Då kan du bo i en lyxig igloo på Nordpolen

North Pole Igloos hotel – världens nordligaste hotell

I dessa igloos kan du beundra naturen genom stora glasfönster.
I dessa igloos kan du beundra naturen genom stora glasfönster.

Mitt i Norra ishavet ligger Nordpolen. I april nästa år kan du spendera en natt på platsen som så få människor besöker. Och du kan göra det i en lyxig igloo med fönster från golv till tak.

Med en medeltemperatur på −33 grader under årets kallaste månader är Nordpolen inte en enkel plats att vistas på. Men om du är beredd på kyla, svår terräng och kanske en isbjörn eller två så kan North Pole Igloos hotel var någonting för dig. I april 2020 öppnar hotellet som då blir världens nordligaste.

Det är inte  Luxury actions första expedition till Nordpolen, men den första med övernattning.
Det är inte Luxury actions första expedition till Nordpolen, men den första med övernattning.

Lyxigt äventyr

Antalet igloos som ställs upp på Nordpolen i april är inte bestämt ännu. Med en egen toalett och fönster från golv till tak är igloorna lite lyxigare än de tält som många sover i när de besöker Nordpolen. Hotellet är bara öppet i april, enda månaden då resenärer kan nå platsen med helikopter på ett säkert sätt. Därför är igloorna portabla så att de kan flyttas när Nordpolens korta säsong är över och resten av året är de placerade på Svalbard.

Trots att besökarnas igloos är lyxiga så kan äventyret vara krävande också.
Trots att besökarnas igloos är lyxiga så kan äventyret vara krävande också.

Det är finska Luxury action som står bakom det nya hotellet. Företaget har testat igloorna i extrema miljöer inför premiären i vår, och då de är portabla kan de även flyttas runt för att placeras på den säkraste platsen. Men den som vill uppleva att stå på toppen av jorden måste även ha en del pengar, närmare bestämt över en miljon kronor. I priset ingår två nätter på Svalbard, helikopter till Nordpolen och tillbaka samt en natt i igloon och alla måltider. På plats finns även en kock och en guide. Luxury action har anordnat resor till Nordpolen förr, men aldrig med övernattning.

Vill bidra till medvetenhet

En förhoppning med hotellet är att öka medvetenhet för vad dagens klimatkris gör med naturen och djuren på Nordpolen.

– Ett av våra största syften är att tillhandahålla experimentell och pedagogisk information om situationen för arktisk natur och klimatkrisen. Jag skulle säga att det är 50 procent en upplevelse och 50 procent utbildning. Vi vill under våra resor förklara för alla gäster om hur klimatkriser påverkar arktisk natur, livsmedelsingredienser, djur, och dess sociologiska effekter likaså, säger Janne Honkanen, grundare och VD för Luxury action.

Allt som företaget tar med sig till Nordpolen får följa med hem igen.

– Vi vill kompensera för resorna genom att plantera träd och försöka undvika ett negativt klimatavtryck. Alla våra gäster är bra budbärare för oss, säger Janne Honkanen.

På Nordpolen finns det möjligheter att se isbjörnar.
På Nordpolen finns det möjligheter att se isbjörnar.
Publisert:

LÄS VIDARE