De möter sina rädslor med äventyrsresor

Publicerad 2018-07-04

Att cykla från Norge till Afrika är ingen barnlek, men det är vad Susanne och Rasmus Engberg har gjort. Nu väntar nästa äventyr, runt Vancouver Island med Kajak. ”Jag vill inte leva ett begränsat liv på grund av min sjukdom”.

För nio år sedan var Rasmus Engberg en vanlig göteborgare som drömde om akademiska studier. Samtidigt var Susanne en vilsen själ från Ystad som precis kommit hem från en lång resa i Sydamerika. Men en dag förändrades allt.

– Jag var inte ute efter en relation men så sprang jag på Rasmus och blev förälskad direkt, säger Susanne Engberg.

Då var det ingen av dem som visste att de i framtiden skulle jobba som personliga tränare tillsammans, och resa runt jorden som ett gift par.

– Det var kärlek vid första ögonkastet men vi var väldigt olika. På den tiden var Rasmus inte så intresserad av att resa, säger Susanne.

Susanne Engberg har diabetes- och är rädd för vatten. Men hon vill inte låta någonting stoppa henne.

Första utmaningen

Susanne och Rasmus första år tillsammans var vanliga. Men så läste Susanne om en kvinna som tagit sig hela vägen från Sverige till Singapore- på cykel.

– Jag tyckte att det var så himla coolt.

Paret bestämde sig för att testa. Först cyklade de tandemcykel genom Sverige, och nästa resa blev Norge till Sydafrika på cykeln. En resa som förändrade dem båda.

– Det var en tio månader lång paus från allt, 10 månader av att finna varandra och prata om framtiden och sätta våra egna regler, säger Rasmus.

Det var inte bara resan genom Europa och Afrika som förändrade paret, utan även att resa med just cykel som transportmedel.

– I vanliga fall är resor ganska stillasittande. När vi cyklade så var den största charmen det som inte stod i guideböckerna, när man träffade vanliga människor på platserna som ingen skrev om, säger Rasmus.

Susanne uppskattade lugnet med att cykla. Tidigare har hon upplevt resor som väldigt intensiva.

– När man cyklar och paddlar är det ganska lång tid mellan upplevelserna. Man får tid att smälta allt.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Rasmus och Susanne Engberg träffades.

Äventyrslysten väcktes

När Susanne och Rasmus kom hem från Afrikaresan var planen att stadga sig. De hade fullföljt sin ungdomsdröm och var klara med äventyrsresorna. Men det gick inte länge innan de började längta efter nästa resa.

– Vi insåg ganska fort att resan hade väckt en längtan, säger Rasmus.

Måndag 9 juli ska Rasmus och Susanne åka iväg på ett äventyr som känns läskigare än det förra. De ska paddla kajak runt Vancouver Island i Kanada. Resan blir främst en större utmaning för Susanne, som är rädd för vatten.

– Att vara rädd för vatten är en begränsning, jag gillar inte begränsningar. Att paddla kan vara ett bra sätt att bli av med rädslan gradvis, säger Susanne.

Nu pågår förberedelserna för fullt i parets hem i Oslo. Utrustning ska hittas och packas, säkerhetskurser ska genomföras.

– Jag går igenom scenarion som jag är rädd för. Hur gör vi om vi blir attackerade av björnar? Hur säkrar vi maten och campingplatsen?

Nordkap i Norge till Kapstaden i Sydafrika, det var parets cykelrutt.

Paret har redan köpt tandemkajaken som väntar på dem i USA. Sedan ska de paddla över till Kanada och paddla runt Vancouver Island, en sträcka på cirka 110 mil. Om allt går som planerat ska de resa hem 3 september.

– Vi har alltid velat åka till Kanada. Skogen och havet är vildare där, man kan se späckhuggare och valar, säger Rasmus.

Vill inte hindras av diabetes

På den östra sidan av Vancouver Island är det relativt befolkat, men på den västra sidan kan paret få paddla i upp till sju dagar utan att se någon bebyggelse. Tältet ska med, liksom fiskeutrustningen ifall maten tar slut. Men i väskan ska det alltid finnas kolhydrater, för ännu en utmaning med resan är att Susanne har diabetes typ 1.

– Det är läskigt att vara långt ifrån civilisationen då jag inte kan köpa kolhydrater om jag får lågt blodsocker, så vi kommer alltid att ha en flaska sirap med oss. I värsta fall, om det blir dåligt väder och vi är fast någonstans i en vecka, så kommer jag att ha kolhydrater även om vi inte har någon annan mat.

Att göra en resa som denna är inte rekommenderat för en diabetiker. Men Susanne vill inte låta det stoppa henne.

– Jag vill inte leva ett begränsat liv på grund av min sjukdom. Men det innebär mer planering, större oro och mer ansvar. Man måste alltid vara två steg före.

Innan resan till Kanada har paret övat på att paddla kajak i Norge.

Står upp mot rädslorna

Att utmana sina rädslor är någonting som både Rasmus och Susanne finner viktigt.

– Man är så styrd av sina rädslor. Inte bara när man gör den här typen av äventyr utan även i vardagen. Det försöker vi bryta, säger Susanne.

Det är inte bara saker som att vara i vildmarken som paret tidigare funnit läskiga, utan även att säga upp sig från sina jobb för att satsa på det egna företaget. I framtiden ser de en möjlig kombination mellan företaget som personliga tränare och äventyrsresorna. Kanske ska de arrangera kortare äventyrsresor där alla kan utmana sina rädslor och förstå hur mycket kroppen är kapabel till.

– När vi cyklade till Afrika tänkte alla att vi var cyklister, men vi är bara vanliga människor. Man klarar så otroligt mycket mer om man bara vågar, säger Rasmus.

Parets främsta tips till alla som vill ge sig ut på en äventyrsresa är att våga. Våga ta risker. Våga lita på sin egen förmåga. Men kanske börja med att våga lite i taget.

– Om man vill bestiga Mount Everest så kanske man ska bestiga tre mindre berg först. Ju större äventyr man vill göra och ju större utmaning desto längre tid kan man behöva förbereda sig, säger Susanne Engberg.

Resan genom Afrika förändrade parets liv.

Om Rasmus och Susanne Engberg