Här är Sveriges bästa julmarknader

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2018-11-07

Lisebergs julmarknad är riktigt populär.

Vad är mysigare än att strosa runt på en julmarknad bland vacker hemslöjd, tomtar, ljuvlig glögg och doften av brända mandlar? Det finns en hel del julmarknader i Sverige, här är några av dem.

När adventstiden närmar sig är vi många som vill maxa julstämningen, börja köpa julklappar och njuta av säsongens goda mat och dryck. Många av julmarknaderna runt om i Sverige öppnar redan i november bjuder på både julmys och spännande upplevelser. Många av julmarknaderna är mysiga, riktigt gamla och välbesökta. Har är några av Sveriges bästa julmarknader.

Här är Sveriges 10 bästa julmarknader

 • Jul på Liseberg, Göteborg
  Öppettider 2019:Jul på Liseberg är öppet 15-17, 22-24 och 28-30 november samt 1, 4-8, 10-23 och 26-30 december.
  Julmys: Hela parken förvandlas till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser.
  Att göra: Här kan du åka skridskor, gå på klappjakt, besöka kaninlandet, leta skatter i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julverkstad för att lämna in din önskelista. Men framförallt är det den fina isbanan som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader. Där kan hela familjen åka skridskor och det visas olika is-shower.
  Ta dig dit: Till Göteborg reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Västerås, Örebro, Skövde, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Trollhättan, Karlstad, Borås, Växjö och Kalmar.
 • Skansens julmarknad, Stockholm
  Öppettider 2019: Alla helger mellan den 30 november till och med den 22 december.
  Julmys: På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker.
  Att göra: köp hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Dessutom firas Lucia 13, 14 och 15 december.
  Ta dig dit: Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige. Med spårvagn tar du dig lätt till Skansen från Stockholms centrum.
 • Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm
  Öppettider 2019: Varje dag kl 11:00 - 18:00 från och med lördag 23:e november till och med måndag 23:e december.
  Julmys: I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis. Stortorgets julmarknad har omnämnts som en av Europas bästa av journalisten Paul Wade på brittiska The Telegraph.
  Ta dig dit: Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige. Med tunnelbanan tar du dig lätt till Gamla Stan från Stockholms centrum.
På Stortorget i Gamla stan har en julmarknad anordnats länge.
 • Jamtli julmarknad, Östersund
  Öppettider 2019: Marknaden har öppet under tre dagar, i år blir det den 6–8 december.
  Julmys: Varje år vallfärdar drygt 22 000 besökare hit. För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis, pepparkaksutställning och lokalt hantverk.
  Att göra: förutom allt ovan så kan du även åka hundspann och häst med släde. Varje hel- och halvtimme går det ett ångtåg mellan Östersunds station och Jamtli station.
  Ta dig dit: Till Östersund reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Gävle, Bollnäs och Åre och byter sedan till Ångtåget alternativt buss 2 till Jamtli.
 • Taxinge slotts julmarknad, Nykvarn
  Öppettider 2019: Årets Julmarknad är den 14-17 november samt 21-24 november.
  Julmys: I mitten av november slår Taxinge slott upp portarna för årets julmarknad. Botanisera bland produkter handtillverkade av 130 av landets främsta hantverkare. Här hittar du förutom hantverk allt annat som hör julen till, hemystad ost, skinka, bröd, sill och lax. Provsmakning är inte bara tillåten utan ett måste.
  Att göra: Det blir ponnyridning för de minsta och av en händelse finns här också ett av Sveriges största och mest berömda kakbord, avlägg ett besök där innan du styr kosan hemåt. Det är ingen slump att Taxinge Slott går under namnet ”kakslottet”.
  Ta dig dit: Till Nykvarn C reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Eskilstuna. Arboga, Örebro och Hallsberg. I Nykvarn byter man sedan till buss 780.
 • Smålandsjul på Huseby, Alvesta
  Öppettider 2019: Smålandsjul på Huseby håller öppet den 9-17 november.
  Julmys: På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Varje år vallfärdar 33 000 besökare till Växjö för att gå på julmässan. Förutom hantverk kan du provsmaka julens godaste delikatesser, här finns hembakad ostkaka, hemlagad marsipan, karameller från Mariannelund, julhällbröd, Husebys egen glögg, svagdricka, lagrade ostar från Osthuset, syltar och marmelader och massor av andra specialiteter som Husebys berömda kaneldricka.
  Att göra: Missa inte ponnyridningen på helgerna och polkagristillverkningen, julklappsverkstaden, skattjakten, tipsrundan, tomteorkestern samt slottsvisningen med guide.
  Ta dig dit: Till Växjö reser man direkt med SJ från bland annat Göteborg och Kalmar och byter sedan till buss 123.
 • Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna
  Öppettider: Öppet den 8 december kl. 09.00–17.00.
  Julmys: För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 20:e året i rad och här samlas 120 utställare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk.
  Att göra: Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Det blir även fiskdamm för de små.
  Ta dig dit: Till Falun reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Uppsala, Gävle, Örebro, Borlänge och Mjölby.
 • Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka
  Öppettider 2019: Julmarknaden har öppet olika dagar mellan den 15 november och den 1 december. Besök Tjolöholms slotts hemsida för specifika datum och tider.
  Julmys: Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, luciatåg, julmusik och en sprakande eldshow är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor.
  Att göra: När du ändå har vägarna förbi kan du passa på att följa med på en visning av utställningen ”Downton – I nöd och lust” som ger nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.
  Ta dig dit: Till Tjolöholm reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Malmö, Karlstad, Kalmar, Västerås och Luleå till Göteborg C och byter till pendeltåg till Kungsbacka C. I Kungsbacka byter man sedan till buss 732.
 • Kosta julmarknad mellan Växjö och Nybro
  Öppettider 2019: Marknaden har öppet olika dagar mellan lördag den 9 november och måndag 30 december.
  Julmys: Drömmer man om en vit jul är det till Kosta julmarknad man ska bege sig. Här tar man teknik från filmens värld för att skapa den ultimata julkänslan. Bland bodarna hittar ni hantverk från glashyttan i Kosta, handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik. Bland maten finns både klassiker från julbordet som specialkorvar, julskinka och rökt fisk, men också specialiteter som exempelvis ostron eller renkött från Norrland.
  Att göra: Förutom snö ingår inträdet till Kosta Glasbruk, Kosta Boda Art Gallery, hästskjuts, ansiktsmålning och tomteluvor till barnen.
  Ta dig dit: Till Kosta reser man direkt med SJ från bland annat Kalmar och Göteborg till Lessebo och byter sedan till buss 218.
 • Julmarknad i Sigtuna stad
  Öppettider 2019: Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna och har öppet mellan kl. 11.00–16.00 på söndagar mellan 1–22 december.
  Julmys: I över 50 år har Sigtunas julmarknad lockat besökare från när och fjärran. Förutom torghandel med klassiska julvaror finns tomten på plats för att ta emot barnens önskelistor. Det blir även julmusik, Luciatåg och dans kring granen. Ett mer detaljerat program släpps snart på deras hemsida.
  Ta dig dit: Till Sigtuna reser man direkt med SJ från bland annat Uppsala och Stockholm till Märsta C eller Arlanda C och byter sedan till buss 570, 575 eller 583 mot Sigtuna/Märsta.

LÄS VIDARE