Besök Sloveniens mäktiga grottor

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

I Slovenien finns världens största karstsystem.

Foto: Getty Images

Resor

Endast hälften så stort som Danmark, men så mycket att erbjuda. Slovenien är grottornas land med över 7 000 grottor och världens största karstområde, som bland annat inspirerat Jules Verne när han skrev sitt mest kända verk.

Slovenien är ett av Europas minsta länder. Men det hindrar inte landet från att ha en hel del att se och upptäcka. Där finns Bledsjön med sin vackra ö, den charmiga huvudstaden Ljubljana, och så världens största karstsystem Škocjangrottorna. Karst är ett vittringsfenomen som gör att sprickor och långa grottsystem bildas i kalksten, och namnet kommer ifrån bergsplatån Karst i Slovenien och Italien. Och det är i detta område som Škocjangrottorna ligger.

Underjordisk flod och stora slukhål

Škocjangrottorna är ett system av flera grottor, som enligt Sloveniens turistbyrå inspirerade Jules Verne när han skulle skriva sitt verk ”En resa till jordens medelpunkt” från 1864. Grottsystemet innehåller underjordiska gångar, över 200 meter djupa grottor och vattenfall. I området finns även doliner, ett fenomen som blir till när regnvatten som sipprar ner i marken i kalkstensrika områden löser upp kalken så att marken kollapsar, vilket skapar ett slags stort slukhål. Grottsystemet är ett världsarv sedan 1986. I grottsystemet flyter även den underjordiska floden Reka, som åker in i grottorna vid byn Velika Dolina, flyter i 34 kilometer under jorden för att sedan lämna underjorden vid staden Monfalcone. I området finns även flera arkeologiska fynd från tusentals år tillbaka.

Škocjangrottorna inspirerade Jules Verne när han skulle skriva ”En resa till jordens medelpunkt”.

Foto: alexkladoff / iStockphoto

Grotta med ögonlösa varelser

I närheten av Škocjangrottorna ligger Postojnagrottan, den längsta grottan i världen som är öppen för allmänheten. Grottan är även en av Europas mest besökta och är lite mer känd än Škocjangrottorna. I grottan finns en restaurang, en konsertsal och ett postkontor, och det går att besöka 5,3 kilometer av den. Grottan är dock ännu större, men vissa delar är under vatten och åtkomliga. Postojnagrottan är även den enda platsen i världen där den europeiska olmen lever. Djuret är opigmenterat, blint och har tre fjäderliknande gälar. Olmen kan bli upp till 30 centimeter lång.

I Postojnagrottan finns en restaurang och en konserthall.

Foto: lachris77 / iStockphoto

Slott i en grotta

9 kilometer från Postojnagrottan ligger Predjama slott. Det speciella med just detta slott är att det är inbyggt i berget, framför en grottöppning. Slottet är fem våningar högt och byggdes på 1100-talet. Bakom slottet finns en hemlig gång som skulle kunna användas för att förse slottet med proviant ifall det skulle bli belägrat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Predjama slott ligger halv inne i en grotta.

Foto: PytyCzech / iStockphoto
Publisert:

LÄS VIDARE

Så maxar du Skåneresan med bil

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Slovenien

Ljubljana

Äventyrsresor

MER OM RESA

Världens största grotta rymmer 40-våningshus

Lista: Världens 15 vackraste platser

Så hittar du Upplands sommarpärlor