9 platser där vintern är som vackrast

Publicerad 2019-11-09

Storstadsmys eller vinter i naturen, det finns platser för alla.

Vintern är något som delar upp människor i två läger. Vissa älskar den, andra står inte ut. Är du en av de förstnämnda kanske resor till dessa platser passar dig. Här är 9 av platserna där vintern är som vackrast, enligt den amerikanska resetidningen Far & Wide.

1. Nürnberg – Tyskland

Om du gillar julmarknader är det här definitivt platsen för dig. Christkindlesmarkt är en enorm julmarknad i Nürnberg som lockar upp till två miljoner besökare per år och har över 200 försäljare. Och även om du åker till staden senare på vintern finns det fortfarande mycket att göra. Besök gamla staden täckt i snö och värm dig inomhus. Kanske med en kopp varm choklad, rostade mandlar eller en kringla?

Nürnberg är perfekt för julälskaren.

2. Prag – Tjeckien

Den här mysiga gamla staden gör sig bäst på vintern, enligt Far & Wide. Prag är full av slingrande gångar, broar över floden Moldau, kyrktorn och sevärdheter. Besök Pragborgen och Karlsbron, se lämningarna från andra världskriget i de judiska kvarteren, eller låt dig gå vilse i stadens mysiga gränder. Det finns en sorts glögg som heter Svarák som med fördel dricks på Václavplatsen där en julmarknad hålls mellan 30 november och 6 januari.

Prag är som vackrast på vintern.

3. Zermatt – Schweiz

Kan Zermatt vara Schweiz vackraste stad? Det är mycket möjligt. En skönhetsfaktor är Matterhorn som sticker upp över staden och bergen runt om. Det går till och med att se Matterhorn på nära håll om du väljer att åka linbanan till berget. Andra populära aktiviteter i Zermatt är vandring, skidåkning, eller mys nere i den bilfria byn. Det finns flera restauranger och barer i området. Vissa ligger bland bergen så att du kan njuta av utsikten, men de flesta ligger på huvudgatan Bahnhofstrasse, där det även finns möjligheter till shopping.

Zermatt bjuder på vackra utsikter över Matterhorn.

4. Alta – Norge

Långt norrut i Norge ligger Alta, den största staden i Norges nordligaste fylke. Platsen är känd för sina norrsken och 2013 invigdes den nya kyrkan Norrskenskatedralen i staden. Sommartid är det hällristningar och midnattssol som lockar, men platsen gör sig bäst på vintern. Se fantastiska norrsken explodera över himlen, bo på ishotell eller roa dig med vintersporter som längdskidåkning eller en tur med hundspann.

I Alta är det vanligt att få se norrsken.

5. Budapest – Ungern

Ungerns huvudstad är en perfekt weekenddestination året runt, men om du åker dit på vintern lär du inte bli besviken. Bada i ett av de många termalbaden i staden och känn kontrasterna mellan det varma vattnet och den kalla luften, åk en båttur kvällstid för att se stadens sevärdheter som Sankt Stefansbasilikan och Budaslottet och flodens många broar lysa upp. Men tänk på att packa varma kläder, temperaturen håller sig runt nollstrecket under vintermånaderna i Budapest.

I Budapest kan du värma dig i termalbad.

6. Chamonix – Frankrike

Chamonix-Mont-Blanc har fler besökare på sommaren än på vintern, men det kan snarare vara en fördel att slippa trängas med alla turister om du besöker staden under vintermånaderna. Staden ligger i Alperna i östra Frankrike, med en spektakulär utsikt över Alpernas högsta berg Mont Blanc. Platsen är populär bland skidåkare, men även om du inte tycker om att åka skidor eller snowboard så kan du äta ostfondue, besöka restaurangerna och barerna på Rue du Docteur och mysa runt i staden.

Chamonix är en stad populär bland skidåkare.

7. Reykjavik – Island

Vad kan vara mer passande för en vintersemester än det bokstavliga landet av is? Ett besök i Reykjavik är riktigt mysigt på vintern, men som alltid när det kommer till Island är det framför allt naturen utanför staden som är mest spektakulär. Ta dig till Þingvellir nationalpark och njut av skönheten, se en gejser kasta sitt varma vatten över de frusna omgivningarna, eller värm dig i Blå lagunens varma vatten efter en dag ute i minusgraderna. Om du har tid att upptäcka mer av landet kan det även vara värt att åka norrut för att se det nästa 50 meter höga vattenfallet Dettifoss när det är fruset.

Reykjavik har många vackra naturupplevelser.

8. Köpenhamn – Danmark

Skandinavien är mörkt under vintern, men i Köpenhamn har man valt att lysa upp årets mörka månader med en ljusfestival, Copenhagen Light Festival. Festivalen arrangeras 1 till 24 februari och olika platser i staden lyses upp av olika ljusinstallationer. Vill du åka till Köpenhamn tidigare under vintern blir du nog inte besviken heller, under julen lyses hela Tivoli upp av julbelysning exempelvis. Tivolit från 1843 lockar många besökare under årets varmare månader, men det kan vara värt att överväga ett vinterbesök också. Annars kan du ta en kopp glögg i något kafé i staden och skydda dig från kylan inomhus.

Köpenhamn lyses upp av ljus på vintern.

9. Jukkasjärvi – Sverige

Jukkasjärvi är framför allt känt för att husera världens första ishotell, Icehotel. Det första hotellet byggdes redan 1989 och sedan dess har det återfötts varje år, så att turister och besökare kan sova i sängar av is i igloos, titta på konst och kanske se norrsken. Jukkasjärvi är en liten by öster om Kiruna med runt 650 invånare. Förutom ishotellet bjuder staden på turer med hundspann, besök på Jukkasjärvi kyrka, eller längskidåkning.

Icehotel i Jukkasjärvi är världens första ishotell.

Och så 11 platser till att besöka på vintern

 1. Wien – Österrike
 2. Bratislava – Slovakien
 3. Brygge – Belgien
 4. Göteborg – Sverige
 5. Krakow – Polen
 6. Lappland – Finland
 7. München – Tyskland
 8. Paris – Frankrike
 9. Salzburg – Österrike
 10. Strasbourg – Frankrike
 11. Tallinn – Estland

LÄS VIDARE