Valet utan löften

Helt rätt – de är bara en bluff

September 2020. En grupp pensionär demonstrerar framför riksdagen för höjning av deras pension.

Det fanns en tid då vallöften var viktiga. Det var då Socialdemokraterna var så stora att de kunde räkna med att baxa sina löften genom riksdagen utan större problem.

Eller då de fyra borgerliga partierna slog sina påsar ihop och bildade Alliansen. Även de kunde räkna med att få gehör för merparten av vad de gemensamt lovade svenska folket att göra efter valet.

Men i årets val saknas vallöften. I Sveriges radios partiledarintervju gick statsminister Magdalena Andersson (S) med på att kalla det valambitioner. Men skulle kunna kalla det valintentioner också.

Det är en scenförändring som många retar sig på. Men jag skulle vilja påstå att den är helt rimlig. Till och med eftersträvansvärd.

 

Partier kan nämligen inte lova någonting längre. Magdalena Andersson leder landets största parti. Ändå har hon inte mer än 28,3 procent av väljarna bakom sig och ungefär lika stor andel av riksdagsledamöterna.

Utan allierade kan hon alltså inte genomföra några löften. Och knappast ens då. Kompromisser krävs även då närbesläktade förslag ska jämkas samman till ett gemensamt.

Det partier kan göra är att lova att verka i en viss riktning. De kan leverera en önskelista till väljarna. Så här skulle det bli om vi fick bestämma. Men det kommer vi inte att få göra eftersom vi inte kommer att få 50,1 procent av rösterna. Men vi kan lova att efter bästa förmåga arbeta för att förverkliga det här, eller liknande, förslaget.

Ungefär så mycket har partierna fått mandat av väljarna att lova. Inte mer. Inte mindre.

Därför är det bra att vallöftenas tid är förbi. De är otidsenliga. Inte verklighetsförankrade.

 

Tänk tillbaka på valet 2018. Alliansens vallöften åkte i papperskorgen därför att förbundet upphörde att existera. En del av sossarnas försvann också eftersom de fick genomföra önskelistor från L och C, läs Januariavtalet, i stället för att förverkliga sin egen politik.

En stor del av mandatperioden gick åt till att bekämpa pandemins verkningar. Åt kriget i Ukraina. Ingen hade lovat att vi skulle ge pansarskott till krigförande land. S och SD var benhårt emot svenskt medlemskap i Nato. 2018, alltså.

Vallöften går inte att utfärda i dagens parlamentariska läge. Eller i den snabbfotade verklighet vi lever i nu. De skulle, om de fanns, vara en bluff.

Därför är det bra att partierna nu slutat lova saker som de inte har en blek chans att hålla. Det höll på att bli tramsigare än tramsigt.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Seniorer möts
    När Liberalerna fortfarande hette Folkpartiet var Bengt Westerberg en framgångsrik ordförande för partiet. I morgon kväll möter han en annan senior, förre statsministern Stefan Löfven (S) i ett samtal om varför demokratin är viktigare än någonsin. På Sven-Harrys konstmuseum.
  2. Ensidigt
    I dag är det tre veckor kvar till valet och man kan lätt få intrycket att det bara finns nio politiker i hela landet. Nämligen de sju partiledarna och de två språkrören för MP. Den här veckan frågas de ut i SVT, P3 och i en kyrka. Säkert någon annanstans också för den som vill ha en extra dos.
  3. Aftonbladets valbibel
    Den som väntar på något gott får stilla sig till på tisdag. Då ges Aftonbladets valbibel ut. 252 späckade sidor om allt, precis allt, du vill veta inför valet. Fakta, intervjuer, kolumner – du drunknar i material. En del kommer också att publiceras på webben för Plusmedlemmar.
  4. Förtidsröstning
    På onsdag inleds förtidsröstningen. Redan då kan du klara av din valhandling om du vill. Ungefär hälften av väljarna röstar i mycket god tid. Om man mot förmodan hinner ändra sig före den 11 september kan man ångra sig. Det är rösten på valdagen som gäller – om man redan förtidsröstat.
  5. Partiledare i SVT
    Sveriges televisions grillning av partiledarna brukar väcka intresse hos väljarna. De sparkade igång i förra veckan och forsätter denna och nästa. På torsdag är det Jimmie Åkesson (SD) och på söndag Nooshi Dadgostar (V). Programledare: Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

Veckans citat

”Vi vill screena barn från utanförskapsområden för adhd.”

Irene Svenonius, finansregionråd (M) i Stockholm vill minska våldsbrotten

Allt om valet – med valkompassen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.