Undvik överturism – och åk hit istället

Det finns ofta alternativ till orter drabbade av överturism.
Det finns ofta alternativ till orter drabbade av överturism.

Många populära besöksmål runt jorden har drabbats av överturism. Lokalbefolkningen protesterar, trängseln blir påtaglig och nedskräpningen kan förstöra charmen. Här är sju platser att besöka istället för de överbefolkade turistmagneterna.

Måste du åka till Venedig för att se vackra kanaler ringla sig genom staden? Måste du åka till Machu Picchu för att se fantastiska fornlämningar uppe bland bergen? Nej, så är det ju inte. När allt fler platser brottas med överturism runt jorden kan det vara en bra idé att börja söka sig till andra platser. Dels så att de populära resmålen får andas ut, och dels så att du slipper trängas med alla andra som vill få till den där perfekta bilden. Här är några popul dära turistdestinationer, och var du kan åka istället.

1. Undvik Amsterdam och åk till...

Hamburg – Tyskland.

Nederländernas huvudstad Amsterdam har länge varit drabbad av överturism och många vill åka till staden för att beundra och cykla längs de många kanalerna. Men om du vill ha vackra kanaler utan att behöva trängas med lika många turister så kan Hamburg vara ett bra alternativ. Där finns otaliga kanaler, 2 496 broar. Dessutom konserthuset Elbphilharmonie som färdigställdes 2017. Där kan du antingen lyssna på en orkester, bo på hotell, eller gå upp till utsiktsplattformen Plaza för att beundra staden från ovan.

Att cykla runt i Hamburg är minst lika givande som att göra det i Amsterdam.
Att cykla runt i Hamburg är minst lika givande som att göra det i Amsterdam.

2. Undvik Dubrovnik och åk till...

Kotor – Montenegro.

Dubrovnik har länge varit ett populärt turistmål på grund av dess mysiga charm, men sedan staden blev inspelningsplatsen för tv-serien Game of Thrones, där bland annat scenerna från Kings Landing är inspelade, så har turismen exploderat. Vill du ha mer lugn så finns den dolda pärlan Kotor i Montenegro. Kotors gamla stad är väl bevarad och finns med på Unescos världsarvslista. Här kan du kika på historiska monument, promenera i de smala gränderna eller kanske vandra utanför staden.

Kotor har en del likheter med Dubrovnik.
Kotor har en del likheter med Dubrovnik.

3. Undvik Machu Picchu och åk till...

Ciudad Perdida – Colombia.

Machu Picchu är ett riktigt populärt resmål. Men allt fler besökare sliter på det gamla världsarvet, och nyligen röt myndigheter ifrån när turister tog sig in i en avspärrad del av den antika staden och lämnade avföring på platsen.

Som tur är finns det andra spektakulära antika städer att besöka. En som inte är så drabbad av överturism är Ciudad Perdida i Colombia, den försvunna staden. Även denna fornlämning ligger uppe bland bergen, och den är faktiskt ännu äldre än Machu Picchu. Staden upptäcktes 1972 efter att ha varit övergiven länge. Det är ganska ansträngande att besöka platsen då man bland annat måste vandra genom regnskogen och sedan gå upp för 1 200 steg genom den täta djungeln, men du kommer i alla fall inte att dela platsen med så många andra turister.

Ciudad Perdida består av flera torg, platåer och vägar i djungeln.
Ciudad Perdida består av flera torg, platåer och vägar i djungeln.

4. Undvik Venedig och åk till...

Colmar – Frankrike.

Få platser är så drabbade av överturism som Venedig, och trots flertalet insatser för att begränsa turismen fortsätter besökarna att ta sig till staden. Bland annat har många venedigbor samlats för att protestera mot de stora kryssningsfartygen som tar turister till staden. Som tur är så finns det fler platser än Venedig där du kan ta en romantisk gondoltur. Den franska staden Colmar bjuder på mysiga kullerstensgator, färgglada hus, och ett område kallat Petite Venise, lilla Venedig, där flera kanaler genomkorsar staden. Colmar kallas även för alsacevinernas huvudstad på grund av dess läge på vinrutten i Alsace.

I Colmar finns området lilla Venedig.
I Colmar finns området lilla Venedig.

5. Undvik Bali och åk till...

Raja Ampatöarna – Indonesien.

Ön Bali i Indonesien har länge varit känd för sin skönhet, men är ön verkligen lika vacker sedan den drabbades av överturism? Platsen är en av många på reseguideförlaget Fodors så kallade nej-lista, en lista över platser att inte besöka 2020. En av anledningarna är den enorma nedskräpningen som turismen bidrar till på platsen. Det görs saker för att hantera turismen, och bland annat har det införts en turistskatt för att minska påverkan på miljön.

Men om du inte vill bidra till överturismen så finns det flera vackra öar i Indonesien. Raja Ampatöarna ligger längre österut och är glesbefolkade. Öarna täcks av vita stränder, lummig djungel och omges av klart vatten. Havet runt öarna har lett till att ögruppen sedan 2005 är ett världsarv, på grund av den biologiska mångfalden med många koraller, havsväxter och fiskar.

Att ta sig till Raja Ampatöarna är dock inte riktigt lika enkelt som att flyga till Bali, utan du måste flyga inrikes från Jakarta.

Raja Ampatöarna är kända för sina artrika korallrev.
Raja Ampatöarna är kända för sina artrika korallrev.

6. Undvik Barcelona och åk till...

Granada – Spanien.

Barcelona har allt. Sol, bad, god mat och myllrande storstadsliv. Men det innebär även att otaliga turister tänker som dig, vilket i längden drabbar de som bor i staden. Bland annat blir priserna på bostäder högre, föroreningarna allvarligare och gatorna mer fullproppade av människor. Om du kan tänka dig att byta ut havet mot bergen så ligger Grenada längre söderut i Spanien. Denna stad i Andalusien ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada, så du har ofta spektakulär utsikt över bergen. Om du är mer intresserad av arkitektur och känner dig lite ledsen över att missa Segrada Familia i Barcelona så är det dags att torka tårarna, för i Granada ligger slottsområdet Alhambra, ett världsarv som anses vara ett av världens främsta arkitektoniska underverk. Strosa runt bland trädgårdarna och byggnaderna, besök den gamla stan, eller ät lite tapas och njut av semestern.

I Granada ligger slottsområdet Alhambra.
I Granada ligger slottsområdet Alhambra.

7. Undvik Galapágos och åk till...

Isla de la Plata – Ecuador.

Även Galápagosöarna i Eduacor är med på Fodors nej-lista. Anledningen är att platsen har ett unikts ekosystem som hotas av överturism. Därför måste turister betala inträde, men trots det ökar antalet besökare. Men Galapágos är inte den enda platsen i världen där du kan se sjölejon eller fågeln blåfotad sula, utan det kan du även göra på Isla de la Plata i landet. Priserna är dessutom bra mycket lägre jämfört med ett resa till Galápagosöarna. Ön ligger också närmare fastlandet, så det går att åka ut till ön på runt en timme från Puerto López. Mellan juni och september kan du få syn på valar på vägen ut till ön, om du har tur.

Isla de la Plata är ett billigare alternativ till Galápagosöarna.
Isla de la Plata är ett billigare alternativ till Galápagosöarna.
Publisert:

LÄS VIDARE