Allt fler lockas till avskilda boenden

Carl-Magnus hyr ut stugor i vildmarken: ”Märker en trend”

Snö och minusgrader lockar många besökare.
Snö och minusgrader lockar många besökare.

Sju kilometer utanför Luleå är skogen tät och naturen orörd. Där har Carl-Magnus Helgegren tre stugor som han hyr ut via Airbnb, och han ser ett ökat intresse för det avskilda.

– Jag tror att vi svenskar har varit lite dåliga på att se de tillgångar som vi har.

Snön ligger orörd med undantag av rådjuret som promenerar utanför fönstret. I en liten stuga vid vattnet står soffan pekandes mot fönstret, inte mot tv:n. Det är verkligheten i Carl-Magnus Helgegrens stugor som han hyr ut.

– Den största gästgruppen är par som vill åka någonstans där det är mysigt. Tända en eld, ha utsikt över sjön och leva landsidyllslivet, säger Carl-Magnus Helgegren.

 Carl-Magnus Helgegren ser ett ökat inressse för det avskilda.
Carl-Magnus Helgegren ser ett ökat inressse för det avskilda.

Det hela började av en slump, då Carl-Magnus hyrde ut en stuga han hade på tomten. Nu hyr han ut tre stugor, och 2018 var han med på topplistan över Airbnb:s boenden vars bokningar ökat mest under kort tid.

– Det är jättepopulärt att se norrsken, många har det på sin bucket list.

I en av Carl-Magnus stugor finns den perfekta platsen för att se norrsken.
I en av Carl-Magnus stugor finns den perfekta platsen för att se norrsken.

Fler svenskar upptäcker Norrland

Förr var Carl-Magnus gäster till 95 procent utländska turister. Det var tyskar, fransmän, amerikaner och britter som alla hade en dröm om den svenska naturen med 25 minusgrader och norrsken. Men för svenskarna dröjde det.

– Jag har gäster från Stockholm eller Skåne som aldrig har varit norr om Åre förut.

Anledningarna till att fler lockas till avskilda boenden är flera. Bland annat tror Carl-Magnus att klimatförändringar och fokus på en jord i förändring har lett till mer uppskattning av naturen, och en vilja att turista närmare hemmet. En annan anledning kan vara att de internationella gästerna ledde vägen och visade att turism i Sverige faktiskt har mycket att erbjuda.

– Jag tror att vi svenskar har varit lite dåliga på att se de tillgångar som vi har. Men nu har människor börjat inse att folk kommer från andra sidan världen för att se det här, kanske har vi någonting fint?

Carl-Magnus ser ett ökat intresse bland svenskar för Norrland.
Carl-Magnus ser ett ökat intresse bland svenskar för Norrland.

Nära men ändå långt bort

Att Carl-Magnus stugor ligger sju kilometer utanför Luleå gör att gästerna kan få det bästa av båda världar. Orörd natur, restauranger och barer.

– Det blir landet och skogen ganska fort när man lämnar staden. Det är skog överallt runt stugorna så vill man kan man åka skidor eller vandra, men det går också att åka lokalbuss eller bil till Luleå där det finns restauranger och pubar.

Själv trivs Carl-Magnus med sitt friare liv i Luleå. Förr jobbade han på kontor, men när han hyr ut sina stugor har han mer tid att vara i naturen med sina barn och hundar. Han tycker också att gästerna som hyr hans stugor får en mer genuin upplevelse.

– Det är en annan grej på hotell där du pratar med någon i receptionen. Men när du hyr ett hus och får träffa någon i mjukisbyxor och skoterstövlar så är det på riktigt. Det är därför folk gillar Airbnb, det blir autentiskt. Du hyr inte ett rum utan ett hem.

Ökat intresse för det avskilda

Digital detox, miljömedvetenhet eller en kärlek till naturen. Oavsett anledning så ser Carl-Magnus ett ökat intresse för avskilda boenden.

– Jag märker en trend, man vill göra saker i naturen.

Avskilda boenden finns inte bara i Norrland, utan runt jorden. Här är fem avskilda boenden som hyrs ut via Airbnb.

1. Kalle's Inn Glassshouses – Finland

I Mustasaari, Korsholm på svenska, ligger dessa glashus perfekta för stjärnskådning, eller för att se norrsken på vintern. Varje glashus bjuder på en spektakulär utsikt över havet och horisonten, och så finns det en bastu på området.

I Finland kan d bo i spektakulära glashus, så att du kommer nära naturen.
I Finland kan d bo i spektakulära glashus, så att du kommer nära naturen.

2. Off-grid Adobe Dome in the Desert – Texas

Den här kupolen ligger i Terlingua i Texas. Mitt i öknen bjuder detta boende på en avskildhet dit besökare lockas för att titta på soluppgångar, solnedgångar och stjärnhimlar.

Elen i detta boende kommer från solenergi.
Elen i detta boende kommer från solenergi.

3. Skylodge Adventure Suites – Peru

Vill du bo i ett litet hus på en bergsvägg? Då är det här den perfekta platsen för dig. I Urubambadalen finns detta unika boende där du kan hänga från bergsväggen och njuta av utsikten. Och boendet är så avlägset att du måste vandra och klättra hela vägen.

Detta hus hänger från en bergsvägg.
Detta hus hänger från en bergsvägg.

4. Dome in the Desert – Kalifornien

I Joshua Tree nationalpark ligger detta boende som är både avskilt och relativt centralt – då det går att ta sig till Joshua Trees stadskärna där det finns restauranger och underhållning. Men vill du komma åt det avskilda går det lika bra att stanna i kupolen, spela spel och titta på stjärnorna.

5. Off-grid itHouse – Kalifornien

I Pioneertown, nära Joshua Tree nationalpark, ligger detta moderna boende som är ett av Airbnbs mest uthyra. Huset är miljövänligt med solenergi, och det ligger i öknen med fantastiska utsikt genom husets många stora fönster.

Detta boende passar den som vill kombinera natur och avskildhet.
Detta boende passar den som vill kombinera natur och avskildhet.
Publisert:

LÄS VIDARE