M-väljarna de stora förlorarna i Tidö 1.1

Likt en adventskalender har regeringssamarbetet pytsat ut nyheter i Tidöavtalet 1.1.
Liberalerna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna fick alla en lucka eller två i en överlag blek nedräkning.
Störst besvikelse måste M-väljarna känna – som förväntansfullt öppnade lucka 24 men kammade noll av tomtefar Kristersson.

Tanken var att höstens arbete med Tidöavtalet 1.1 skulle avslutas med en gemensam och summerande debattartikel, men peppen inför julens grand finale tog uppenbarligen slut.

Inte så konstigt.

Tidöavtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ska ju omförhandlas varje höst men i den första uppdateringen saknades de stora överraskningarna.

Det blev så lite att samarbetspartierna inte ens kunde med att kalla det för Tidö 2.0. Redan under hösten började de istället att etablera Tidö 1.1.

Partimöte med Sverigedemokraterna i Skövde stadshus.

Jimmie Åkesson har under hösten rest runt till partimedlemmarna med budskapet att det just nu inte går att få in mer SD-politik i Tidöavtalet. De viktiga departementen – som justitiedepartementet – är redan överbelastade med att utreda och ta fram nya reformer. Nog har Åkesson lyckats gjuta olja på vågorna hos sina medlemmar, men helt nöjda är de inte. Kanske misstänker de också att det inte bara är belastningen det hänger på utan också handlar om att hantera den makt o-balans som råder mellan SD och framför allt Moderaterna.

Som det ser ut i opinionen har SD just nu Moderaterna i sin hand.

Men om sverigedemokraterna runt om i landet är missnöjda med nya Tidö 1.1, så borde moderater där ute i vinterkylan vara ännu mer missnöjda. Det moderata avtrycket i Tidöavtalet var redan svagt och om Ulf Kristerssons väljare hade hoppats på fler M-karameller i det nya avtalet blir de besvikna.

Vi öppnar den nya Tidökalendern och ser vad den har att bjuda på.


Lucka 1

En kartläggning av hur mycket invandringen har kostat. Hur mycket det kostat eller tjänat Sverige med invandring har bollats fram och tillbaka i debatten under många år. Den här utredningen är Sverigedemokraterna utomordentligt nöjda med.


Lucka 2

Hembesök i utanförskapsområden för att öka kunskapen om familjeplaneringen. Målet är att få ut fler kvinnor i arbetslivet. Detta fick jämställdhetsministern Paulina Brandberg presentera så vi får väl gissa att det ska signalera att det handlar om jämställdhet och inte bara att få kvinnor i utanförskapsområdena att föda färre barn.


Lucka 3

Här gömmer en reformering av strandskyddet. Det ska bli lättare att bygga vid vatten såsom vid vattendrag, dammar och diken. En utredning ska se över om det går att göra lättnader i strandskyddet.


Lucka 4

Här finner vi ett löfte om en (nästan) mobilfri skola. Ett förslag som Liberalerna slår sig för bröstet för. Enligt en rapport från Skolverket har 8 av 10 rektorer redan förbjudit mobiler på sina skolor, men alla borde göra det menar Johan Pehrson.


Lucka 5

Här presenterade samarbetspartierna att även regeringens kommande infrastrukturproposition ska inkluderas i Tidöavtalet. Det vill säga, även SD ska få vara med och bestämma hur vägar och järnvägar ska underhållas och byggas ut under de kommande åren.

För att sammanfatta så har Liberalerna varit extra snälla och får både hembesök i utanförskapsområden och mobilfria skolor. Kristdemokraterna får en minut i rampljuset och fokus på infrastruktur och SD får äntligen hjälp med att räkna på vad invandringen har kostat.

Då är vi tillbaka på moderaternas avtryck i Tidö 1.1. Rollen som tomtefar som belönar sina nissar för deras hårda arbete under det gångna året kan självklart vara givande i sig, men en liten julklapp för att belöna de allt färre moderata väljarna hade kanske varit på sin plats.

Det har nämligen varit ett besvikelsens år för dessa väljare. Partiet har blivit allt svagare i opinionen gentemot SD. M-väljarna har inte fått de skattesänkningar de förväntade sig, de har inte blivit medlemmar i Nato, gängvåldet är långt ifrån stoppat och en majoritet av väljarna tycker att det är SD som gjort störst avtryck i regeringens politik.

Med det i åtanke hade nog många moderater stora förväntningar inför det uppdaterade Tidöavtalet. Nu får de istället fortsätta hoppas till nästa år.

Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD)