Här är fem häftiga hotell av is och snö

Det finns flera häftiga ishotell runt jorden.
Det finns flera häftiga ishotell runt jorden.

Icehotel i Jukkasjärvi var först i världen med att bygga ett hotell av is. Sedan dess har turister rest långt för att hitta kalla och spektakulära byggnader att spendera natten i. Nu finns det flera hotell i is och snö runt jorden, från Kanada till Finland. Här är fem favoriter.

1. Icehotel – Jukkasjärvi, Sverige

Ett hotell skapat av is hade aldrig setts innan Icehotel i Jukkasjärvi slog upp sina portar 1989. Nu 30 år senare har hotellet verkligen blivit en hit. Det är snö och is från Torne älv som är hotellets byggstenar och varje vinter återuppstår hotellet i en ny skrud utformad av konstnärer från olika platser runt jorden. Hotellet ligger 200 kilometer norr om polcirkeln, och 2018 blev det utsett till världens bästa temahotell.

Icehotel i Jukkasjärvi är världens första ishotell.
Icehotel i Jukkasjärvi är världens första ishotell.

2. Snowhotel – Kirkenes, Norge

Utanför Kirkenes i Norge tog man konceptet av ett ishotell och gjorde om det en aning, och vips har man ett snöhotell. Men egentligen är det inte så väldigt annorlunda. Besökare kan sova i rum gjorda av snö och is, i −4 graders kyla, och underhålla sig med diverse olika vinteraktiviteter dagstid. Bland annat kan besökare åka hundspann, fiska efter kungskrabba eller spana efter norrsken.

3. Hôtel de Glace – Quebec, Kanada

I Nordamerika är inte ishotell lika vanliga som i Europa, det finns faktiskt bara ett i hela världsdelen: Hôtel de Glace. Hotellet ligger i Quebec i Kanada och ska återöppna 2 januari 2020. Förutom de 42 sovrummen finns även ett kapell, en isbar och utställningar. Den som inte vill sova över i kylan kan besöka platsen för en drink i ett glas gjort av is.

4. SnowCastle – Kemi, Finland

Ishotell, snöhotell, listan vore inte komplett utan ett snöslott. Sedan 1996 har man byggt ett snöslott i Kemi i norra Finland. Liksom med de andra byggnaderna så används endast snö och is, men denna is kommer från havet. Inne i slottet finns snöskulpturer och det går att boka dagsbiljetter till slottet. Besökare som vill övernatta kan även göra det, på platsens snöhotell där man sover i rum av is – men i varma sovsäckar. Både hotellet och slottet öppnar 18 januari.

Pälsplädar och sovsäckar ska hålla besökarna varma.
Pälsplädar och sovsäckar ska hålla besökarna varma.

5. Iglu-Dorf – Gstaad, Schweiz

Bland bergen i Schweiz ligger detta ishotell, som även kallar sig för en iglooby. Det som började med plats för 15 personer på 90-talet har expanderat rejält och nu kan besökare vid hotellet välja bland allt från sovsals-igloos där flera personer sover samtidigt till romantiska sviter med en egen jacuzzi. Varje vinter återbyggs hotellet och alla olika igloos kopplas samman med tunnlar. Liksom på många av hotellen så dekoreras rummen av konstnärer som gör konst av isen och snön.

Publisert:

LÄS VIDARE