”Salah var som en vilsen liten pojke”

Mourinho om när han hade och förlorade Mohamed Salah: Mycket som inte är sant

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Mourinho om Salah: ”Han var bara en vilsen kille i London”
Foto: Kirsty Wigglesworth / TT
Mourinho om Salah: ”Han var bara en vilsen kille i London”

Chelsea hade men förlorade Mohamed Salah.

Men José Mourinho, som köpte och lånade ut egyptiern från klubben, säger sig inte ha någon skuld för misslyckandet.

– Han var bara en vilsen kille i London, vilsen i en ny värld, säger Mourinho till BeIn Sport.

Mohamed Salah listades som världens sjätte bäste spelare när Ballon d'Or delades ut för 2018 och har varit den kanske mest tongivande spelaren i Liverpools utveckling från outsider till ligaledare och Champions League-finalist.

”Mycket som inte är sant”

Efter egyptierns otroliga utveckling i klubben har många i England samtidigt frågat sig hur Chelsea, som ägde Salah 2014-2016, egentligen kunde slarva bort guldklimpen. En som fått skulden är dåvarande managern José Mourinho.

– Mycket har sagt som inte är sant. Folk försöker peka ut mig som tränaren som sålde Salah men jag är tränaren som köpte Salah. Vi mötte Basel med Chelsea när han bara var en liten kille och när jag analyserade dem så blev jag förälskad i honom. Jag köpte killen, jag pushade klubben att köpa honom. Vid den tiden hade vi fantastiska anfallsspelare som Hazard och Willian men jag sa åt klubben att köpa killen, säger Mourinho till BeIn Sport.

Foto: Gareth Fuller / TT

”Var mer intresserade av att spela”

Omställningen till Premier League blev dock tuff för då blott 21-årige Salah.

– Han var bara en vilsen kille i London, vilsen i en ny värld. Vi ville att han skulle bli bättre och bättre men han var mer intresserad av tanken på att spela och inte vänta. Då bestämde vi att han skulle gå på lån till Italien där fotbollen är taktisk och fysisk. Fiorentina är ett bra lag utan någon press på sig att vinna titlar men när klubben så småningom bestämde sig för att sälja honom var jag inte kvar längre, säger Mourinho.

Efter utlåningen till Fiorentina lånades Salah sedan vidare till Roma. När Rom-klubben sedan gjorde övergången permanent i augusti 2016 hade Mourinho redan lämnat Chelsea.

– Jag köpte honom, jag sålde honom inte och jag har fortfarande en bra relation med honom. Jag tror inte att han ångrar flytten heller för allt har gått bra för honom och även hans utveckling löste sig. Han hade hela tiden en vilja att spela varje vecka, varje minut och vi kunde inte erbjuda honom det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.