Nu har nya turistskatten införts i populära staden

Måste betala 30 kronor extra per natt

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-03

Resan till Amsterdam blir dyrare 2020.

Många väljer Amsterdam som destination för en weekendresa. Men sedan 1 januari 2020 är besöket dyrare än förr – närmare bestämt 30 kronor dyrare per natt. Detta då Amsterdams utökade turistskatt har införts.

Mysiga kanaler, cykelturer och nattliv. Det som lockar med Amsterdam varierar, men sant är att staden lockar turister. Så pass många att stadens turistråd nu har ändrat strategi och gått från att marknadsföra staden till att försöka hålla turismen i schack. En del i den nya strategin är den nya turistskatten som trädde i kraft 1 januari, skriver The Telegraph.

Utökad skatt

Den nya turistskatten innebär att besökare som bor på hotell i staden måste betala 3 euro per natt extra, cirka 30 kronor, oavsett priset för hotellrummet. Detta utöver den turistskatt på 7 procent som har funnits sedan tidigare. Även personer som campar måste betala extra, men på campingplatser räcker det med 1 extra euro per natt. De som hyr sina bostäder via Airbnb slipper en bestämd summa att betala, men dessa måste istället betala 10 procent turistskatt istället för 7. Även personer som åker med kryssningsfartyg och stannar i Amsterdam måste betala turistskatt. Egentligen är det kryssningsbolagen som debiteras 8 euro per passagerare, men de lägger ofta kostnaden på passagerarens nota.

Förändringarna i turistskatten gör resan till Amsterdam dyrare för turister.

– Det kommer antagligen att göra att Amsterdam får den högsta övernattningsskatten i Europa, i genomsnitt, sade Tim Fairhurst vid den europeiska turistorganisationen ETOA, till CNN.

LÄS VIDARE