Matchfakta 6/11

New Jersey–Pittsburgh 0–5 (0–2, 0–2, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Första perioden: 0–1 (02.09) Sidney Crosby 8 (Petr Sykora, Sergei Gonchar), ,spel 5 mot 4, 0–2 (16.19) Adam Hall 2 (Brooks Orpik, Maxime Talbot).

Andra perioden: 0–3 (05.48) Petr Sykora 7 (Evgeni Malkin), 0–4 (11.18) Erik Christensen 2 (Maxime Talbot, Georges Laraque).

Tredje perioden: 0–5 (03.28) Sidney Crosby 9 (Brooks Orpik).

Skott: 20–30 (11–12, 3–10, 6–8).

Utvisningar, New Jersey: 5 x 2 min. Pittsburgh: 4 x 2 min.

Publik: 14 032 (i Prudential Center).

Målvakter, New Jersey: Martin Brodeur 79,2%, istid 43.28

Kevin Weekes 100%, istid 16.32

Pittsburgh: Dany Sabourin 100%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/–, istid

Inga svenskar på isen

Matchen: I två raka matcher hade Pittsburgh tappat en tvåmålsledning. Efter den första perioden borta mot Devils hade laget – en tvåmålsledning.

Ett tredje fiasko på gång? Nej, Sidney Crosby och kompani dominerade matchen igenom och fixade enkelt en 5–0-seger.

Två anledningar till det: Crosby, två mål och ständig oro för hemmaförsvaret, samt målvakten Dany Sabourin som höll nollan för första gången i karriären.

– Jag är glad över första nollan, men det var en stor kväll för hela laget. De spelade bra framför målet, sa Sabourin till AP och fortsatte:

– Vi spelade som om det stod 0–0 hela tiden. Därför blev det succé i dag.

Crosbys två mål gör att han nu har nio gjorda mål och 13 assist. Med dessa 22 poäng är han bara två efter poängligans etta Henrik Zetterberg.

Devils har nu två förluster på de fyra första matcherna i nya arenan Prudential Center.

– Vårt uppträdande i kväll var oacceptabelt. Jag är överraskad, ärligt talat, sa Devils coach Brent Sutter.

NY Rangers–Philadelphia 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (19.27) Jaromir Jagr 4 (Daniel Girardi, Scott Gomez).

Tredje perioden: 2–0 (16.39) Brendan Shanahan 3 (Jaromir Jagr, Fedor Tyutin), spel 5 mot 4.

Skott: 45–30 (22–11, 11–14, 12–5).

Utvisningar, NY Rangers: 3 x 2 min, 2 x 5 min. Philadelphia: 7 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter, NY Rangers: Henrik Lundqvist 100%, istid 60.00

Philadelphia: Martin Biron 95,6%, istid 59.51

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers – se ovan.

Matchen: Spelaren på allas läppar igen: Henrik Lundqvist.

Den 25-årige svensken räddade 30 skott och noterades för säsongens fjärde nolla och den elfte totalt i karriären.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Inför säsongen pratade alla om vårt offensiva spel. Men vi har spelat en väldigt strikt, defensiv och smart hockey. Det är bra att det börjar betala av sig nu, sa Henrik Lundqvist efter Rangers 2–0-seger mot Philadelphia.

Svensken hyllade givetvis av de 18 200 (fullsatt) i Madison Square Garden. Fortsätter Henke på så här lär han bli andre svensk att vinna Vezina Trophy som NHL:s bäste målvakt. Pelle Lindbergh vann priset 1985.

1–0 gjordes av Jaromir Jagr strax innan första periodens slut. På gammalt hederligt Jagr-vis hittade tjecken krysset bakom en maktlös Martin Biron i Flyers-målet.

För övrigt hade Biron mycket att göra och kom nästa upp i Henke-klass. 45 skott avlossade av Rangers – den högsta siffran hittills denna säsong.

Carolina–Washington 5–0 (3–0, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (04.23) Cory Stillman 6 (Rod Brind´Amour, Ray Whitney), spel 5 mot 4, 2–0 (07.14) Cory Stillman 7 (Ray Whitney, Matt Cullen), spel 5 mot 4, 3–0 (11.28) Cory Stillman 8 (Erik Cole, Eric Staal).

Andra perioden: 4–0 (16.07) Eric Staal 10 (Matt Cullen, Justin Williams), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 5–0 (02.01) Eric Staal (11) (Cory Stillman, Tim Gleason).

Skott: 33–35 (10–19, 11–5, 12–11).

Utvisningar, Carolina: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Washington: 5 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 12 171 (i RBC Center).

Målvakter, Carolina: Cam Ward 100%, istid 59.51

Washington: Olaf Kolzig 79,2%, istid 41.45

Brent Johnson 100%, istid 17.59

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 2, 2, –1, 18.46

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 0, 0, –2, 16.58

Matchen: Carolina fortsätter att imponera. I natt kom en komfortabel seger mot Washington.

Segerorganisatör: snart 34-årige veteranen Cory Stillman. På sju minuter och fem sekunder i den första perioden gjorde Stillman ett hattrick! De två första målet kom i power play.

– Vi skapar chanser och vi har självförtroende med pucken. Det visar sig också i statistiken, sa Cory Stillman till AP.

Michael Nylander och Nicklas Bäckström hade en tung kväll. De chanser som Capitals skapade (skotten vanns av bortalaget med 35–30) räddade Carolinas målvakt Cam Ward.

– Jag har haft chanser att hålla nollan tidigare. Men på något sätt har det alltid trillat in en puck sent i matcherna. Skönt att bli belönad nu, sa Cam Ward.

Washington har efter den förträffliga starten av säsongen (två segrar) tappat mer och mer. Nu är laget snart jumbo i Easten Conference. Bara Atlanta ligger efter med sämre målskillnad.

Florida–Tampa Bay 4–3 (2–1, 1–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (06.39) Martin St. Louis 3 (Vincent Lecavalier, Brad Richards), spel 5 mot 4, 1–1 (09.29) Olli Jokinen 9 (Nathan Horton, Ruslan Salei), spel 5 mot 4, 2–1 (15.26) Ville Peltonen 3 (Cory Murphy, Olli Jokinen), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2–2 (10.08) Brad Lukowich 1 (Jason Ward), 3–2 (10.26) Steve Montador 1 (Mike Van Ryn, Kamil Kreps).

Tredje perioden: 3–3 (03.40) Michel Ouellet 4 (Vincent Lecavalier, Vaclav Prospal), 4–3 (18.41) David Booth 2 (Ruslan Salei, Olli Jokinen).

Skott: 30–27 (13–7, 11–9, 6–11).

Utvisningar, Florida: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Tampa Bay: 2 x 2 min, 3 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 10 149 (i Bank Atlantic Center).

Målvakter, Florida: Tomas Vokoun 88,9%, istid 60.00

Tampa Bay: Johan Holmqvist 86,7%, istid 58.58

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 4.33

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay – se ovan.

Matchen: Tampa Bays kräftgång på bortais fortsätter. I natt kom sjunde raka förlusten –sämsta starten i klubbens historia.

– Vi måste få den där första segern. Om vi får det, känns det förstås bättre, sa Tampas forward Martin St. Louis.

Hemmalagets Olli Jokinen – som noterades för ett mål och två assist – var förstås mer uppåt.

– De har inte vunnit borta än, då vill du definitivt hålla dom på alster. Våra första 40 minuter var bättre än de avslutande 20. Och vi fick ett mycket viktigt mål i slutet, sa Floridas finländske kapten

Målet han syftar till kom med bara knappt två minuter kvar av matchen. Jokinen passade till Ruslan Salei vars skott räddades av Johan Holmqvist. Men på returen var David Booth framme och slog in pucken.

– Mitt första mål på hemmaplan. Klart det är speciellt, sa Booth.

Till sist: Bara 10 149 kom för att se Florida-derbyt. Det innebär en halvfull Bank Atlantic Center. Inte bra.

Montreal–Buffalo 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (13.04) Tomas Plekanec 4 (Andrei Kostitsyn, Andrei Markov).

Tredje perioden: 2–0 (19.38) Bryan Smolinski 2 (–), spel 5 mot 6.

Skott: 19–29 (8–16, 9–4, 2–9).

Utvisningar, Montreal: 2 x 2 min. Buffalo: 2 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter, Montreal: Cristobal Huet 100%, istid 60.00

Buffalo: Ryan Miller 94,4%, istid 59.08

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 1, 0, 21.47

Matchen: Kontrollerat och inte alltför offensivt i Bell Centre. Och en lysande målvakt i Canadiens Cristobal Huet. Han räddade 29 skott och fixade sin första nolla på nästa ett år.

– Vi spelade inte bra i dag, men tack vare Huet lyckades vi vinna, sa Tomas Plekanec som satte 1–0 i den första perioden.

– Båda lagen spelade med tålamod. Huet var fantastisk och Ryan Miller (Buffalos målvakt) spelade också bra, tyckte Bryan Smolinski som satte 2–0 i tom bur.

Cristobal Huet själv förklarade succén med – det stora antalet skott i första perioden. Buffalo avlossade 16 projektiler mot Huet.

– De försökte skjuta mycket och skapa returer och andrachanser. Det gav mig extra självförtroende, sa den 32-årige målvakten.

I och med segern hakar Montreal på Ottawa och Carolina i toppen av Eastern Conference.

Minnesota–Edmonton 5–2 (3–0, 2–2, 0–0)

Första perioden: 1–0 (04.55) Mark Parrish 5 (Petteri Nummelin, Mikko Koivu), spel 5 mot 4, 2–0 (18.57) Pierre-Marc Bouchard 4 (Mikko Koivu, Eric Belanger), spel 5 mot 4, 3–0 (19.08) Kurtis Foster 1 (Pierre-Marc Bouchard, James Sheppard), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 4–0 (03.21) Mark Parrish 6 (Kurtis Foster, Petteri Nummelin), spel 5 mot 4, 4–1 (05.18) Dustin Penner 3 (Ales Hemsky, Jarret Stoll), spel 5 mot 4, 5–1 (14.59) Stephane Veilleux 2 (Mikko Koivu, Kim Johnsson), 5–2 (15.24) Shawn Horcoff 5 (Robert Nilsson, Dustin Penner).

Skott: 26–24 (8–5, 12–10, 6–9).

Utvisningar, Minnesota: 5 x 2 min. Edmonton: 8 x 2 min.

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 2, 2, +1, 18.11

Matchen: Minnesota saknar fortfarande sina två slovakiska stjärnor Pavel Demitra och Marian Gaborik på grund av skador.

På isen i natt syntes ingenting av det. Wild virvlade runt i anfallszon från första nedsläpp. Redan efter en period hade laget avgjort och hade en 3–0-ledning.

Mark Parrish gjorde två av hemmalagets mål.

– Vi gjorde några snygga mål, några mål köksvägen, några fula returer i mål. Vi hade allt på gång och det är bra, sa Parrish till AP.

Normalt sett anonyme 3–0-målskytten Kurtis Foster (hans första fullträff för i år) hade en förklaring till succén trots avsaknaden av de två slovakerna.

– Skönt att skapa så många chanser och kunna bidra när vi saknar två stjärnor. Kanske är vi villiga att skjuta mer nu. Med Demitra och Gaborik blir det mer puckkontrollerat spel, sa Foster.

Förutom Mark Parrish utmärkte sig finländaren Mikko Koivu med sina tre assist.

Colorado–Calgary 4–1 (1–1, 1–0, 2–0)

Första perioden: 0–1 (04.39) Jarome Iginla 11 (Alex Tanguay, Kristian Huselius), spel 5 mot 4, 1–1 (16.09) Andrew Brunette 3 (Ryan Smyth, Joe Sakic), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2–1 (11.15) Wojtek Wolski 6 (Milan Hejduk, Kurt Sauer).

Tredje perioden: 3–1 (00.45) Paul Stastny 6 (Wojtek Wolski, Milan Hejduk), 4–1 (10.12) Paul Stastny 7 (Milan Hejduk, Wojtek Wolski).

Skott: 36–24 (17–5, 13–10, 6–9).

Utvisningar, Colorado: 1 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min. Calgary: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 2, 0, 0, 15.59

Matchen: En superkedja har hittat formen i Colorado. Trion Wojtek Wolski, Paul Statsny och Milan Hejduk sänkte på egen hand Calgary.

De tre låg bakom 2–1, 3–1 och 4–1 och noterades för totalt åtta poäng i matchen.

– Vi är bekväma med varandra. Vi spelade ihop hela förra året och har nu nått en bra nivå, Paul Statsny som gjorde de två sista målen i matchen.

– Det klickar för oss just nu. Vi jobbar hårt och chanserna kommer från hårt jobb. Det här är ingenting som hänt över en natt. Det har tagit tid, sa Wojtek Wolski.

Siffrorna kunde varit ännu större om inte Miikka Kiprusoff gjort några fina räddningar. Trots det fick Kiprusoff lämna isen efter 1–4-målet och ersattes av Matt Keetley.

– Han spelade riktigt bra. Att byta ut honom hade inget med hans spel att göra, förklarade också Flames-coachen Mike Keenan.

Kristian Huselius noterade för en assist till Calgarys ledningsmål tidigt i den första perioden. Sedan var det roliga över för Huselius och resten av Flames lag.

Då började nämligen en superkedjas show.

Anaheim–Dallas 0–5 (0–1, 0–3, 0–1)

Första perioden: 0–1 (19.36) Jere Lehtinen 4 (Sergei Zubov, Brenden Morrow), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 0–2 (14.40) Jussi Jokinen 3 (Matt Niskanen, Marty Turco), spel 5 mot 4, 0–3 (18.28) Brenden Morrow 5 (Jere Lehtinen, Mike Ribeiro), 0–4 (19.56) Jere Lehtinen 5 (Mike Ribeiro, Sergei Zubov).

Tredje perioden: 0–5 (08.44) Chris Conner 1 (Jussi Jokinen, Sergei Zubov).

Skott: 19–24 (11–8, 4–11, 4–5).

Utvisningar, Anaheim: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Dallas: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter, Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 78,9%, istid 40.00

Ilya Bryzgalov 80,0%, istid 20.00

Dallas: Marty Turco 100%, istid 60.00

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 0, –1, 14.03

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 0, 0, +1, 17.27

Matchen: En stjärnsmäll för mästarlaget Anaheim på hemmais. Spelarna bakom Dallas förkrossande seger:

Målvakten Marty Turco som fixade 31:a nollan i karriären. Turco räddade 19 skott och hann med att få en assist till 2–0-målet.

Jere Lehtinen, som normalt sett hyllas för sina defensiva kvaliteter, gjorde mål i slutet av både den första och andra perioden. Däremellan han Lehtinen assistera till Brenden Morrows 3–0.

Jussi Jokinen som liksom sin finländske landsman Lehtinen noterades för tre poäng fördelat på ett mål och två assist.

Dallas två första mål kom i spel fem mot fyra. Tidigare under säsongen har Anaheim bara släppt in två mål på 37 numerära underlägen i Honda Center. Nu fördubblades alltså den siffran i inledningen av matchen.

I och med segern är Dallas och Anaheim på lika många poäng (14) i den tajta Western Conference.