Klassisk påsk med Sara Begner

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2008-03-18

"Konstra inte till maten i onödan"

När matgurun Sara Begner bjuder på påskmiddag blir det en meny enligt hennes devis om enkelhet med toppkvalitet.

Gamla svenska klassiker som gubbröra, lax och bärpaj höjs till lyxnivåer i det Begnerska köket i Spånga.

Det märks att vi har att göra med ett proffs. När hon inte skriver kokböcker eller tv-kockar arbetar Sara Begner som provkökschef på Coop. Trots den mångåriga branschvanan har hon hållit sig fast vid sitt signum:

–?Man ska inte konstra till maten i onödan. Recepten ska vara jordnära med enkla och bra råvaror, säger hon, och tillägger att påskmenyn funkar bra för stora sällskap, både när det gäller arbetsinsatsen i köket och för plånboken.

Filosofin om enkelhet gäller såväl mat som dekoration. Påskbordet är dukat med en hederlig linneduk. En ginstkvist bidrar med klara, gula färger.

I matkompositionerna är grönsakerna basen i det mesta Sara Begner lagar till. Till det serverar hon lika gärna fisk som kött:

–?Jag äter allt som är vällagat. Man ska inte förneka sig något, säger hon och slår samtidigt ett slag för ekologiskt framställd mat:

– Den smakar klart bäst.

Förrätt: Gubbröra

4 personer

1 rödlök, finhackad

3 msk smör

3 löskokta ägg, mosade

2 mellanstora potatisar, kokta, kalla och finhackade

2 msk gräslök, finhackad

1 krm salt

2 krm vitpeppar

1 burk, ca 100 g, ansjovisfiléer, i strimlor

Tunt knäckebröd eller stekt kavring

Gör så här:

1. Hacka och stek löken i smöret. Koka äggen, skala och mosa dem. Blanda med potatis och gräslök. Salta och peppra.

2. Forma till små ägg och lägg dem på brödet.

3. Garnera med några strimlor ansjovis.

Dryckestips!

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Planeta La Segreta Bianco, Italien, 2307, 69 kr

Karaktären är solmogen med toner av aprikos, päron, lime och färsk ananas. Druvorna är en blandning av grecanico, chardonnay, viognier och fiano.

Huvudrätt: Ugnsstekt lax med fetaost, chili, dill och rotfruktskross

4 personer

Ugnsstekt lax:

600 g färsk lax

200 g fetaost

1–2 röda chilifrukter

1 kruka dill

2 msk olivolja

Salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta och peppra.

2. Stek i ugnen till en innertemp på 48–55 grader ca 15 min.

3. Kärna ur och finhacka chili och dill, smula fetaosten.

4. Blanda med olivoljan, salta och peppra och servera till laxen.

Rotfruktskross:

En kvarts rotselleri ca 200 g

2 palsternackor

800 g potatis

1 purjolök

1 citron

2 msk olivolja

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala och dela rotfrukterna grovt, koka i saltat vatten ca 20 min.

2. Strimla purjolöken och stek i oljan.

3. Riv det yttre av citronens skal.

4. Spar lite av kokvattnet och krossa rotfrukterna med potatisstöt eller visp.

5. Blanda i purjolöken, citronskal och pressa i citronsaften.

6. Salta och peppra och servera till laxen.

Dryckestips!

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Saint Clair Pinot Noir, Nya Zeeland, 16015, 115 kr

Lättsamt rött som matchar smakrik lax. Doften påminner om blåbär, kola och jordgubbar. Smaken är saftig och mjuk med inslag av slånbär och röda bär.

Efterrätt: Rabarber- och jordgubbspaj

4 personer

Pajdeg:

100 g smör

1 dl pumpafrön

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

0,5 dl råsocker

1 msk vatten

Fyllning:

500 g frysta jordgubbar

250 g rabarber, skalade, skivade

1 dl socker

1 msk potatismjöl

2 msk vatten

Gör så här:

1. Blanda smör, pumpafrön, mjöl, havregryn och råsocker i en matberedare.

2. Ta bort en tredjedel av blandningen och spara till toppingen. Tillsätt 1 msk vatten och blanda till en pajdeg.

3. Tryck ut degen i en springform och ställ kallt medan du gör fyllningen.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Koka jordgubbar, rabarber och socker utan lock 10 minuter så att en del av vätskan kokar bort.

6. Blanda ut potatismjölet i 2 msk vatten och tillsätt i frukten.

7. Förgrädda pajskalet i 5 minuter, fyll med frukten och toppa med resterande pajdeg.

8. Grädda mitt i ugnen i 15—20 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Dryckestips!

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Asti Cinzano, Italien, 7711, 69 kr

Doften är härligt frisk av blommor, päron och tropisk frukt. Smaken är pärlande söt av passionsfrukt och aromatisk kryddighet. Ett säkert kort till frukt och bär.

Följ ämnen i artikeln