Fantastiska tågresor – fem tips på tågresor runt jorden

Utsikten är ofta vacker från ett tågfönster.
Utsikten är ofta vacker från ett tågfönster.

Tågresandet har fått sig ett uppsving och runt jorden ser många till tågresorna som alternativ till andra resesätt. Det finns tågresor som tar människor från en plats till en annan, och så finns det fantastiska tågresor där tiden i kupén är själva upplevelsen. I boken ”Fantastiska tågresor” har Lonely Planet samlat sina favoritresor med tåg – här är fem av dem.

Tåg kan vara ett bra och miljövänligt sätt att ta sig från en plats till en annan. Men det finns resor för olika syften. Vissa att ta när man vill resa snabbt, andra när man vill uppleva någonting speciellt.

Nu har Lonely Planet släppt boken ”Fantastiska tågresor” där över 200 resereportrar har delat med sig av sina favoritresor med tåg, vilket har lett till en bok om 60 rutter där resenärer kan ta del av den lokala kulturen, sova, träffa människor eller titta på utsikter. Här är fem tågresor att förundras över runt jorden.

Den nya boken
Den nya boken

1. Bulawayo till Victoriafallen – Zimbabwe

Mellan staden Bulawayo och sevärdheten Victoriafallen i Zimbabwe skramlar detta tåg fram över savannen. Tåget går över natten och tar 12 timmar, men innan solnedgången och efter soluppgången går det att få syn på djur som antiloper och elefanter. Tågvagnarna är inte de modernaste utan vagnarna från 50-talet är ofta försedda med trasiga rullgardiner och brist på vatten. Men med en förstaklassbiljett har du en sovvagn som kan vara i trä om den är en av de äldre vagnarna, och så får du se lite mer av hur lokalborna reser i Zimbabwe.

2. Hersheytåget – Kuba

Om du befinner dig på Kuba och vill ha en spännande dagsutflykt kan detta historiespäckade tåg vara något för dig. Hersheytåget går mellan Casablanca i Havanna och Matanzas och tar 3 timmar och 25 minuter. Tåget som går dagligen kallas även för Kubas chokladtåg, då det byggdes av den amerikanska konditorn Milton S. Hershey som behövde frakta socker till sitt chokladimperium och därmed byggde detta elektriska tåg 1922 just för att frakta sockret.

Från tåget kan resenärerna se hur livet på Kuba kan se ut utanför huvudstaden. Tåget tuffar fram i 40 km/h och passerar 46 stationer, vissa som bara är en plattform mitt i ingenstans. Det är inte så många turister som åker tåget utan du kommer att få trängas med lokalbor, tågentusiaster och historienördar.

Ta en sväng ut från Havanna med Hersheytåget.
Ta en sväng ut från Havanna med Hersheytåget.

3. Coast Starlight – USA

Längs med i princip hela USA:s västkust löper tågspåren, mellan Seattle och Los Angeles. Det är Coast Starlight som tar med besökarna på en tur genom djupa skogar och förbi jordbruk innan tågresan går längs kusten, med vattnet precis nedanför fönstret. Denna tågresa passar inte riktigt för den rastlöse, då den är 34 timmar lång. Men är du nöjd med att dricka ett glas vin i restaurangvagnen, köpa en pizza i kafévagnen, ta en tupplur i din kupé, eller sitta och titta ut när USA flyger förbi, då är det här tågresan för dig. Det finns dessutom någonting romantiskt över tåget som bjuder på både träpaneler och vinprovningar.

Coast Starlight bjuder på varierande utsikter på resan längs den amerikanska kusten.
Coast Starlight bjuder på varierande utsikter på resan längs den amerikanska kusten.

4. Colombo till Badulla – Sri Lanka

I Sri Lanka finns en av världens kändaste tågviadukter, Nine Arch-bron. Över den och många andra broar och tunnlar åker du om du tar tåget mellan Colombo och Badulla i Sri Lanka. Tågresan går dagligen och tar mellan 9 och 10 timmar. Resenärerna får lämna staden bakom sig för att färdas genom djungel, risfält och nationalparker i långsam takt. Tågresan är dessutom historisk då den går på landets första järnvägslinje som invigdes 1864.

En fördel med tågresan är alla du kan hoppa av och göra ett uppehåll i upp till 24 timmar med samma biljett, och den gäller för en resa på över 80 kilometer. Då hela tågsträckan är 292 kilometer så är det inte så svårt, och då kan du besöka den kulturella huvudstaden Kandy eller se bergsstationen Nuwara Eliya innan du åker vidare mot Pattopola, Sri Lankas högst belägna järnvägsstation på 1 892 meter över havet. Om du verkligen vill resa som en lokalbo kan du testa att luta dig ut från tågvagnarna i farten, men var försiktig så att du inte ramlar av tåget.

Tågresan i Sri Lanka går över Nine Arch-bron.
Tågresan i Sri Lanka går över Nine Arch-bron.

5. Glaciärexpressen – Schweiz

Få länder har så vackra tågresor som Schweiz. Tågresan mellan Sankt Moritz till Zermatt är en färd upp för bergspass, över 291 broar, genom 91 tunnlar, och allt till fantastisk utsikt. Tåget kör långsamt för att vara ett expresståg – men poängen är inte farten utan utsikten. Tåget från 1930-talet är utrustat med panoramafönster så att du kan se ut över ängar, skogar och vattenfall. Kyrkor, slott och trähus flyger förbi på vägen genom Schweiz äldsta stad Chur, till tågresans högsta punkt Oberalppasset på 2 033 meter över havet och vidare till Zermatt där hisnande Matterhorn syns i bakgrunden.

Är du ute efter ett lite mer ekonomiskt färdmedel så finns det andra tåg som både kostar mindre och går snabbare, men utan panoramafönster.

Såhär ser utsikten ut från glaciärexpressen.
Såhär ser utsikten ut från glaciärexpressen.
Publisert:

LÄS VIDARE