Då behöver du en biljett för att besöka kända stranden

Begränsar antalet besökare för att bekämpa överturism

Publicerad:
Uppdaterad:
La Pelosa är en populär strand.
Foto: Marc_Osborne / iStockphoto
La Pelosa är en populär strand.

Resa | Solresor

Vit sand och kristallklart vatten har länge lockat besökare till vad som ofta kallas Sardiniens vackraste strand. Nu har myndigheter på platsen bestämt att ta en inträdesavgift och att begränsa antalet besökare för att bekämpa överturism.

Grunt, turkost vatten möter kritvit sand på stranden La Pelosa på nordvästra Sardinien. Ute i vattnet står tornet Torre della Pelosa. Varför stranden är välbesökt är inte svårt att förstå, men nästa sommar kommer antalet besökare att minska drastiskt. Myndigheter på platsen har beslutat att begränsa antalet besökare under sommaren till 1 500 vuxna per dag, skriver CNN. Barn kommer däremot inte att räknas.

Kommer att sälja biljetter

Det är myndigheterna vid Stintino, den närmaste staden, som ska begränsa antalet besökare. Ordförande Antonio Diana var den som meddelande beslutet och han har sagt till CNN att besökarantalet kan gå upp till 6 000 personer dagligen.

– Vi begränsar antalet eftersom att bördan är för stor. Vi måste skydda stranden så att vi kan garantera att den överlever de närmaste 500 åren, sade Antonio Diana till CNN.

För att begränsa antalet besökare kommer ett biljettsystem att införas. Exakt hur det kommer att se ut är oklart ännu, men biljettsystemet kommer att införas i början av sommarsäsongen 2020. En möjlighet är att sälja biljetterna via en app, och enligt Antonio Diana kommer biljettpriset antagligen att ligga på runt 4 euro, alltså runt 43 kronor, per dag.

Foto: Anna_Jedynak / iStockphoto
Från 2020 kommer La Pelosas besökare begränsas.

Långsiktigt experiment

Än så länge så ses begränsningen och biljettförsäljningen som ett experiment, mest för att flera av detaljerna måste utarbetas. Men samtidigt måste man arbeta långsiktigt med stranden för att bevara den och skydda den mot överturism, enligt myndigheterna på platsen.

– Detta är den mest populära stranden på Sardinien - alla vill komma hit. Men den geologiska balansen på platsen är vansklig, så vi gör detta för att garantera dess framtit, säger Antonio Diana

Man har tidigare infört förbud mot rökning och försäljning på stranden, och att många har snott med sig sand från stranden har även det lett till ett förbud.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA