Nu kan du boka tågresor ut i Europa

Nya sajten har efterfrågats länge

Nu kan du boka resan till Paris med tåg online.
Nu kan du boka resan till Paris med tåg online.

Intresset för resor från Sverige ut i Europa har länge varit stort, men att boka tågresorna har inte alltid varit enkelt. Nu har en ny sajt för tågbokningar lanserats – den första i sitt slag.

– Intresset är stort, inte bara för privatpersoner utan även från personer i branschen, säger Ufuk Ergovan, vd för Trainplanet.

Att kunna resa mellan Sverige och Europas storstäder eller semesterorter har länge efterfrågats, och i takt med att tågresandet har ökat så har även kraven på bra bokningsmöjligheter ökat. Fredag 13 december lanserades Trainplanet, en ny sajt för tågbokningar ut i Europa.

– Det är en sajt som har efterfrågats under en längre period, säger Ufuk Ergovan, vd för Trainplanet.

Med hjälp av Trainplanet kan resenärerna hitta resor, boka platsbiljetter, köpa interrailkort och ta del av inspiration och tips. Det går både att boka resor från Sverige till Europa, och resor mellan olika europeiska orter. En annan nyhet som kommer med sajten är möjligheten att köpa ett så kallat ”one country pass” – ett tågluffarkort som gäller för resor i ett land. Det finns sådana kort för totalt 31 länder i Europa.

Utmanande att samordna tågen

Det finns olika hemsidor och resebyråer som sysslar med bokningar av tågresor utanför Sverige. Dessa är dock ofta specificerade, antingen försäljning av interrailkort eller bokningar av nattåg exempelvis. Att ingen förr har skapat en sådan omfattande sajt för tågbokningar tror Ufuk Ergovan beror på att det är svårt.

– Det finns en hel del utmaningar när det kommer till tågresor. När man ska ta sig utanför Sverige så blir det komplext, alla länder har olika regler och det finns inte direkt något system som det finns för flyget. Så det har varit en enorm utmaning att försöka samordna det här.

– Tänk på att det finns otroligt mycket mer tågstationer än vad det finns flygplatser, säger Ufuk.

Men nu har man lyckats enligt Ufuk Ergovan. Lanseringen är dock endast en första version och man kommer att utveckla sajten i framtiden. I dag är det bättre att boka tågresorna i kortare sträckor och dela upp resan, då systemet inte alltid är så praktiskt som man hade kunnat hoppas.

– Ska man åka längre än till mitten av Tyskland så rekommenderar vi alltid ett interrailkort. Ska man exempelvis åka till Italien så blir det alltid billigare med interrail, säger Ufuk.

Priserna på biljetterna som bokas via Trainplanet kan skilja sig från priserna om du bokar tåget på plats.

– Att vi kan ha ett högre pris är naturligt då vi är återförsäljare. Vår strävan är att erbjuda så bra priser som möjligt och tillgängliggöra resande med tåg genom Europa, men vi kan naturligtvis inte garantera att vi alltid har lägre priser än samtliga lokala aktörer.

Sedan lanseringen under fredagen har bokningarna strömmat in.

– Intresset är stort, inte bara för privatpersoner utan även från personer i branschen, säger Ufuk Ergovan.

Publisert:

LÄS VIDARE