Svenskarna gör succé efter klubbytena: ”Trivs tillsammans”

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-02-10

Succén fortsätter för Patrik Hörnqvist efter klubbytet till Florida Panthers.

I 2–1-segern mot Detroit Red Wings i Florida gjorde han mål och assist, andra målet gjordes av Alexander Wennberg.

– Det var ett backskott som träffade mig, men det gör alltid lite mindre ont när de går in, säger ”Bengan” efter segermålet.

Florida Panthers fortsätter att jaga statsrivalen Tampa Bay Lightning i den centrala divisionen.

Bakom jakten ligger de båda stockholmarna och djurgårdarna i lagets andrakedja.

Den 34-årige högerskjutande forwarden Patric Hörnqvist, ny från Pittsburgh Penguins, har nu gjort sex mål och fyra assist på tio matcher, fyra av dem i powerplay, och blev matchhjälte.

Den 26-årige centern Alexander Wennberg, ny från Columbus Blue Jackets, har nu gjort mål två matcher i rad och fått den efterlängtade nytändning i solen och värmen.

Studsade i bröstet

Det var ett powerplay-mål i mitten av den andra perioden som blev segermålet. Aaron Ekblad sköt ett backskott, ”Bengan” gjorde det han gör bäst och skymde målvakten och pucken studsade i bröstet och in i mål.

– Det kändes bara bra, skottet träffade utrustningen. Det var så klart ett turligt mål, men det det gör alltid lite mindre ont när de går in, säger Patric Hörnqvist.

Alexander Wennberg kvitterade till 1–1 i mitten av den första perioden när han tryckte in pucken mellan benen på målvakten Thomas Greiss. ”Bengan” gjorde det han också är bra på och jobbade fram pucken bakom mål.

– Vår kedja har lyckats med några viktiga mål i de senaste matcherna. Det känns fint att ”Wenny” får göra mål också, han har varit riktigt bra. Vi trivs bra tillsammans, säger Patric Hörnqvist.

Rivalmöte i toppen

Patric Hörnqvist blev utsedd till matchens spelare när han fick ”first star”. Han lämnade presskonferensen med orden ”Patric is done”.

Det var en revansch för Florida Panthers efter att ha förlorat med 4–1 hemma mot Detroit Red Wings för två dagar sedan.

Florida Panthers möter nu Tampa Bay Lightning tre gånger på fem dagar, två gånger hemma och sedan en gång borta.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Mattias Janmark styrde in 1–1-kvitteringen när Chicago Blackhawks vann med 2–1 mot Dallas Stars i Texas. Den 28-årige forwarden i förstakedjan skrev ett ettårskontrakt efter fyra säsonger i Dallas Stars, han har nu fem mål och fyra assist på 14 matcher.

”Det kändes fantastiskt att få göra mål mot dem. Att få komma hit är allt jag kunde önska mig. Det kändes riktigt bra, särskilt att vinna och göra mål. Det var ett viktigt mål och de känns alldeles extra mycket, säger stockholmaren.

Matchvinnare i förlängningen blev Pius Suter som fintade bort John Klingberg.

Marcus Högberg byttes ut mot Matt Murray efter 3–1-målet efter 3.53 in i den andra perioden och 13 skott. ”Han var hemsk, det är omöjligt att vinna matcher med ett sådant målvaktsspel. Inte ett enda av målen borde gått in”, säger TSN-xperten Brent Wallace.

Edmonton Oilers vann med 3–2 borta mot Ottawa Senators utan att Connor McDavid och Leon Draisaitl gjorde poäng. I stället var det backtrion Daniel Nurse, Evan Bouchard och Tyson Barrie som gjorde målen. De båda poängligaledarna hade 27 respektive 25 poäng på 14 matcher och hade båda gjort poäng i tio matcher i rad.

Lias Andersson i Los Angeles Kings sköt i stolpen i straffläggningen. San Jose Sharks åkte söderut i Kalifornien och vann med 4–3 efter att Evander Kane kvitterat 45 sekunder från slutet och Logan Couture satt den enda straffen.

Patrick Marleau i San Jose Sharks spelade sin 1734:e och passerade Jaromir Jagr på tredjeplatsen i NHL-historien. Den 41-årige kanadensiske forwarden behöver ytterligare 23 matcher för att passera Mark Messier på 1756 matcher för andra plats och 34 för att passera Gordie Howe på 1767 matcher.

Adrian Kempe sköt skottet när Dustin Brown gjorde 2–2-målet på en retur i powerplay för Los Angeles Kings.

Isac Lundeström gjorde sitt andra NHL-mål efter den allra första fullträffen senast. Den 21-årige centertalangen från Malmberget reducerade till 3–1 i den andra perioden.

Det blev ändå förlust med 5–4 i holmgången mot Vegas Golden Knight i Nevada, som har fått sin bästa säsongsinledning någonsin på de fyra säsongerna med raden 8–1–1. Målvakten Marc-Andre Fleury har 5–0–0.

William Karlsson håller sin fina form och hade en assist. Hampus Lindholm och Rickard Rakell hade varsin assist för laget från Kalifornien som gick från 4–1 till 4–4 i den tredje perioden. Zach Whitecloud gjorde segermålet 3.56 från slutet.