Mästerkocken Gillis lagar valborgsmiddag

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Valborgsmiddag
Foto: Gillis Thalbäck
Valborgsmiddag

Valborg - och det är dags att fira med en härlig middag.
Mästerkocksfinalisten Gillis Thalbäck bjuder på grillad ryggbiff med medelhavssallad.
– Det är bara att tända grillen och ha resten förberett så att man kan en riktigt trevlig valborg.

Foto: TV4
Det blir grillat på valborg hemma hos mästerkocksfinalisten Gillis.

En härlig middag tillsammans med vänner är det viktigaste när Mästerkocksfinalisten Gillis Thalbäck firar valborgsmässoafton.

Sedan tio år tillbaka har han firat med middag och majbrasa tillsammans med vänner och familj. Precis som tidigare år står en trerättersmiddag på menyn även i år.

För att det inte ska bli allt för stressigt har Gillis komponerat ihop tre rätter där det mesta går att förbereda innan gästerna kommer.

– Det är bara att tända grillen och ha resten förberett så att man kan ha en riktigt trevlig Valborg, säger han.

Premiärgrillning hör Valborg till

Utsikterna för vackert väder i helgen ser inte särskilt goda ut, men för att komma i stämning kommer Gillis att trotsa vädret och premiärgrilla ändå, för att det hör valborg till. Till varmrätt serverar han svensk ryggbiff med kappa.

– Ha en hög kvalitet på köttet, så blir det hög kvalitet på middagen, säger Gillis.

För att lyckas med huvudrätten tipsar Gillis om att ha en riktigt varm grill, ett rent galler och en stektermometer för att se till att köttet får en temperatur på mellan 52 och 55 grader.

– Om man har större köttbitar är det bra att använda direkt glöd först och sedan flytta dem så att de kommer i indirekt värme. Det ger ett bättre resultat och det är lättare att hålla koll på innertemperaturen.

Smaksätt med det du gillar

Smaksättningen på köttet och grönsakerna går att variera efter tycke och smak. Gillis själv har endast kryddat med salt och peppar men tycker att det är trevligt att variera sig och använda olika marinader och glaze till både kött och grönsaker. Han påminner också om att hålla fokus på grillningen för ett lyckat resultat.

– När man grillar kan man inte gå ifrån, man måste vara där till hundra procent, särskilt när det gäller grönsakerna för det går väldigt fort.

Mästerkocken slår fast att det viktigaste för en riktigt lyckad valborg är trevligt sällskap, trevlig middag och fint väder men misströstar inte över den mindre optimistiska väderleksrapporten.

– Vi har ju haft lite otur med vädret på sista tiden, men så länge man får in två av tre är det inte så dumt.

Här är recepten till Gillis Valborgsmiddag

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK