Malmö tackar nej till influencers som flyger

Publicerad 2020-01-30

I Malmös kampanj vill man nu satsa på hållbarhet.

Malmö Turism har i flera år bjudit in influencers till staden i en marknadsföringskampanj.
Nu har man valt att fokusera på hållbart resande, och tackat nej till flygresor.

– Man måste börja någonstans, säger Anna Wittgren vid Malmö Turism.

Malmö Turism har sedan 2017 arbetat med internationella influencers för att marknadsföra staden i kampanjen ”Make it Malmö”. Även i år ska kampanjen genomföras, men detta år ska man endast erbjuda flygfria resor.

– Vi kommer säkert få säga nej till en del. Men förhoppningsvis når vi ut till en ny kategori av influencers som har med hållbarhetstänket i sitt personliga varumärke och kan tänka sig att åka tåg, färja eller miljövänlig buss, säger Anna Wittgren, chef för marknad och analys på Malmö Turism, i ett pressmeddelande.

Under kampanjen så betalar Malmö Turism för influencernas mat och boende, och 2019 kom 70 procent av deltagarna med flyg. Nu vill man istället uppmuntra till långsamt resande, där själva transporten blir en del av upplevelsen.

– Resebranschen är en bransch som kommer behöva förändra sig väldigt mycket för att bli hållbar, säger Anna Wittgren.

Ska åka färja och buss istället

Nu har Malmö Turism inlett samarbeten med Flixbus och olika färjeoperatörer. Enligt Flixbus står en expressbuss för en tiondel av mängden utsläpp som orsakas av en flygresa.

– Reseindustrin står inför en tydlig förändring på grund av pågående miljödebatt där allt fler resenärer efterfrågar klimatsmarta alternativ till flyget, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig för FlixBus Sverige.

Om färjor faktiskt är mer miljövänliga än flyget är dock oklart. Ola Hansén är senior rådgivare för hållbar energi och klimat vid Världsnaturfonden WWF och menar att utsläppen från färjor ofta inte är så mycket mindre än flygets. Men när Malmö Turism sett över de olika resealternativen till Malmö har de ändå landat i att färjorna är mer hållbara än många andra alternativ.

– Färjorna som trafikerar linjer från Polen och Tyskland till Sverige och Danmark har sedan några år tillbaka gjort ett gediget arbete för att undersöka och minska sin klimatpåverkan i form av Co2-utsläpp. När vi kommit i kontakt med de olika färjeoperatörerna har vi själva blivit positivt överraskade över hur hållbara dessa är som transportalternativ, säger Anna Wittgren.

LÄS VIDARE