och du upptäcker staden Uppsala. 
 • Det finns mycket att göra i Stockholm och många sevärdheter. Fotografiska och Vasamuséet är några av dessa. Om du annars vill se Stockholm från ovan finns Skyview. Detta är en attraktion som tar dig högst upp på Stockholms landmärke, Ericsson Globe. 
 • Skinnarviksberget är centrala Stockholms högsta punkt med en vacker utsikt över bland annat Kungsholmen, Gamla stan och Stockholms stadshus. Här finns även café att besöka om du vill fika. 
 • Om du vill se Stockholm med båt eller buss. finns det guidade turer att boka. Bussarna har 20 hållplatser och båtarna stannar vid Slottet, Nybroplan, Vasamuséet, Skeppsholmen, Stadsgårdskajen och Gamla stan. 
Gröna Lund på Djurgården.
Gröna Lund på Djurgården.

Barnsemester i Uppland

 • Junibacken är en populär utflykt att göra om du reser med barn. Här får ni möta och lära sig mer om Astrid Lindgrens värld, bland annat Madicken, Emil och Karlsson på taket. Junibacken hittar du i Stockholm.
 • I Uppsala finns Fyrishov som är ett av landets mest besökta arena. Här finns bland annat äventyrsbadet där det är bad i 30 grader i vattnet. Här finns två vattenrutschbanor, jetströmkanal, vattenkanoner och en grotta att simma in i. Det finns även klättervägg och två varma bubbelpooler. Utomhus finns det pooler som är anpassade till alla åldrar. 
 • Skansen i Stockholm är världens äldsta friluftsmuseum och är en perfekt familjeutflykt. Här finns det mycket att upptäcka, traditionella hantverk, traditioner, glasblåsning och krukmakeri. Nordiska djur som älg, björn, lo, varg, järv och säl finns även på Skansen. Här firas svenska traditioner som midsommar. 

Vandra i Uppland  

 • I Uppsala finns Linnestigarna som är kortare leder. Carl von Linné  vandrade dessa med sina elever och på så sätt uppkom namnet. Vissa av ledarna är markerade med blå stolpar och passar bra till dagsutflykter. 
 • Vandringleden Blå leden går mellan Vaxholm och Domarudden. Leden är 3.5 mil och uppdelad i 2 etapper. Denn led ansluter även till Roslagsleden vid Löttinge i Täby om man vill göra en längre vandring. 
 • Upplandsleden är totalt 40 mil och som är uppdelad i tre delar. Ena delen kallas Västerleden och går från Siggeforasjön, via Enköping till Härjarö vid Mälaren och denna är 11 mil lång. Mellanleden går mellan Bålsta tågstation och går ut på Skohalvön och är cirka tre mil. Den längsta delen är mellan Knivsta  till Skutskär som är söder om Gävle där vandringen kan fortsätta in på Gästrikeleden. Denna del är cirka 25 mil lång. 

Stränder i Uppland

 • Vårdsätrabadet är en populär badplats i Uppsala vid sjön Ekoln. Här finns gräsmatta,badplats och en liten brygga.
 • I Stockholm, närmare bestämt i Årstaviken finns strandbadet Tanto. Här finns strand, bryggor, klätterväggar och hopptorn. Det finns även dusch och toalett i närheten av badet.
 • Lite utanför Stockholm, på Ekerö finns Blåa lagunen. Här är det turkost och kristallklart vatten med en stor sandstrand. Denna badplats har blivit populär de senaste åren och nu finns det även café under sommaren.  

Restaurang i Uppland

 • Rosendals Trädgård ligger på Djurgården i Stockholm. Här finns ett trädgårdscafé som erbjuder mat från KRAV-gårdar och ekologisk odling. När vädret tillåter, skördar deras egna trädgårdsmästare grönsaker, örter och frukt. Allt bröd och bakverk bakas för hand i deras vedugnsbageri. 
 • Om du vill ha franska influenser under semester och besöker Enköping, finns Bistrot Bombance som är en liten fransk bistro med bar. På menyn här hittar du mat från Frankrike, franskt öl och vin samt fransk musik. 
 • Domtrappkällaren i Uppsala är en restaurang som både serverar lunch och middag. På menyn kan du bland annat hitta toast skagen, wallenbergare, köttbullar och fiskgryta. 

Festivaler i Uppland

 • Stockholm erbjuder många festivaler under sommaren. Bland annat  arrangeras Lollapalooza på Gärdet mellan den 28-29 juni. Artister som exempelvis Lana del Rey och Foo Fighters kommer att uppträda. Förutom musik, kommer det även finnas mat, dryck och konst.
 • Stockholms kulturfestival är mellan den 13-17 augusti och har fri entré. Här fylls gator och torg med kultur inom alla genrer och för alla åldrar. 
 • Uppsala Reggae Festival är som namnet avslöjar en reggaefestival som hålls i Uppsala mellan den 31 juli och 1 augusti. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE