Edward Blom sätter ned foten: Julmat är inte påskmat

Publicerad 2024-03-30

 Edward Blom tycker inte att rimmad, saftig, fuktig eller senapsgriljerad skinka hör påsken till.

Maten på jul, påsk och midsommar har blivit en enda röra, enligt Edward Blom.

Påskens fokus bör vara ägg, lamm och en herrans massa godis.

– När Jesus tog sin sista måltid ingick det antagligen ett ägg, säger kulturhistorikern.

”Julmat är inte samma sak som påskmat” är rubriken till Edward Bloms krönika i dagens Svenska Dagbladet.

Folk håller sämre koll på traditionerna, och högtidsmaten blandas samman. Matföretagen driver på – vilket han själv gjort sig skyldig till.

Gastronomen tillät en gång senapsgriljerad skinka att säljas som ”Edward Bloms påskskinka”. Men den finns inte kvar, ursäktar han sig.

– Spickeskinka, som är lufttorkad ungefär som parmaskinka eller Schwarzwaldskinka, kunde lagras i flera år och förekomma i tunna skivor på påsken. Men inte en rimmad, saftig, fuktig skinka av det slaget man har till jul – och absolut inte senapsgriljerad. Så jag är den första att erkänna att man gör fel ibland, säger Edward Blom till Aftonbladet.

Julbord – inte samma som påskbord, enligt Edward Blom.

Ägg: En symbol för uppståndelsen

De viktigaste beståndsdelarna av en påskmåltid är två: Ägg och lamm.

– I alla möjliga kulturer uppe på norra halvklotet har man ju firat vårfester med ägg. I Bondesverige och på medeltiden hade man väldigt lite mat vid den här tiden på året. Under påsken började äggen kläckas, så äggen var något fantastiskt som kom till våren.

Längre söderut, och längre tillbaka i tiden, var ägg även en del av romarnas, judarnas och de kristnas tradition. Jesus åt troligtvis ägg under sin sista måltid, säger Edward Blom.

– Sedan blev ägget en symbol för Kristi uppståndelse, eftersom det liksom håller ett liv i sig.

Lamm är också påskmat sedan årtusenden tillbaka, inom judendomen och kristendomen.

– I Sverige slaktade man lammen på hösten. Så i det gamla Bondesverige åt man snarare rökt och torkat lamm, fårfiol och sånt. Men numera kan man ju ha lammstek, precis som man haft inom kristendomen längre söderöver, säger Edward Blom.

Brännvinsbordstraditionen

Ägg är så mycket påsk som det kan bli. Och har inte med julen att göra, eftersom hönorna inte la ägg då.

Men det finns andra tillbehör som kan passa vid såväl påsk som jul, midsommar och kräftskivan.

– Det är brännvinsbordstraditionen: Att man alltid till fester ställde fram smör, bröd, ost, öl, snaps – och lite kallskuret. Så man kan absolut ha lite gravlax, några skivor av någon korv eller någon spickeskinka.

Barnfavoriter som prinskorv och köttbullar hör egentligen inte påsken till, men har letat sig in ändå.

– Alla skolor som har en påsklunch kör nog på prinskorv och köttbullar. Jag ska inte säga att man inte får ha det, men man behöver inte ha sakerna som egentligen inte är påskmat i centrum.

Överhuvudtaget är Edward Blom noga med att inte tolkas allt för hårt och bokstavligt. Som kristen vill han inte röra upp starka känslor under påsken, som är fridens tid.

Påsken är en stor ägg- och godishögtid.

Svårt för vegetarianer

Att vara helvegetarian är svårförenligt med ett traditionsenligt påskbord, konstaterar Edward Blom.

– Historiskt åt man ju vegetariskt nästan jämt, för man inte hade råd med sovel (äldre uttryck för proteinrik mat – oftast kött och fisk, reds. anm.). Det som urskilde högtiderna var just att man kunde äta gris till jul, ägg till påsk, mjölkprodukter till midsommar. Så en vegetarian har ju svårt att få det riktigt traditionellt.

Inför påsk uppmanade influencern Therese Lindgren, som är engagerad för djurens rätt, till bojkott av ägg.

– Vi måste se till att det finns djurrättsregler som inte tillåter dålig djurhållning. Jag tycker inte att det ska vara konsumenten som måste välja mellan 50 äggproducenter – vilka är pålitliga, vilka innehåller inte farliga ämnen, vilka är inte elaka mot djuren. Här måste lagstiftningen ha en lägstanivå som alla som äter ägg tycker är okej, säger Edward Blom.

Den stora godishögtiden

Till sist understryker Edward Blom vikten av godis. Under jul är det framförallt hembakta sötsaker som gäller.

– Fruktkakor, klenäter, struvor, småkakor, bakverk, lussebullar, pepparkakor. Och ischoklad, kola och knäck – det hemlagade med mycket brynt socker och smör, är typiska julsmaker.

På påsken är det snarare köpegodis som fyller barnens påskägg.

– Och vi har ju ingen godistradition till valborg, midsommar eller kräftskivan. Så det är påsken som är den stora godishögtiden, säger Edward Blom.

LÄSARNA CHATTADE OM PÅSKMAT

Denna chatt är stängd.

  • Sandra Christensen
    30 mars23.02

    Tack för alla inlägg! Hoppas att ni alla haft en fin påskafton. Nu stänger vi chatten för denna gång :-)

  • 30 mars20.56

    Köttbullar på Ikea blev det 👍🏽

    Pär Alexanderson
  • 30 mars19.44

    Påskskinka, sill, lax, Janssons frestelse, köttbullar, revbensspjäll, ägghalvor, tårta, godis i massor. Påsköl, vin, grogg. Påskägg och påskklappar.

    Ooh
  • 30 mars19.28

    Oxfilé och Pripps står på menyn. Gillar oftast korv mest, men man ska ju fira att Jesus är död.

    Peder Krixon
  • 30 mars19.28

    Potatisgratäng och ryggbiff

    c_e_henriksson